Τηλεοπτικές άδειες: Άκαρπη η συνάντηση της ΕΙΤΗΣΕΕ με τον Νίκο Παππά

Δεν υπήρχε δηλαδή καν προσχηματικός διάλογος, παρά ειλημμένες αποφάσεις

Συνάντηση με τους εκπροσώπους της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας (ΕΙΤΗΣΕΕ) είχε σήμερα ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η επίμαχη διάταξη. Ωστόσο, η συνάντησή τους οδήγησε σε αδιέξοδο, και με σχετική ανακοίνωση, η ΕΙΤΗΣΕΕ αναφέρει τα εξής:

Συναντηθήκαμε με τον Υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά ανταποκρινόμενοι στην πρόσκλησή του, παρότι επρόκειτο ουσιαστικά για πρόσκληση σε μη υπαρκτό διάλογο. Δεν υπήρχε δηλαδή καν προσχηματικός διάλογος, παρά ειλημμένες αποφάσεις, κάτι που αποδεικνύεται από το γεγονός ότι η Κυβέρνηση κατέθεσε αργά τη νύχτα την τροπολογία για τις τηλεοπτικές άδειες μη έχοντας καν την υπομονή να ακούσει τις απόψεις του κλάδου.
Πρόκειται για μια ακόμα απόδειξη της λογικής αποφασίζομεν και διατάσσομεν. Παράλληλα αποδεικνύεται οτι η παράκαμψη του ΕΣΡ όχι μόνο συντελείται αλλά το ΕΣΡ υποκαθίσταται απο ενα και μόνο πρόσωπο, εν προκειμένω τον Υπουργό Επικράτειας, ο οποίος πλέον αναδεικνύεται σε… «υπέρτατο θεσμό» λειτουργίας του κράτους και «αποκλειστικό θεματοφύλακα» του πλουραλισμού!
Εξάλλου, η θεωρία της μισής αλήθειας που οδηγεί τελικά στο ψέμα – και που συστηματικά ασκείται στο συγκεκριμένο θέμα απο την Κυβέρνηση – υπηρετείται και πάλι. Ενώ διακήρυξαν 4 άδειες πανελλαδικής εμβέλειας στην τροπολογία ομιλούν για 4 άδειες γενικού περιεχομένου. Άρα, ο Υπουργός κρατά για τον εαυτό του το δικαίωμα να προκηρύξει στη συνεχεια πανελλαδικές άδειες θεματικού περιεχομένου. Έτσι, τα επιχειρήματα περί αντοχής της αγοράς δεν ευσταθούν και ασφαλώς δεν αντέχουν στην κριτική και οι θέσεις περί τεχνικής δυνατότητας.
Καταθέσαμε τις απόψεις μας αυτές καθώς και τις προτάσεις μας στον κ. Παππά, οι οποίες έχουν γίνει ήδη γνωστές και με το χθεσινό μας δελτίο Τύπου.
Επισημαίνουμε για μία ακόμα φορά πως η απόφαση της Κυβέρνησης για ύπαρξη τεσσάρων μόλις αδειών πανελλαδικής εμβέλειας παραβιάζει τη συνταγματική νομιμότητα, τις αρχές του πλουραλισμού και της πολυφωνίας. Παράλληλα, θέτει σε κίνδυνο εκατοντάδες θέσεις εργασίας, εξαιτίας της πρόθεσης της Κυβέρνησης να κλείσει υφιστάμενους τηλεοπτικούς σταθμούς. Στόχος της να ελέγξει με μη νόμιμο τρόπο τους φορείς της ενημέρωσης και ψυχαγωγίας.
Τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα και κυρίως οι πολίτες δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να αντιμετωπιστούν ούτε με πυροτεχνήματα, ούτε με «κυνήγι μαγισσών» και κατασκευή «εσωτερικών εχθρών», ούτε με το να επιχειρείται να ενοχοποιηθούν τα ΜΜΕ, επειδή παρουσιάζουν την αμείλικτη πραγματικότητα.
Η ΕΙΤΗΣΕΕ οφείλει να υπενθυμίσει σε όσους επιχειρούν να ανακαλύψουν τον τροχό, ότι ανακαλύφθηκε πριν χιλιάδες χρόνια. Ζούμε σε μια ευρωπαϊκή χώρα, όπου υπάρχει Σύνταγμα, Ευρωπαϊκό Δίκαιο, Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και εμπειρία, ενώ λειτουργούμε σε μια ελεύθερη αγορά. Το Σύνταγμα λειτουργεί και θα λειτουργεί, όσο υπάρχουν ελεύθερα Μέσα Ενημέρωσης.
Καλούμε για μία ακόμα φορά την Κυβέρνηση να κάνει πράξη τις διακηρύξεις της για διαφάνεια και συνταγματική νομιμότητα, αποσύροντας τη νομοθετική διάταξη που κατέθεσε και να υπάρξει διάλογος, με στόχο να ρυθμιστεί το τηλεοπτικό τοπίο, υγιώς, απρόσκοπτα και βιώσιμα.