60΄ Ελλάδα στη λίμνη Κερκίνη

Απόψε τα μεσάνυχτα στον ALPHA...

Το δέκατο οδοιπορικό της εκπομπής μας οδηγεί στην Κερκίνη.

Σε έναν τόπο ευλογημένο, ο τηλεοπτικός φακός καταγράφει την καθημερινότητα και τις δραστηριότητες των κατοίκων στα παραλίμνια χωριά, μέσα από δεκάδες προσωπικές ιστορίες που απεικονίζουν τη ζωή δίπλα στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Ο Νίκος Μάνεσης μας ξεναγεί από την Κερκίνη μέχρι τον Προμαχώνα και το μεθοριακό σταθμό, από όπου περνούν καθημερινά εκατοντάδες κάτοικοι της περιοχής προκειμένου να αγοράσουν από τη γειτονική χώρα είδη πρώτης ανάγκης και καύσιμα, σε πολύ φθηνότερη τιμή από ότι στη χώρα μας.

Επίσης, η εκπομπή ταξιδεύει στο χρόνο και μας ξεναγεί στο Ρούπελ, στο Οχυρό της Ιστορίας και της Μνήμης.
60’ στην Κερκίνη, τη Ροδόπολη και το Άγκιστρο, στη Λιβαδειά, το Νεοχώρι, τη Μακρινίτσα και τα Άνω Πορόια, στον Παραπόταμο, το Θεοδώρειο, την Ανατολή και την Καστανούσσα.

Οι δραστηριότητες στη λίμνη της περιοχής, τα βοσκοτόπια των νεροβούβαλων, αλλά και ιστορίες συμπολιτών μας που ξεχωρίζουν.

Οι ιστορίες ξετυλίγονται…

Ο «Ρομπέν» της Μακρινίτσας
Όταν έμεινε άνεργος, δεν είχε άλλη επιλογή παρά να κατέβει στον τόπο καταγωγής της γυναίκας του. Άνοιξε ένα παντοπωλείο και ταυτόχρονα «υιοθέτησε» τους ηλικιωμένους του χωριού. Είναι εκείνος που βοηθάει όσους και όποτε τον χρειάζονται.

Ο παπάς και η Γιαπωνέζα
Μια παπαδιά διαφορετική από τις άλλες. Γνώρισε τον σύζυγό της πριν γίνει ιερέας καθώς συνεργαζόταν μαζί του στη Γερμανία όπου δούλευε. Όταν εκείνος αποφάσισε να χειροτονηθεί, τον ακολούθησε και βαπτίστηκε Χριστιανή. Σήμερα, παρά τις πολιτισμικές διαφορές έχουν μια ευτυχισμένη οικογένεια με δύο παιδιά.
Εξαγωγές: «Το Χασαπάκι»
Είναι 45 χρονών, φτιάχνει προϊόντα κρέατος από βουβάλι και κάνει εξαγωγές σε Γερμανία, Σουηδία, Βέλγιο και Βρετανία. Πώς το μικρό χασάπικο που κληρονόμησε από τον πατέρα του έγινε μια από τις πιο γνωστές και επικερδείς επιχειρήσεις της περιοχής;

5 μήνες στο χωριό από την Αθήνα
Η Θάλεια και ο Χαράλαμπος μετακόμισαν πριν από 5 μήνες στο χωριό από την Αθήνα, λόγω κρίσης. Γιατί δε μετανιώνουν για την απόφαση τους; Πώς κατάφεραν, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, να εξασφαλίσουν ικανοποιητικές συνθήκες διαβίωσης για την οικογένειά τους;

Οι Βρετανοί της Λίμνης
Βρέθηκαν στην περιοχή για διακοπές. Πριν από 4 χρόνια, γοητευμένοι από την ομορφιά του τοπίου αποφάσισαν να εγκατασταθούν μόνιμα στη Ροδόπολη, αφήνοντας πίσω τους για πάντα το Λονδίνο.

Οι «Μασίνες» και το επτασφράγιστο μυστικό
Είναι 93 χρονών και 70 χρόνια μάστορας στις παραδοσιακές ξυλόσομπες μασίνες κι όμως εργάζεται ακόμα! Κρατά σαν επτασφράγιστο μυστικό τον τρόπο κατασκευής μιας σόμπας-φούρνου που την κάνει διαφορετική από τις άλλες. Στο λευκοσιδηρουργείο του, ο εγγονός του αποφάσισε να μάθει την τέχνη, η οποία σε αντίθεση με το πτυχίο που έχει, μπορεί να του εξασφαλίζει ένα καλό μεροκάματο. Θα μάθει το οικογενειακό μυστικό της επιτυχίας;

Ο Ολυμπιακός Θηλέων Ροδόπολης.
Στη Ροδόπολη, οι γυναίκες όχι μόνο βλέπουν ποδόσφαιρο αλλά παίζουν κιόλας. Μάλιστα, σχεδόν όλα τα κορίτσια του χωριού κάνουν καθημερινά προπόνηση με την ομάδα τους.

«Πεθαίνουν τα άλογα μου …»
500 άλογα, ενταγμένα στη διατήρηση αυτόχθονων Ελληνικών φυλών, υποσιτίζονται καθώς τα χρήματα της επιδότησης δεν έφτασαν ποτέ. Η αγωνία του ιδιοκτήτη της φάρμας αλόγων που παραμένει απλήρωτος από το 2011, με χρέος 235.000 ευρώ σε ζωοτροφές.

Ο Μυκονιάτης της Κερκίνης
Ήταν διευθυντής παραλίας (άμμου) στη δημοφιλή Ψαρού της Μυκόνου. Γύρισε στο χωριό, άνοιξε καφετέρια – παραδοσιακό παντοπωλείο και έφερε μαζί του τις συνήθειες του νησιού.

Από τουρίστας, μόνιμος κάτοικος
Μια εκδρομή, πριν από 15 χρόνια στην περιοχή της Κερκίνης, για το ζεύγος του εμποροπλοιάρχου και της ηθοποιού ήταν αρκετή για να αλλάξει τη ζωή τους. Σήμερα μόνιμοι κάτοικοι Κερκίνης, έχουν 4 παιδιά, 38 στρέμματα γης με οπωροφόρα δέντρα και στάβλους με μοσχάρια, γουρούνια, κότες, αρνιά και κατσίκια. «Ναι», λένε, «υπάρχει τρόπος να ξεφύγεις από το αδιέξοδο της πόλης».

Επίσης, δείτε την παραποτάμια βόλτα στο Στρυμόνα, στο δέλτα του οποίου σχηματίζεται η τεχνητή λίμνη της Κερκίνης, τον πεταλωτή ετών 35, ο οποίος μας ξεναγεί με τα άλογά του στις φυσικές ομορφιές αλλά και τους ψαράδες της Κερκίνης.