UPDATE Η ΕΡΤ Υψηλής Ευκρίνειας προκαλεί αντιδράσεις… – Η απάντηση της ΕΡΤ στον ΣΚΑΪ

Αντιδράσεις από την DIGEA και την Ε.Ι.ΤΗ.Σ.Ε.Ε. (Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας) για τις πιλοτικές μεταδόσεις σε σύστημα υψηλής ευκρίνειας (High Definition – HD) από την ΕΡΤ.

Η μετάβαση της Δημόσιας Τηλεόρασης στην Ψηφιακή Εποχή μπορεί να συνεχίζεται και η έναρξη πιλοτικών μεταδόσεων σε σύστημα υψηλής ευκρίνειας (High Definition) να είναι προ των πυλών (στις 27/04), με την πρώτη προγραμματισμένη απευθείας μετάδοση στον αγώνα Ρεάλ Μαδρίτης-Μπαρτσελόνα, σε παράλληλη μετάδοση με τη ΝΕΤ, αλλά ερωτήματα εγείρονται για τη νομιμότητα της ενέργειας αυτής…

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ, η ενέργεια αυτή είναι παράνομη και συνιστά ακραία παραβίαση των συνθηκών ανταγωνισμού, όπως ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ ταυτοχρόνως εγείρει θέματα χρηστής οικονομικής διαχείρισης από τη διοίκηση της ΕΡΤ.
 
Σύμφωνα με το ίδιο ρεπορτάζ, πηγές της DIGEA και της Ε.Ι.ΤΗ.Σ.Ε.Ε. (Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας) αναφέρουν ότι η εταιρεία που εκπροσωπεί τους ιδιωτικούς τηλεοπτικούς σταθμούς τοποθετείται κάθετα αρνητικά στις αυθαίρετες ενέργειες της ΕΡΤ επισημαίνοντας ότι: 

1. Η εκπομπή σε υψηλή ευκρίνεια (High Definition) από τα κανάλια της ΕΡΤ συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό απέναντι στους ιδιωτικούς σταθμούς εθνικής εμβέλειας.

2. Η χρήση της υψηλής ευκρίνειας από την ΕΡΤ σε μια εποχή που οι ιδιωτικοί σταθμοί είναι υποχρεωμένοι και κλειδωμένοι να εκπέμπουν μόνο σε κανονική ευκρίνεια αποτελεί καταφανώς αλλοίωση των κανόνων της αγοράς.

3. Πόσο μάλλον που όλη αυτή η αυθαιρεσία επηρεάζει τη μετάβαση στην ψηφιακή εποχή για την οποία οι ιδιωτικοί σταθμοί καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια και ξοδεύουν πολλά χρήματα ενώ παράλληλα καταστρατηγείται και η εθνική προσπάθεια.

4. Οι διαφορές της ΕΡΤ είναι συνοπτικά:

a. Η χρήση παράλληλα MPEG2 MPEG4
b. Η εκπομπή από κέντρα που δεν προβλέπονται στη μετάβαση του 1ου μπουκέτου της.
c. Η μη συμμόρφωση με την ΚΥΑ για κλείσιμο των αναλογικών συχνοτήτων μέσα από την διαδικασία ανεύρεσης «άλλων συχνοτήτων» για συνέχιση της αναλογικής μετάδοσης και με τον τρόπο αυτό πετυχαίνει παράλληλη εκπομπή.
d. Η ανακίνηση συνεχώς θέματος HIGH DEFINITION
e. Η εκπομπή ραδιοφωνικών σταθμών στο τηλεοπτικό φάσμα της μετάβασης.

Με ανακοίνωσή της η ΕΡΤ απαντά στον ΣΚΑΪ:
Η Διοίκηση της ΕΡΤ απαντώντας στα όσα μεταδίδει ο ΣΚΑΪ, με αφορμή την πιλοτική μετάδοση συγκεκριμένων διεθνών τηλεοπτικών γεγονότων με το σύστημα υψηλής ευκρίνειας, επισημαίνει τα ακόλουθα:

1. Σχετικά με την αναφορά σε «άκρως παράνομη ενέργεια» σημειώνουμε πως η ΕΡΤ προβαίνει στη μετάδοση ενεργώντας δυνάμει δικαιώματος που απορρέει από την άδεια παρόχου ψηφιακής εκπομπής που έχει νόμιμα χορηγηθεί από την ΕΕΤΤ και βάσει των νόμων 1730/87, 3592/07 και της ΚΥΑ 21161/08.

2. Σχετικά με τα περί «ακραίας παραβίασης των συνθηκών ανταγωνισμού» σημειώνουμε πως δεν συντρέχει στην προκείμενη περίπτωση καμία από τις απαιτούμενες από το Νόμο προϋποθέσεις αξίωσης για παράλειψη από την ΕΡΤ.

3. Σχετικά με τα περί «χρηστής οικονομικής διαχείρισης» σημειώνουμε πως οι εν λόγω μεταδόσεις της ΕΡΤ σε High Definition δεν παράγουν επιπρόσθετο κόστος για την ΕΡΤ. Αντιθέτως, επιτυγχάνεται σημαντική μείωση του λειτουργικού κόστους καθώς ενοποιούνται τα κανάλια ΣΙΝΕ+ και ΣΠΟΡ+.

4. Σε αντίθεση με τα όσα υποστηρίζει ο ΣΚΑΪ, η ενέργεια αυτή της ΕΡΤ, η οποία έχει πιλοτικό χαρακτήρα και αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες τηλεοπτικής μετάδοσης, όχι μόνο δεν επηρεάζει την ομαλή μετάβαση στην ψηφιακή εποχή, αντιθέτως καταξιώνει κατά τον καλύτερο τρόπο την εθνική προσπάθεια, στην οποία συμμετέχουν τόσο η ΕΡΤ όσο και οι ιδιωτικοί τηλεοπτικοί σταθμοί.

5. Τέλος, οι ενέργειες της ΕΡΤ είναι πάντα σύμφωνες με την κείμενη νομοθεσία. Ως εκ τούτου, συμμορφώνεται στις διατάξεις για κλείσιμο των αναλογικών συχνοτήτων σε περιοχές που εκπέμπει ψηφιακά, όταν αυτό επιβάλλεται από τη νομοθεσία.

Δείτε και το σχετικό βίντεο: