Η μείωση της διαφήμισης απειλεί τα μεγάλα Μέσα

Για παράδειγμα, πλην του Alter, υπάρχουν τουλάχιστον δύο τηλεοπτικοί σταθμοί που κινδυνεύουν, ενώ 2+1 μεγάλα συγκροτήματα βρίσκονται κοντά στο κόκκινο. Λίγο καλύτερη η κατάσταση στο ραδιόφωνο εξαιτίας του χαμηλού κόστους λειτουργίας, χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι απολύσεις και οι περικοπές διακόπηκαν. Έως τον Ιούνιο , θα υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ξεκαθάρισμα, ενώ εκτιμάται πως εντός του επόμενου 8μηνου, δηλαδή στις αρχές του 2012 θα έχει ξεκαθαρίσει πλήρως η κατάσταση.

Καθοριστικές,  παραμένουν οι  επιλογές που θα γίνουν στο Mega, το κανάλι που χτυπήθηκε” περισσότερο από τη μείωση της διαφημιστικής δαπάνης. Γίνεται λόγος για ένα μεγάλο οργανισμό που έχει πλέον αρκετό προσωπικό, και πως θα πρέπει να επαναπροσδιορίσει την πορεία του.  Οι επιλογές του, σε επίπεδο διοίκησης μπορεί να είχαν τα λιγότερα λάθη, συγκριτικά με την υπόλοιπη αγορά, όμως τώρα θα πρέπει να καλυφθούν οι ενοποιημένες ζημιές των 27 εκατ. ευρώ. Οι περικοπές (και οι απολύσεις;) δεν φτάνουν από μόνες του, αν  και εκφράζεται η αισιοδοξία πως τα μέτρα που ελήφθησαν θα έχουν θετικό αντίκτυπο, το 2012. Αν δεν προκύψει η λύση του δανείου, οι μέτοχοι θα αναγκαστούν να προχωρήσουν σε αύξηση του μετοχικού τους κεφαλαίου. Ταυτόχρονα στο τραπέζι , παραμένουν τα σχέδια των συνεργασιών,(Star)  αλλά και των συγχωνεύσεων που ενδεχομένως  αν γίνουν στο τηλεοπτικό –μιντιακό πεδίο.

Στο ΔΟΛ, η προσπάθεια συνεννόησης μεταξύ Ψυχάρη- Ρέστη, συνεχίζεται. Στον οργανισμό υπάρχει η αισιοδοξία πως θα καταφέρει να λάβει το δάνειο που επιθυμεί. Στην περίπτωση που αποτύχει η προσπάθεια αυτή θα ακολουθήσει η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, με τους δύο μετόχους να καταβάλουν τα μετρητά που τους αντιστοιχούν. Τα ταμειακά διαθέσιμα του οργανισμού μπορούν να καλύψουν τους επόμενους μήνες, όμως χρειάζεται να ληφθεί άμεσα μια απόφαση.  Ταυτόχρονα, οι περικοπές και ο τρόπος λειτουργίας στο ΔΟΛ συνεχίζεται.  Για παράδειγμα στην Ίριδα, όπου μειώθηκαν κατά πολύ οι πελάτες, σταμάτησε η πολιτική της καταβολής μετρητών και πλέον η εταιρεία θα πληρώνει με επιταγές 5μήνου.

Ακόμη πιο κρίσιμη είναι η κατάσταση στη Χ. Κ. Τεγόπουλος. Η Μανία Τεγοπούλου καλείται να πάρει μια απόφαση, αν θα κρατήσει το σημερινό σχήμα που είναι αρκετά κοστοβόρο ή αν θα αλλάξει μια για πάντα την Ελευθεροτυπία» φτιάχνοντας μια μικρότερη σε προσωπικό, αλλά  μια πιο ισχυρή εφημερίδα. Μετά το Πάσχα αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις, ίσως για κάποια από τα στελέχη που πρέπει να την ενισχύσουν σε διάφορους τομείς της εταιρείας. Προς το παρόν πάντως ρευστότητα υπάρχει, καθώς υπολείπεται η εκταμίευση δανείου 5 εκατ. ευρώ , από τα συνολικά 21 εκατ. ευρώ που διέθεσε η Τράπεζα Πειραιώς. Και εδώ οι επιλογές είναι και πάλι οι ίδιες, εφόσον αποκλείεται ο αγοραστής. Η λήψη και νέου δανείου ή η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου.

Ο Πήγασος συνεχίζει και εκείνος τις περικοπές και την επιχείρηση αναδιάρθρωσης, ενώ τώρα θα κληθεί από το ΔΟΛ, να συνδράμει περισσότερο στην περίπτωση της Ίριδος.  Μέσα στις κινήσεις του επόμενου διαστήματος περιλαμβάνεται και το κλείσιμο εντύπων, όμως η αίσθηση που υπάρχει στο συγκρότημα είναι πως «λεφτά υπάρχουν» .

Τέλος, σε όλα όσα γίνονται, λάβετε υπόψη σας και την παράμετρο της απελευθέρωσης του στοιχήματος , μέσω Internet. Είναι το νέο πεδίο δράσης για τους εκδότες, αφού ήδη εκπροσωπούν μεγάλες εταιρείες του εξωτερικού και λειτουργούν ήδη αθλητικές ηλεκτρονικές εφημερίδες.

Πηγή: Το Παρον της Κυριακής