Τι λένε οι ίδιοι οι φυλακισμένοι για τις άδειες στους ισοβίτες και τους άλλους κρατούμενους

Οι «Πρωταγωνιστές» έζησαν τρεις μέρες με τους κρατούμενους της Κασσαβέτειας

Μισή ώρα από τον Βόλο και πέντε λεπτά από τον Αλμυρό υπάρχουν οι αγροτικές φυλακές της Κασσαβέτειας με 163 άνδρες από 17 έως 70 χρόνων. Οι νέοι πηγαίνουν στο σχολείο και οι μεγαλύτεροι βόσκουν πρόβατα και αγελάδες. Τα προϊόντα που παράγονται στα κτήματα της φυλακής πωλούνται ή καταναλώνονται από τους ίδιους τους κρατούμενους οι οποίοι βέβαια παράγουν μόνοι τους το ψωμί τους όπως μόνοι τους επισκευάζουν τα τρακτέρ τους στο σιδηρουργείο και το μηχανουργείο της φυλακής. Αυτή, την «εξαίρεση» του σωφρονιστικού μας συστήματος επισκέφθηκαν οι «Πρωταγωνιστές» για να συζητήσουν με τους κρατούμενους για όλα αυτά που τους έμαθαν οι φυλακές. 'Αλλωστε, αρκετοί από τους κρατούμενους της Κασσαβέτειας έχουν «περάσει» από όλες τις φυλακές της χώρας πριν καταλήξουν εδώ.

Στον Σταύρο Θεοδωράκη μεταξύ άλλων μιλούν:

Ο Γιάννης – ένα από τα 34 παιδιά που συνελήφθησαν στη Χίο το 2011 ως μέλη της νεανικής συμμορίας Locos που διακινούσε ναρκωτικά. Μπήκε σκληρός όπως λέει στις φυλακές, μάλωνε με το παραμικρό και «το έπαιζε αρχηγός» αλλά τώρα έχει όνειρο μια ήσυχη ζωή στο χωριό του μαζί με την οικογένειά του.

Ο Φράνγκ από τη Νιγηρία που η κάμερα της εκπομπής τον συνάντησε ακριβώς την ώρα που άρχιζε η δεκαήμερη άδειά του και πέρναγε την βαριά πόρτα των φυλακών. «Δεν είμαι εγώ ο Παλαιοκώστας, θα επιστρέψω», είπε βλέποντας τις κάμερες.

Ο Χρήστος, ο καφετζής της φυλακής είναι ίσως ένας από τους παλιότερους κρατούμενους των ελληνικών φυλακών. Στην αρχή της φυλάκισής του είχε αποδράσει από τον Κορυδαλλό και το 1996 είχε πρωτοστατήσει στην μεγάλη εξέγερση στις φυλακές της Πάτρας. «Τα μέτρησα τα πράγματα και είδα ότι δεν με συμφέρει να αποδράσω ξανά» λέει εξηγώντας γιατί τώρα πια δεν παραβιάζει ούτε για μια ώρα τις άδειες που του δίνουν.

Ο Δημήτρης, ο αρχιτσέλιγκας με τα 178 πρόβατα. Από απόσταση με την μακριά του γενειάδα μοιάζει ερημίτης σχεδόν, είναι όμως ένας ισοβίτης που δεν μπόρεσε ποτέ όσες ευκαιρίες και αν του δόθηκαν να τα πάει καλά με τους ανθρώπους. «Μόνο με τα ζώα είμαι καλός» λέει μεταξύ αστείου και σοβαρού.

Ο Βαγγέλης, ο αγελαδάρης που έμπλεξε αλλά τώρα πια ξέκοψε από τα ναρκωτικά και περνάει τις περισσότερες ώρες της ημέρες φροντίζοντας τις αγελάδες της φυλακής. «Εδώ μέσα έχω το μυαλό μου συνεχώς απασχολημένο και επιπλέον νιώθω χρήσιμος» λέει έχοντας τελειώσει το βραδινό άρμεγμα 25 αγελάδων.

Ο Χρήστος, ο νεαρός ισοβίτης που έχει στολίσει το «σπιτάκι» του με τα υπερηχογραφήματα της εγκύου γυναίκας του. «Η κοράκλα μου» λέει δείχνοντας τους υπέρηχους και εξηγεί ότι με την γυναίκα του γνωρίστηκε σε μια άδεια και σε μια άδεια «συνελήφθη» και η κόρη τους την οποία ελπίζει ότι θα δει όταν γεννιέται κάνοντας επίσης χρήση μιας ακόμη άδειας.
Ο Χρήστος Ξυδόπουλος, ο αρχιφύλακας των φυλακών που οι κρατούμενοι του μιλούν στον ενικό. «Η αργία είναι μήτηρ πάσης κακίας αλλά εδώ οι κρατούμενοι έχουν άδειες, μεροκάματα και ελπίδα και δεν υπάρχει λόγος να αποδράσουν», λέει εξηγώντας πως οι κρατούμενοι της Κασσαβέτειας δεν επιχειρούν ποτέ – τα τελευταία τουλάχιστον χρόνια- να αποδράσουν.

Στα γυρίσματα της εκπομπής συμμετείχαν οι εικονολήπτες Γιώργος Πετράκης και Θοδωρής Σκυφτούλης και οι δημοσιογράφοι Λίνα Παπαδάκη, Βελίκα Καραβάλτσιου και Λεωνίδας Σάββας.