Σκληρή μάχη ανάμεσα σε εκδότες και συνδικαλιστικά σωματεία για την απεργία στα ΜΜΕ

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις για την απεργία των ΜΜΕ

Η προσεχής 4ήμερη απεργία στα όλα τα ΜΜΕ έχει προκαλέσει εντάσεις ανάμεσα στους εκδότες και τα σωματεία εργαζομένων. Και ενώ οι ιδιοκτήτες προχωρούν με την πρόθεση να βγάλουν τις Κυριακάτικες την Πέμπτη (ημέρα έναρξης της απεργίας), η ΕΣΗΕΑ καλεί με ανακοίνωση της τα μέλη της να μην παραδώσουν ύλη ενόψει αυτής.

Διαβάστε την ανακοίνωση: 

Η ΕΣΗΕΑ καλεί τα μέλη και μη μέλη της ενόψει των δύο 48ωρων απεργιών, που έχουν ήδη κηρυχθεί για τις 7, 8, 9 και 10 Απριλίου 2011:

* να μην παραδίδουν ύλη για τα φύλλα των κυριακάτικων εκδόσεων
* να μην επιτρέψουν να χρησιμοποιηθούν κείμενα ή εκπομπές, που έχουν ήδη παραδώσει για τον ίδιο λόγο.

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καλεί τους διευθυντές και τους αρχισυντάκτες σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς, τηλεοπτικούς σταθμούς και τα ενημερωτικά sites να μην ασκήσουν πίεση στους συναδέλφους τους για την παράδοση της σχετικής ύλης βάζοντάς τους αντιμέτωπους με τις αποφάσεις του Σωματείου τους.

Στο μεταξύ, η έκτακτη συνάντηση του προεδρείου της ΕΙΗΕΑ με την ΕΣΗΕΑ και άλλα σωματεία του Τύπου, απέβη άκαρπη, καθώς οι ιδιοκτήτες επέμειναν στην πρόθεση τους για μείωση κατά 10% των μισθών για όσους εργαζόμενους παίρνουν πάνω από 1.200 ευρώ (μεικτά), κάτι το οποίο δεν δέχονται τα μέλη των ενώσεων των εργαζομένων.

Είχε προηγηθεί η συνεδρίαση της ΕΙΗΕΑ, από την οποία απουσίαζαν ο Θ. Αλαφούζος (ΣΚΑΪ,ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ) και η Μ.Τεγοπούλου (ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ), καθώς δεν είναι μέλη. Η ένωση , όπως ενημέρωσε ο Φ. Μπόμπολας με τη σύμφωνη γνώμη του Στ. Ψυχάρη τους υπόλοιπους εκδότες, επιμένει στην υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας με μείωση αποδοχών κατά 15%, κυλιόμενα ωράρια με δυο ρεπό την εβδομάδα και μείωση της αμοιβής για Κυριακή στο 0,75%. Ο Γ. Κουρής ζήτησε να έχουν μια δουλειά μόνο οι δημοσιογράφοι, ενώ ακούστηκε και η πρόταση να απολύονται όσοι έχουν 2η δουλειά με 50% αποζημίωση και με το 1/3 όσοι έχουν τρίτη δουλειά. Στις μειώσεις διαφώνησαν οι εκδότες του «Ελεύθερου Τύπου» κι άλλων μικρών εφημερίδων.

Ανεξάρτητα από τις αποφάσεις της ΕΙΗΕΑ, ο Θ. Αλαφούζος, προχώρησε ήδη σε απολύσεις, ενώ προσέφυγε και στο δικαστήριο κατά της ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ, ΕΤΕΡ και ΕΤΙΤΑ για να βγάλει «παράνομη» την απεργία στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση του ΣΚΑΙ. Παρά την απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, οι εργαζόμενοι του ΣΚΑΪ κύρηξαν εκ νέου απεργία για σήμερα και αύριο.  Σε ασφαλιστικά μέτρα προσβλέπουν και άλλοι εκδότες σύμφωνα με την ΕΙΗΕΑ, τι στιγμή όμως οι εργαζόμενοι ετοιμάζονται για περιφρουρήσεις της απεργίας με την απεργιακή επιτροπή του ΔΟΛ να έχει κάνει ήδη την αρχή. Διαβάστε την ανακοίνωση της: 

Εν όψει της απεργίας του κλάδου και στο πλαίσιο της περιφρούρησής της, όπως ήδη οργανώνεται από τα σωματεία μας καθώς και στους διάφορους χώρους δουλειάς:

– Καλούμε όλους τους συναδέλφους που μπορούν να δηλώσουν διαθεσιμότητες, ούτως ώστε να μπορούμε να κινητοποιηθούμε αποτελεσματικά όπου και όταν χρειαστεί, καθώς και να συγκεντροποιήσουμε ήδη από τώρα την αναγκαία πληροφόρηση.

– Για επαφή απευθυνθείτε στους εκπροσώπους των σωματείων, που θα συντονίζουν την απεργιακή περιφρούρηση, ή και σε άλλα μέλη της απεργιακής επιτροπής που έχουν ήδη ενεργοποιηθεί.

Είναι επίσης σημαντική η προεργασία του συντονισμού μεταξύ σωματείων και χώρων δουλειάς, για τη γενικότερη απεργιακή περιφρούρηση του κλάδου, όπως το προβλέπουν οι απεργιακές επιτροπές (μεικτά, κλπ.) των σωματείων μας που πρέπει να ενισχυθούν.

Καλούμε έτσι τους συναδέλφους να συμμετάσχουν στη συνάντηση των απεργιακών επιτροπών (σωματείων και χώρων δουλειάς) που αναμένεται να διοργανωθεί την Τρίτη το απόγευμα, γύρω στις 6.00 μ.μ. στο κτίριο της ΕΣΗΕΑ -Ακαδημίας 20.

Η απεργιακή επιτροπή του ΔΟΛ