«Θα μπορούσα να μείνω για πάντα στο Άγιο Όρος»

Πασίγνωστος ηθοποιός εξομολογείται...

Για την επίσκεψή του στο Άγιο Όρος μιλάει ο Γιάννης Αϊβάζης στο περιοδικό ΟΚ! και τον Γιάννη Πουλόπουλο…

Έχεις δηλώσει ότι όταν επισκέφθηκες το Άγιο Όρος βρήκες ηρεμία και γαλήνη. Τι σε ώθησε να πας εκεί;

Ήταν μία εσωτερική ανάγκη. Πάντα πίστευα και πάντα ήθελα να επισκεφθώ το Άγιο Όρος και ομολογώ ότι με βοήθησε πολύ ο γέροντάς μου να βρω τον εαυτό μου. Όταν πριν από επτά χρόνια πήρα την απόφαση να πάω στο Άγιο Όρος, ήμουν αρκετά δύσπιστος και φοβόμουν ότι θα συναντούσα διάφορους «ψευτοπαπάδες». Ευτυχώς, διαψεύστηκα και συνάντησα ανθρώπους μορφωμένους και καλλιεργημένους, πραγματικούς ιερωμένους που αυτό που τους ενδιέφερε είναι να μεταδώσουν τον λόγο του Θεού.

Ο Γρηγόρης Αρναούτογλου έχει περιγράψει ότι έτυχε να βγάλει το πουκάμισό του στο Άγιο όρος και ένας μοναχός τού ζήτησε να το φορέσει γιατί σκανδαλιζόταν.

Στο Άγιο Όρος απαγορεύεται να φοράει κανείς κοντό παντελόνι ή κοντό μπλουζάκι. Και παρόλο που υπάρχει θάλασσα, δεν πρόκειται ποτέ να δεις μοναχό να κάνει μπάνιο, ακριβώς γιατί δεν επιτρέπεται να κυκλοφορείς εκεί ημίγυμνος. Αν ο Γρηγόρης ή ο οποιοσδήποτε αντιβαίνει σε αυτούς τους κανόνες, είναι λογικό να σκανδαλίσει τους υπόλοιπους. Πίσω από αυτό δεν κρύβεται μία ομοφυλοφιλική επιθυμία, αλλά ο φόβος να αφήσει κάποιος τον μοναχισμό και να επιστρέψει στην κοσμική ζωή.

Συνάντησες ομοφυλόφιλους μοναχούς στο Άγιο όρος;

Όχι. Όπως είπα ήμουν αρκετά δύσπιστος όταν πήγα, γιατί είχα ακούσει κι εγώ περιστατικά όχι μόνο για ομοφυλόφιλους μοναχούς, αλλά και άλλους που ασελγούν σε παιδιά ή παίρνουν τα χρήματα από το παγκάρι και τα βάζουν στην τσέπη τους. Όσους μοναχούς συνάντησα εγώ τιμούσαν το ράσο που φορούσαν και όταν συζητούσες μαζί τους, μαγευόσουν.

Θα μπορούσες να μείνεις για πάντα εκεί;

Αν δεν είχα οικογένεια, θα μπορούσα να μείνω για πάντα στο Άγιο Όρος. Με σαγηνεύει η ιδέα να αφήσω την κοσμική ζωή και να γίνω μοναχός. Την ηρεμία και τη γαλήνη που συνάντησα εκεί, δεν την έχω ξαναβρεί στη ζωή μου.