Σπύρος Ευαγγελάτος: Το Τρίτο Πρόγραμμα τιμά τη μνήμη του μεγάλου Έλληνα σκηνοθέτη

Σπύρος Ευαγγελάτος

Το Τρίτο Πρόγραμμα τιμά τη μνήμη του μεγάλου Έλληνα σκηνοθέτη, ακαδημαϊκού και πανεπιστημιακού Σπύρου Ευαγγελάτου, που έφυγε από τη ζωή την Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2017 σε ηλικία 77 ετών.

Η συνεργασία του με την Ελληνική Ραδιοφωνία υπήρξε γόνιμη και δημιουργική. Από μια σειρά μοναδικών ηχογραφήσεων, που αρχίζουν από τη δεκαετία του 1960 και φτάνουν μέχρι τις αρχές του 1990, θα μεταδοθεί ο «Αγαμέμνων», πρώτο δράμα της «Ορέστειας» του Αισχύλου, της μοναδικής σωζόμενης τριλογίας από την αρχαιότητα.
Η δημιουργική συμβολή του Σπύρου Ευαγγελάτου στην ερμηνεία του αρχαίου δράματος μέσα από προσεγγίσεις του αρχαίου θεάτρου, που αρχίζουν από το 1972, όταν παρουσίασε στην Επίδαυρο την «Ηλέκτρα» του Σοφοκλή, αποτελούν μέρος της πολύτιμης προσφοράς του στο ελληνικό θέατρο.

Ο «Αγαμέμνων» θεωρείται το αριστούργημα του Αισχύλου, όπου η λαμπρότητα της ποίησης, η τολμηρή διαγραφή των χαρακτήρων και η δραματική δύναμη βρίσκουν το αποκορύφωμά τους. Πάνω από τις τραγικές μορφές πλανιέται η Μοίρα, που κατοικεί στο σπίτι των Ατρειδών και τρέφει την υπόστασή της από τους νόμους μιας φρικτής ανταπόδοσης. Αυτή είναι η κεντρική ιδέα και το κεντρικό πρόσωπο.

Η πρώτη μετάδοση της ηχογράφησης έγινε τον Μάρτιο του 1989 από την εκπομπή «Μικρή Αυλαία».

Μετάφραση: Κ. Χ. Μύρης.
Μουσική σύνθεση: Μίκης Θεοδωράκης.
Μουσική διδασκαλία: Θανάσης Νικόπουλος.
Ρύθμιση ήχου: Θοδωρής Σφέτσας.
Ραδιοσκηνοθεσία: Σπύρος Ευαγγελάτος.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Δημήτρης Παπαμιχαήλ (Αγαμέμνων), Ελένη Χατζηαργύρη (Κλυταιμνήστρα), Λήδα Τασοπούλου (Κασσάνδρα), Γιάννης Ροζάκης (Α΄ κορυφαίος), Ηλίας Ασπρούδης (Κήρυκας), Γιώργος Τσιδίμης (Φύλακας), Θωμάς Κινδύνης (Αίγισθος).

Επιμέλεια εκπομπής: Μάρα Καλούδη.

Συντονιστείτε στο Τρίτο Πρόγραμμα 90,9!

Info:
Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2017, ώρα 21:00
«Αγαμέμνων» του Αισχύλου στο Τρίτο
Σκηνοθεσία: Σπύρος Ευαγγελάτος (20/10/1940 – 24/01/2017)