Η συγκινητική και οργισμένη απάντηση στο «αντίο» του Τουρώνη μετά το λουκέτο στον ιστορικό «STAR FM» στη Θεσσαλονίκη

Ποιούς "καρφώνει" στην επιστολή του, ποιοί τον πρόδωσαν, ποιοί έβγαλαν λεφτά και ποιοί δεν βοήθησαν στο δύσκολο τέλος...

Χθες πληροφορηθήκαμε την πολύ δυσάρεστη είδηση του κλεισίματος ενός πολύ γνωστού και επιτυχημένου ραδιοφωνικού σταθμού, του STAR FM Θεσσαλονίκης…

Πολλοί έσπευσαν να κάνουν αναρτήσεις στα social media, γράφοντας κατά ή υπέρ του ιδιοκτήτη του εν λόγω ραδιοφωνικού σταθμού, ωστόσο ο ίδιος αποφάσισε χθες βράδυ να απαντήσει σε όλους…

Η ΩΡΑ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ

Όλα αυτά τα 25 χρόνια παρουσίας μου στα ραδιοφωνικά πράγματα της πόλης πορεύτηκα με μια αταλάντευτη αρχή: η σιωπή είναι χρυσός. Ποτέ δεν μπήκα στον πειρασμό να απαντήσω σε κανένα από τα κατά καιρούς διάφορα «πονηρά» δημοσιεύματα για τους ραδιοφωνικούς σταθμούς μου η για μένα προσωπικά. Η παρουσία στα δημόσια πράγματα μιας πραγματικά πολύ μικρής κοινωνίας όπως η Θεσσαλονίκη είναι λογικό να εξάπτει την φαντασία.

Σήμερα όμως είναι μια ξεχωριστή μέρα. Είναι η πρώτη μέρα χωρίς το σημαντικότερο επαγγελματικό δημιούργημα μου, τον STAR FM 97.1. Αυτό το γεγονός έχει ανοίξει την όρεξη ακόμη και των πιο ασήμαντων κρίκων της πορείας του STAR FM σε τέτοιο βαθμό που αναγκάζομαι να μιλήσω για πρώτη και τελευταία φορά. Το θεωρώ καθήκον μου απέναντι στην ιστορία μου και την οικογένεια μου αλλά και στους χιλιάδες ακροατές του μεγαλυτέρου μουσικού σταθμού της Βόρειας Ελλάδας.

Ο STAR FM σταμάτησε να λειτουργεί για λόγους αξεπέραστων οικονομικών προβλημάτων. Η εταιρία στην οποία ανήκει έχει πτωχεύσει μετά από αίτηση της εταιρίας συγγενικών δικαιωμάτων GRAMO που εκπροσωπεί εταιρείες δίσκων και τους μουσικούς για αναδρομικές οφειλές. Αυτό από μόνο του είναι πραγματικά πολύ ειρωνικό γιατί επί 25 χρόνια οι εταιρείες αυτές με παρακαλούσαν μέρα νύχτα να μεταδώσω τα τραγούδια τους και μου πρόσφεραν γη και ύδωρ σε προωθητικό υλικό.

Μου έχουν απονείμει προσωπικά επανειλημμένα πλατινένιους δίσκους για την συνεισφορά του STAR FM στην επιτυχία των καλλιτεχνών τους. Με έχουν συστήσει σε πασίγνωστους καλλιτέχνες ως τον σημαντικότερο παράγοντα επιρροής των επιτυχιών στην ελληνική αγορά. Αξίζει να πω εδώ ότι αυτές τις οφειλές τις οποίες αποφάσισαν να διεκδικήσουν από τον STAR FM με αυτό τον τρόπο τις έχουν και όλα τα υπόλοιπα ηλεκτρονικά ΜΜΕ της Ελλάδας. Το γιατί διάλεξαν τον STAR FM για να εξαντλήσουν την αυστηρότητα τους, το αφήνω στην κρίση σας. Ίσως γιατί ήταν ο μόνος σταθμός στην Ελλάδα που κέρδισε δικαστική απόφαση που μείωνε τις απαιτήσεις του στο μισό από αυτό που ζητούσαν…

Ποια ήταν όμως τα αίτια της οικονομικής κατάρρευσης; Το πρώτο είναι η τραγική ανευθυνότητα του ελληνικού κράτους που κρατά ομήρους τους ραδιοφωνικούς σταθμούς της χώρας χωρίς να ανανεώνει τις άδειες λειτουργίας με αποτέλεσμα σε μια πόλη σαν την Θεσσαλονίκη να λειτουργούν 60 σταθμοί ενώ στο Los Angeles είναι 25 και στο Λονδίνο 15! Το δεύτερο είναι η εν λευκώ εμπιστοσύνη που έδειξα σε συνεταίρους μου και οι οποίοι με εξαπάτησαν και καταχραστήκαν το ιλιγγιώδες ποσό των τουλάχιστον 2.000.000€.

Το τρίτο είναι η υπερβολική γαλαντομία μου στους κάθε λογής συνεργάτες μου, εργαζόμενους και μη. Είναι άλλωστε γνωστό σε όλη τη ραδιοφωνική πιάτσα ότι οι αμοιβές στον STAR FM ήταν σημαντικά μεγαλύτερες από οποιοδήποτε άλλο μέσο της πόλης. Τελευταία άφησα την οικονομική κρίση. Μιλάμε για λαίλαπα που σάρωσε τα πάντα στα ΜΜΕ. Μιλάμε για πρωτοφανή ύφεση που δεν έχει συμβεί σε καμία χώρα ποτέ σε καιρό ειρήνης! Κάτι ανάλογο έχει να γίνει από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο! Σημειώνω ότι η συντριπτική πλειοψηφία των ΜΜΕ στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι σε χειρότερη οικονομική κατάσταση από τον STAR FM.

Εύλογα όμως κανείς θα ρωτήσει : και ποιος φταίει για όλα αυτά ; Μα φυσικά εγώ. Δυστυχώς απέτυχα. Και γιατί υποτίμησα την ανικανότητα του ελληνικού κράτους και γιατί μεθυσμένος από το γλυκό κρασί της ανεπανάληπτης επιτυχίας του STAR FM παραμέλησα τον κρίσιμο τομέα της οικονομικής διαχείρισης. Και πληρώνω το τίμημα σήμερα. Μετά από 25 χρόνια δουλειάς δεν έχω μια! Εγώ και η οικογένεια μου πληρώνουμε το τίμημα και ας ακούω διάφορες μαλακίες περί του αντιθέτου. Προκαλώ δημόσια όποιον θέλει να του υπογράψω αμετάκλητο πληρεξούσιο για να ψάξει τους δικούς μου τραπεζικούς μου λογαριασμούς (όπως και κάθε συγγενικού μου προσώπου) αλλά και κάθε περιουσιακό στοιχείο ανά την υφήλιο και αν βρει ένα ευρώ εγώ θα κάτσω να με πηδήξει στην Πλατεία Αριστοτέλους!

Σήμερα διάβασα και άλλα απίθανα γραμμένα από τον μόνο άνθρωπο στα 25 χρόνια που έφυγε από τον STAR FM για μισθολογικούς λόγους και που είναι στα «αζήτητα» έκτοτε (Αθηναίος επιχειρηματίας του πρόσφερε διπλάσιο μισθό και προαγωγή από Log Editor σε Διευθυντή Προγράμματος (!) – μια παταγώδης αποτυχία αφού ο νέος σταθμός του δεν ξεπέρασε ποτέ το 1% σε ακροαματικότητα). Αυτή η τρίχα λοιπόν τόλμησε να μιλήσει για «ρίψασπι» και για δήθεν «κυνηγητό από το ΣΔΟΕ».

Τον πληροφορώ ότι το ΣΔΟΕ έχει κάνει εξονυχιστικό έλεγχο σε όλα τα οικονομικά μου στοιχεία των τελευταίων 10 χρόνων (προφανώς μετά από καταγγελίες παρομοίων ανόητων) και δεν έχει βρει ούτε ένα ευρώ που να μην έχω δηλώσει και φορολογηθεί γιαυτό. Όσο για την κατά διαστήματα απουσία μου στο εξωτερικό από τα τέλη Απριλίου και μετά που η κατάσταση ήταν εμφανώς μη αναστρέψιμη, αυτή οφείλεται στην προσπάθεια μου για να μπορέσω να εξασφαλίσω εργασία ικανή ώστε να μπορέσω να συντηρήσω αξιοπρεπώς την οικογένεια μου.

Θα με ρωτήσετε και γιατί δεν ψάχνεις εργασία στην Ελλάδα ; H απάντηση είναι απλή. Αισθάνομαι τέτοια πρωτοφανή αηδία για την συμπεριφορά ανθρώπων που είχα πολύ κοντά μου όλα αυτά τα χρόνια που δεν θέλω να ρισκάρω μια τυχαία συνάντηση μαζί τους, υπάρχει κίνδυνος να εγκληματήσω. Μιλάμε για ανθρώπους που τους έβαζα στο σπίτι μου, που έκαναν περιούσιες από τις πλουσιοπάροχες αμοιβές που τους έδινα, που οφείλουν την επαγγελματική τους υπόσταση στον STAR FM, που ζουν και κοιμούνται πάνω σε κρεβάτια και έπιπλα αγορασμένα με δικά μου προσωπικά χρήματα.

Άνθρωποι που είχαν καθαρά έσοδα 500.000€ ο καθένας την τελευταία δεκαετία από τον STAR FM είναι σήμερα λάβροι εναντίον μου στα εργατικά δικαστήρια. Λες και έχω και δεν δίνω, λες και η εταιρία δεν πτώχευσε, λες και δεν ήταν από τους πρώτους που πήδηξαν από το καράβι. Λες και δεν έχουν γυρίσει σε όλη την υφήλιο με έξοδα της εταιρίας μένοντας σε πανάκριβα ξενοδοχεία, τρώγοντας σε πανάκριβα εστιατόρια.

Λες και δεν έμαθαν ότι ξέρουν για το ραδιόφωνο από τους κορυφαίους συμβούλους του πλανήτη τους οποίους χρυσοπλήρωνα για να τους έχω αποκλειστικά στις υπηρεσίες του STAR FM. Λες και δεν βρήκαν την νέα τους εργασία με 5.000€ μισθό το μήνα εξαιτίας των γνωριμιών που έκαναν χάρη σε αυτούς τους συμβούλους και εξαιτίας φυσικά του τεράστιου ονόματος του STAR FM σε όλη την ραδιοφωνική πιάτσα.

Όσοι με ξέρουν γνωρίζουν ότι είμαι άνθρωπος καθαρός και παρορμητικός που ότι έχω να πω σου το λέω κατευθείαν στα μούτρα σου. Ακριβώς γιαυτό λοιπόν μου είναι αδύνατον να ζήσω στην ίδια πόλη με αυτούς τους ανθρώπους. Είναι σίγουρο ότι θα γίνει το κακό. Και αντί να αισθάνομαι εγώ άσχημα που με «διώχνουν» από την πόλη μου, έχουν το θράσος να με κατηγορούν και από πάνω. Να στεναχώριουνται δήθεν γιατί έκλεισε ο STAR FM!

Και μάλιστα ποιοι ; Oι Ιούδες των 30 αργυρίων! Να τολμούν να μιλούν για δική τους «μεγαλύτερη αγάπη» προς τον STAR FM! Λες και αυτοί τον δημιούργησαν από το μηδέν, λες και αυτοί αποκοιμήθηκαν από την κούραση στα πατώματα του πρώτου studio στις 3 τη νύχτα ενώ κολλούσαν την ηχομόνωση στους τοίχους, λες και αυτοί ξυπνούσαν κάθε μέρα επί ένα χρόνο το 1989 και έπρεπε μέχρι το μεσημέρι να βρουν 1 η και 2 εκατομμύρια δραχμές που δεν είχαν για να πληρώσουν τους τοκογλύφους και να γλυτώσουν το ξύλο, λες και αυτοί θα είναι «μαυρισμένοι» σε όλη τους τη ζωή, λες και μπορεί έστω ένας από αυτούς να καταλάβει πως νιώθει ένα άνθρωπος που χάνει 25 χρόνια σκληρής δουλειάς!

Χθες έζησα τον θάνατο ενός ακόμη αγαπημένου μου «προσώπου». Έχασα το πνευματικό μου παιδί. Λυπάμαι πολύ που ακόμη και αυτή την ημέρα υπήρξαν τόσο «μικροί» άνθρωποι, πραγματικές τρίχες. Τελειώνοντας θέλω να ευχαριστήσω από βάθους ψυχής όλους τους εργαζόμενους του STAR FM που έμειναν πιστοί μέχρι τέλους και να τους ζητήσω συγγνώμη που δεν κατάφερα να εκπληρώσω τις υποχρεώσεις μου. Ελπίζω ότι η εκποίηση του ενεργητικού του STAR FM από την σύνδικο της πτώχευσης θα αποδειχτεί αρκετή για να πάρουν τα οφειλόμενα τους. Επίσης θέλω να ευχαριστήσω τις χιλιάδες των πιστών ακροατών που μας στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια και ακόμη για όλα αυτά τα απίστευτα μηνύματα συμπαράστασης που παίρνω από χθες. Για εσάς θα τα ξαναέκανα όλα από την αρχή.

Άκης Τουρώνης
Ωραιόκαστρο 21/9/2012

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις MEDIA!