Τεράστιο πρόστιμο σε επαρχιακό κανάλι από το ΕΣΡ! Μεγάλο πρόστιμο και στον ΑΝΤΕΝΝΑ!

Υψηλά πρόστιμα για το γνωστό μεταμεσονύχτιο τηλεπαιχνίδι που σύμφωνα με το ΕΣΡ "παραπλανούν το κοινό, υποσχόμενοι κέρδη με απειροελάχιστες πιθανότητες"! Σύσταση και για τα exit polls!

Πρόστιμο μαμούθ 100.000 ευρώ επέβαλε το ΕΣΡ στον τηλεοπτικό σταθμό Super B του νομού Αχαΐας! Το πρόστιμο, το οποίο είναι το υψηλότερο που έχει επιβληθεί σε περιφερειακό σταθμό από συστάσεως ΕΣΡ, επιβλήθηκε για τη συνέχιση της προβολής του τηλεπαιχνιδιού, Call for Cash.

Σύμφωνα με το online-pressing,  οι σταθμοί ΚΥΔΩΝ Χανίων, Super B και Αχαΐα Channel, Νομού Αχαΐας, και Super TV, Νομού Κορινθίας, καθώς και άλλοι περιφερειακοί σταθμοί της Θεσσαλίας και της Δυτικής Μακεδονίας συνεχίζουν την προβολή του του παιχνιδιού παρά την απαγόρευση από το ΕΣΡ. 

Σύμφωνα με απόφαση του ΕΣΡ παραπλανούν το κοινό υποσχόμενοι κέρδη με απειροελάχιστες πιθανότητες. Να σημειωθεί ότι ήδη έχουν επιβληθεί τσουχτερά πρόστιμα. Και αυτό συμβαίνει παρά τη ρητή διάταξη του νόμου (υπ' αριθμ. 4002/22-8-2011), όπου και το άρθρο 53 με τον ενδεικτικό τίτλο «Διεξαγωγή τυχερών παιγνίων από ραδιοτηλεοπτικά μέσα», όπου ορίζονται και τα εξής:

«Για τη διεξαγωγή οποιουδήποτε τυχερού παιγνίου από τηλεοπτικά μέσα, στα οποία οι παίκτες συμμετέχουν είτε αυτοπροσώπως είτε με τηλεφωνική συμμετοχή είτε με συμμετοχή μέσω του διαδικτύου είτε με τηλεφωνική διάδραση, απαιτείται ειδική άδεια μετά από σύμφωνη γνώμη του ΕΣΡ».

Διευκρινίζεται ότι τα πρόστιμα, βάσει νόμου, επιβάλλονται αναλογικά στα κανάλια, λαμβάνοντας υπόψη τις πωλήσεις τους καθώς και το μέγεθος της αγοράς, που δραστηριοποιούνται. Για το λόγο αυτό, έως τώρα, το μεγαλύτερο μέρος των προστίμων στους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς, ήταν της τάξεως των 15.000 ευρώ. Επισημαίνεται βέβαια, ότι αν υπάρξει υποτροπή παράβασης, το ύψος της κύρωσης προσαρμόζεται αναλόγως κάθε φορά.

Ο τηλεοπτικός σταθμός Super B είχε τιμωρηθεί επανειλειμμένως από το ΕΣΡ, με διαφορετικές κυρώσεις, ενώ τελευταία είχε επιβληθεί η κύρωση της οριστικής διακοπής του τηλεπαιχνιδιού Call for Cash. 

Και στον ΑΝΤΕΝΝΑ μεγάλο πρόστιμο

Ακόμα, επιβλήθηκε πρόστιμο 80.000 ευρώ στον ΑΝΤ1 για το τηλεπαιχνίδι Live Quiz, έπειτα από επανειλημμένες κυρώσεις για τον ίδιο λόγο, ενώ πρόστιμο 100.000 ευρώ επιβλήθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό Super B του νομού Αχαΐας για τη συνέχιση της μετάδοσης του τηλεπαιχνιδιού Call for Cash.
Με πρόστιμο 15.000 ευρώ τιμωρήθηκε το Star για συγκεκαλυμμένη διαφήμιση (προβολή του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων κατά την 21.02.2012). Πρόστιμο 30.000 ευρώ επιβλήθηκε επίσης στον Πάτρα TV για μη τήρηση του ενημερωτικού προγράμματος, για παράνομη και συγκεκαλυμμένη διαφήμιση, ενώ πρόστιμο 10.000 ευρώ επιβλήθηκε στον τηλεοπτικό σταθμό Metropolis TV για κακή χρήση γλώσσας.

Πληρώνει πρόστιμο όποιος…κλέβει στην ώρα μετάδοσης του exit poll!

Σύσταση για τη μετάδοση των exit polls την ημέρα των εκλογών πριν από την προβλεπόμενη ώρα (19:00) έγινε στον Alpha Channel, στο Mega Channel και στο Star καθώς και στον Βήμα FM. Ο ΑΝΤ1 εξαιρέθηκε καθώς δεν στοιχειοθετήθηκε κατηγορία για τη μετάδοση των exit polls. Όσον αφορά τα στοιχεία της πολιτικής πολυφωνίας της προεκλογικής περιόδου των βουλευτικών εκλογών της 17ης Ιουνίου τονίστηκε ότι θα εξεταστούν διεξοδικά.

Σχετικά με την άδεια ψηφιακής μετάδοσης επισημάνθηκε ότι έχει εγκριθεί μέχρι τώρα από το Συμβούλιο η ψηφιακή μετάδοση σε 14 σταθμούς στην Αττική και εγκρίνονται και για τον Υμηττό για τα περιφερειακά κανάλια High, Nickelodeon, Attica, Extra, MTV, Mad, Sport TV, 0-6, Kontra, Blue Sky, Channel 9, Τηλεάστυ, Body in Balance (πρώην Shop TV), Sunny Channel (πρώην Κανάλι 10).

Το Συμβούλιο ενέκρινε τις αυξήσεις εταιρικού κεφαλαίου για τον Sentra FM νομού Αττικής από τον όμιλο Πήγασο κατά 500.000 ευρώ και κατά 1 εκατ. ευρώ.

Οριστική διακοπή λειτουργίας, για έλλειψη στοιχείων βιωσιμότητας επιβλήθηκε τέλος στους σταθμούς IΝ-Channel νομού Ιωαννίνων, Seventh Channel νομού Χανίων, Red νομού Δωδεκανήσου και Heart FM νομού Θεσσαλονίκης.

Δείτε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις MEDIA!