Νωαίνα: Η εξομολόγηση για την απώλεια του πατέρα της

Νωαίνα

Τι λέει για το X Factor η διαγωνιζόμενη με το μουστάκι και πως προέκυψε το ιδιαίτερο όνομα της;

Η Νωαίνα, η διαγωνιζόμενη του X Factor που συζητήθηκε για το …μουστάκι που έχει στις εμφανίσεις της, μίλησε στον Αλέξανδρο Πρίφτη και στο Down Town Κύπρου, για το πως προέκυψε το όνομα της, αλλά και την απώλεια του πατέρα της την οποία δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμα.

Από πού βγαίνει το Nωαίνα;
Ιωάννα είναι το βαφτιστικό μου. Το Νωαίνα είναι ο αναγραμματισμός του ονόματός μου. Ουσιαστικά, κάτι σαν αντικατοπτρισμός, όπως κάνει ένας καθρέφτης. Στα πρώτα μου βήματα είχα κάνει το πρώτο μου κομμάτι για μια γκαλερί και σκέφτηκα ότι έπρεπε να διαχωρίσω την προσωπική μου ταυτότητα από την καλλιτεχνική. Έτσι, επινόησα το όνομά μου. Το σκέφτηκα, μου άρεσε και το κράτησα.
Διάβασα στο μικρό βιογραφικό σου πως είσαι από τη Λεμεσό. Εκεί μεγάλωσες;
Ναι, μέχρι τα 18 μου χρόνια. Έπειτα έφυγα για το Λονδίνο. Η ζωή μου στην Κύπρο ήταν κάπως περίεργη, χαλαρή και ελεύθερη. Ανεμελιά και ξεγνοιασιά – αυτά θυμάμαι έντονα. Είναι ωραίο να μεγαλώνεις στην Κύπρο, στον ήλιο και τη θάλασσα… Μεγάλωσα στη Μέσα Γειτονιά, σχολείο μου ήταν το Λανίτειο Β’ το οποίο, δυστυχώς, δεν υπάρχει πια. Κρίμα, γιατί απ’ τις ωραιότερες σχολικές μου αναμνήσεις είναι οι «μάχες» μεταξύ Λανιτείου Α’ και Β’. Πετούσαμε από πορτοκάλια μέχρι πέτρες και ό,τι άλλο βρίσκαμε, μια φορά μάλιστα ήρθε η Αστυνομία και συνέλαβε 2-3 μαθητές. Όταν, όμως, είχαμε επίθεση από άλλο σχολείο ενωνόμασταν ο κύκλος Α’ και Β’, σαν μια γροθιά, για να αντιμετωπίσουμε τον «εχθρό»! Θυμάμαι, επίσης, από εκείνα τα χρόνια, στην εφηβεία μου, που μου άρεσε να το σκάω απ’ το παράθυρο, να κάνω βόλτες με το ποδήλατο με κάποιον αγαπημένο και να καταλήγουμε για ψάρεμα στον μόλο, δίπλα από τα ηλικιωμένα ζευγάρια που έκαναν γυμναστική! Ήταν αθώα τότε τα πράγματα, αλλά και οι συνθήκες. Μετά, όταν πρωτοπήγα στο Λονδίνο, έφαγα γερό χαστούκι.

Το μουστάκι και η απώλεια του πατέρα της

Όλη η Ελλάδα και η Κύπρος, μιλούν για «την κοπέλα με το μουστάκι». Είναι το σήμα κατατεθέν σου, έτσι;
Κάπως έτσι, ναι. Είναι σύμβολο μιας υπόσχεσης που έδωσα στον πατέρα μου που έχασα τον Φεβρουάριο… (βουρκώνει).

Τι έχεις να θυμάσαι από τον πατέρα σου;

Τα πάντα. Κάθε μικρή καθημερινή λεπτομέρεια, λέξεις, σκέψεις και στιγμές. Όλα αυτά που κάναμε μαζί. Είχαμε ιδιαίτερη σχέση. Είμαι πολύ περήφανη που γνώρισα και έζησα αυτόν τον ιδιοφυή και ευαίσθητο άνθρωπο.

Προσπάθησες καθόλου, αν όχι να ξεπεράσεις, να απαλύνεις μέσα σου την απώλειά του;
Δεν νομίζω πως μια τέτοια απώλεια ξεπερνιέται ποτέ. Επίσης, δεν το ‘χω ακριβώς συνειδητοποιήσει ακόμα. Κάποιες στιγμές πιάνω τον εαυτό μου να μιλάει σαν να είναι ακόμα εν ζωή και μετά ξαφνιάζομαι που θυμάμαι πως δεν είναι… Θα τιμήσω τη μνήμη του με το να γίνω η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου, με το να κάνω όσα δεν πρόλαβε να κάνει, με το να περάσω και σε άλλους όσα έμαθα από αυτόν – γιατί πραγματικά είναι πολύτιμα! Σπουδαίος άνθρωπος ο πατέρας μου! Καθώς και καλλιτέχνης και επιστήμονας.

Το X Factor

Το «X-Factor» πιστεύεις ότι θα σε βοηθήσει σε κάτι;
Σαφέστατα. Η προβολή που προσφέρει το «X-Factor» είναι τεράστια. Καταρχήν, μου έδωσε μια πλατφόρμα επικοινωνίας μεταξύ εμού και δέκα εκατομμυρίων ανθρώπων. Από εκεί και πέρα, μου χαρίστηκε η δυνατότητα να αξιοποιήσω αυτή την ευκαιρία και να γίνω γνωστή στο κοινό της Ελλάδας, αλλά και ακόμα περισσότερο στο κοινό της Κύπρου.

Πώς θα χαρακτήριζες την περίοδο που ζεις;
Θα έλεγα πως μου λείπει η ηρεμία.

Γιατί το λες αυτό;
Το «X-Factor» από μόνο του είναι μια τεράστια δέσμευση. Ατέλειωτες ώρες, πρόβες, γυρίσματα, δεν υπάρχει διαχωρισμός μεταξύ ημέρας και νύχτας και η πιθανότητα ζωής έξω από την παράλληλη πραγματικότητα του «X-Factor» δεν υφίσταται.