ΕΙΤΗΣΕΕ: Ανακοίνωση για την συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση.

Η Ένωση Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την σημερινή συνάντηση με τον Υπουργό Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλο.

«Η ΕΙΤΗΣΕΕ, μαζί με τους εκπροσώπους των άλλων εργοδοτών και τους εκπροσώπους των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, συμμετείχαμε στην σύσκεψη που συγκάλεσε ο Υπουργός Εργασίας, κ. Κατρούγκαλος, σχετικά με τις αλλαγές που προβλέπει ο νέος ασφαλιστικός νόμος. Στην σύσκεψη αυτή ο κ. Υπουργός μας ενημέρωσε πως:

Με την ψήφιση του νομοσχεδίου, το Αγγελιόσημο καταργείται και αυτόματα σταματάει η χρηματοδότηση από αυτή την πηγή στον ΕΔΟΕΑΠ.

Το σύνολο των εργαζομένων θα ασφαλίζονται για την κύρια σύνταξη τους στον ΕΦΚΑ με παράλληλη αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.

Δίδεται η επιλογή στους εργοδότες και στους εργαζομένους είτε να διατηρηθεί η λειτουργία του ΕΔΟΕΑΠ, για την επικούρηση και την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με χρηματοδότηση που θα συμφωνήσουν μεταξύ τους οι εργαζόμενοι με τους εργοδότες, είτε το σύνολο του προσωπικού να ασφαλιστεί στον ΕΟΠΠΥ και στο ΕΤΕΑΠ με την προβλεπόμενη αύξηση των εργοδοτικών εισφορών.

Μέχρι την διευθέτηση του θέματος η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη θα χορηγείται από τον ΕΔΟΕΑΠ, με χρηματοδότηση που θα πρέπει να διασφαλίσει ο ίδιος.

Σημειώνεται ότι στην σύσκεψη δεν παρουσιάστηκε κάποια μελέτη βιωσιμότητας ή αναλογιστική μελέτη για το προτεινόμενο νέο «σχήμα» χρηματοδότησης του ΕΔΟΕΑΠ, ούτε κάποια ένδειξη για τις παροχές του ή τις αναγκαίες εισφορές από τους εργοδότες και τους εργαζόμενους.

Η ΕΙΤΗΣΕΕ εκφράζει αρχικά την έκπληξή της για το γεγονός ότι την τελευταία στιγμή και αφού έχει αρχίσει η συζήτηση του νομοσχεδίου στην Βουλή, γίνεται αυτή η ενημέρωση για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Δεν μπορούμε επίσης να αντιληφθούμε πως μπορεί να ληφθεί μία τέτοια απόφαση που αφορά σε τόσο σημαντικά ζητήματα χωρίς να έχει γίνει καμία επεξεργασία από την κυβέρνηση και χωρίς να προσκομισθεί καμία μελέτη.

Η ΕΙΤΗΣΕΕ είναι έτοιμη να συζητήσει μια βιώσιμη λύση που είναι προς το μακροπρόθεσμο συμφέρον των εργαζομένων στις τηλεοπτικές επιχειρήσεις – μέλη της, με τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

Να πραγματοποιηθεί σε βάθος έλεγχος στο Ταμείο για να προσδιορισθούν τα οικονομικά μεγέθη και το κόστος λειτουργίας του.

Να προσκομισθούν οι αυτονόητες μελέτες (αναλογιστική κλπ) και τεκμηριωθεί η βιωσιμότητα της όποιας πρότασης χρηματοδότησης.

Να υπάρξει συγκεκριμένη πρόταση χρηματοδότησης.

Να ασφαλιστεί το σύνολο του προσωπικού όλων των μέσων χωρίς εξαιρέσεις.

Οι παροχές του ταμείου να είναι καλύτερες από αυτές που θα παρέχει ο ΕΟΠΠΥ και το ΕΤΕΑΠ, διαφορετικά δεν έχει νόημα η πρόταση – συζήτηση.

Οι επιπλέον παροχές να δικαιολογούν το επιπλέον κόστος.

Στο κόστος λειτουργίας να συνεισφέρουν αναλογικά όλοι οι εργοδότες, συμπεριλαμβανομένου και του διαδικτύου.

Να διασφαλιστεί η είσπραξη των εισφορών και νομοθετηθεί το αναγκαίο πλαίσιο.

Να διασφαλιστεί η σωστή διοίκηση και λειτουργία του ταμείου με συμμετοχή και των εργοδοτών.

Να ενημερώσει το Υπουργείο τι θα γίνει με τους εργαζόμενους και τις μέχρι τότε εισφορές τους σε περίπτωση που στο μέλλον το ταμείο παύσει να είναι βιώσιμο.

Συνεπώς αναμένουμε την τεκμηριωμένη πρόταση του Υπουργείου.

Τέλος, σημειώνουμε ότι το Υπουργείο θα πρέπει άμεσα να ενημερώσει τους εργαζόμενους στα Μέσα Ενημέρωσης σχετικά με το ποιά πρόβλεψη έχει γίνει για την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη από την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου μέχρι την ημέρα που θα ολοκληρωθεί η σχετική συζήτηση και ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις».