Σπύρος Σούλης: «Δεν είμαι φίλος με τα μεγάλα ύψη και σιχαίνομαι ιδιαίτερα τις ακαθαρσίες, τα σκουπίδια….»

Ο Σπύρος Σούλης στο Zappit: «Έσπασα το χέρι μου, ενώ δοκίμαζα κάτι μόνος μου…»

Φέτος τον βλέπουμε μέσα από την εβδομαδιαία τηλεοπτική εκπομπή «Ζόρικα Επαγγέλματα» από τη συχνότητα του Ant1. Για μια ακόμα φορά μας αποδεικνύει ότι με ό,τι και αν καταπιαστεί το κάνει καλά! Το κάνει με κέφι και πάντα πέρα από τα όριά του.

Συνεχίζει τη δραστηριότητά του ως αρχιτέκτονας, βρίσκεται στα πιο απίθανα μέρη για τα γυρίσματα της εκπομπής του, μπαινοβγαίνει στο πλατό του «Πρωινού» δίνοντας έξυπνες λύσεις για το σπίτι, και ταυτόχρονα «τρέχει» και το προσωπικό του site για διακόσμηση. Ο Σπύρος Σούλης είναι ένας ταλαντούχος άνθρωπος που δεν φοβάται να δοκιμάσει νέα πράγματα, πάντα με επιτυχία…

Φέτος σας βλέπουμε σε καινούργια εκπομπή, τα «Ζόρικα επαγγέλματα». Είναι μια εκπομπή που γνωρίζατε και θέλατε να την κάνετε ή ήταν κάτι που σας πρότεινε το κανάλι;

Για καιρό συζητούσαμε τι νέο θέλουμε να παρουσιάσουμε στην τηλεόραση. Κάτι που θα μου άρεσε πολύ να κάνω, που θα μου πήγαινε και που θα “έβγαζε” κάποιες όχι γνωστές στο κοινό πλευρές μου αλλά και που θα είχε να πει κάτι διαφορετικό από ό,τι έχουμε δει μεχρι σήμερα. Η συγκεκριμμένη εκπομπή συνδιάζει όλα αυτά που με ενθουσιάζουν: δράση, δυσκολία, πληροφορία και φυσικά γνωριμία με αξιόλογους ανθρώπους και τα επαγγέλματα τους.

Από τις εκπομπές που έχουμε δει μέχρι τώρα ποιο ήταν για εσάς το πιο ζόρικο επάγγελμα, και πού φοβηθήκατε περισσότερο; Ποιο θεωρείτε ότι είναι το πιο «ζόρικο» τελικά;

Αυτό δεν μπορώ να το απαντήσω διαλέγοντας μόνο ένα επάγγελμα. Τίποτα δεν ήταν εύκολο, στα περισσότερα φοβήθηκα και σε όλα υπήρχε βαθμός δυσκολίας. Δεν είδα κανένα από αυτά τα επαγγέλματα και είπα: “Α, εντάξει, εύκολο”. Υψη, ακαθαρσίες, εκρηκτικά, ζώα, εργασία στον βυθό, όλα είναι ζόρικα. Οι συγκεκριμμένοι επαγγελματίες όλοι έχουν περάσει ειδικές εκπαιδεύσεις, και κάνουν την εργασία τους εδώ και χρόνια. Μπορείς να καταλάβεις πόσο δύσκολο είναι όταν ένας ανειδίκευτος -όπως εγώ σε αυτή την περίπτωση- επιχειρεί να εξασκήσει οποιοδήποτε από αυτά.

Πρόσφατα έγινε γνωστό ότι κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων μιας εκπομπής είχατε κάποιο ατύχημα και χτυπήσατε το χέρι σας. Σε ποιο «επάγγελμα» συνέβη αυτό;

Ατύχημα στο γύρισμα όχι. Έσπασα το χέρι μου, ενώ δοκίμαζα κάτι μόνος μου -όχι κατά την διάρκεια γυρισμάτων όπως γράφτηκε- χωρίς ασφάλεια. Τα επαγγέλματα αυτά γίνονται κάτω από πολύ αυστηρούς κανόνες ασφάλειας, οπότε δεν υπάρχει κίνδυνος για ατύχημα, παρά μόνο από ανθρώπινη απροσεξία. Αλλά αυτό δεν θέλω ούτε να το σκέφτομαι. Τώρα για ευτράπελα, έχουν γίνει πολλά. Δεν είμαι φίλος με τα μεγάλα ύψη και σιχαίνομαι ιδιαίτερα τις ακαθαρσίες, τα σκουπίδια και τα συναφή. Ε, νομίζω αυτό πλέον το ξέρουν όλοι από τις εκφράσεις μου στην εκπομπή!

Τα ζόρικα επαγγέλματα πότε ολοκληρώνουν τον κύκλο τους; Πόσες ακόμα εκπομπές θα δούμε;

Δεν γνωρίζω πότε θα ολοκληρωθεί ο κύκλος χρονολογικά, αλλά μπορείτε να περιμένετε να δείτε πολλά ακόμα επεισόδια και τουλάχιστον 25 επαγγέλματα στο σύνολο.

Τα νούμερα τηλεθέασης που σημειώνει η εκπομπή τα κοιτάτε; Είσαστε ικανοποιημένος από την πορεία της εκπομπής στους πίνακες τηλεθέασης;

Φυσικά και τα κοιτάω. Δεν υπάρχει παρουσιαστής που να μην τα κοιτάει. Η διαφορά είναι ως προς τι χρησιμότητα έχουν. Δηλαδή, για έναν παρουσιαστή καθημερινής εκπομπής είναι ένα πολύ σημαντικό εργαλείο, αφού μπορεί καθημερινά να κάνει παρεμβάσεις και διορθώσεις. Τώρα αν κάνεις εβδομαδιαίες μαγνητοσκοπημένες εκπομπές είναι περισσότερο πληροφοριακό το θέμα και λιγότερο χρηστικό. Δεν μπορείς να κάνεις και πολλά με αυτά που διαβάζεις, ιδίως αν τα έχεις ήδη γυρίσει τα επεισόδια! Τα “Ζόρικα Επαγγέλματα” είναι μία εντελώς νέα εκπομπή, έχουμε δείξει μόνο 4 επεισόδια και ο κόσμος δείχνει να την έχει αγκαλιάσει και να του αρέσει. Ακόμα όμως είναι νωρίς για συμπεράσματα προς οποιαδήποτε κατεύθυνση. Το θέμα πάντως με την τηλεόραση είναι να αγαπάς και να γουστάρεις αυτό που κάνεις και να μην αφήνεις τα νούμερα να σε “τρελαίνουν” ούτε θετικά, ούτε αρνητικά.

Τα προηγούμενα χρόνια σας είχαμε γνωρίσει μέσα από εκπομπές που αφορούσαν στη διαμόρφωση και διακόσμηση χώρων. Και φέτος, μέσα από το “Πρωινό”, εμφανίζεστε με στήλη έξυπνων λύσεων σχετικά με το σπίτι. Τι απολαμβάνετε περισσότερο, την ασφάλεια του studio ή τα εξωτερικά γυρίσματα και τον κίνδυνο;

Οτιδήποτε κάνω το κάνω γιατί το απολαμβάνω, αλλιώς δεν θα το έκανα. Ασφάλεια στην τηλεόραση δεν υπάρχει πουθενά. Τώρα, άλλη η αδρεναλίνη και η τέχνη των εξωτερικών γυρισμάτων, άλλη η μαγεία της άμεσης επικοινωνίας με τον τηλεθεατή στο “ζωντανό”. Το “Πρωϊνό” είναι μία από τις πιο ευχάριστες στιγμές της εβδομάδας μου. Τα περνάω καλά εκεί, μου αρέσει, το περιμένω πως και πως. Αυτό φυσικά οφείλεται πρώτιστα στον Γιώργο και τη Φαίη και την “χημεία” που έχουμε. Οπότε και τα περνάω εγώ καλά, και μέσα από το ζωντανό πρόγραμμα έχω την δυνατότητα να επικοινωνήσω με τους τηλεθεατές τα μικρά και μεγάλα μυστικά της διακόσμησης, κάτι που πάντα μου άρεσε ιδιαίτερα να κάνω.

 Η εκπομπή «Με το δεξί» ήταν πολύ επιτυχημένη αφού σημείωνε υψηλά νούμερα τηλεθέασης, αλλά παράλληλα είχε ως αποτέλεσμα να βοηθηθούν πολλές οικογένειες. Ήταν μια ακριβή παραγωγή, που απαιτούσε πολύ «τρέξιμο» από το κανάλι ώστε να βρεθούν οι χορηγοί. Πιστεύετε ότι μια τέτοια εκπομπή μπορεί να βγει ξανά στον τηλεοπτικό αέρα και εσείς θα επιθυμούσατε να την παρουσιάζετε;

Το “Με Το Δεξί” δεν ήταν απλά μια εκπομπή για εμένα. Ήταν και είναι μεγάλο κομμάτι της ζωής μου. Τεράστιο. Έζησα μερικές από τις πιο έντονες και όμορφες στιγμές της ζωής μου κάνοντας αυτή την εκπομπή. Ήταν το όνειρο μου, και είναι ακόμα. Την ονειρευόμουν ως φοιτητής αρχιτεκτονικής στο Λονδίνο και την “έχτισα” πολύ προσεκτικά πριν την κάνω. Εργασθήκαμε όλοι πολύ σκληρά και το ίδιο το κανάλι και η παραγωγή και οι συνεργάτες για να μπορέσουμε να έχουμε μια τέτοια εκπομπή σε καιρό κρίσης και να φτιάξουμε ολοκληρωτικά τα σπίτια εκατοντάδων οικογενειών που το είχαν ανάγκη. Ο κόσμος συνέχεια με ρωτάει στον δρόμο αν και πότε θα ξεκινήσει και πάλι. Σας λέω λοιπόν ότι μόλις ορθοποδήσουν οι μεγάλες εταιρείες, είμαι σίγουρος ότι η εκπομπή θα ξαναγίνει και θα συνεχίσουμε να φτιάχνουμε πολλά σπίτια ακόμα.

Από τους ανθρώπους που έχετε γνωρίσει, μέσα από την εκπομπή «Με το δεξί» αλλά και τώρα από τα ζόρικα επαγγέλματα, ποιος σας άφησε την καλύτερη εντύπωση και ποια ήταν η στιγμή που σας συγκίνησε περισσότερο;

Δεν θα έχεις τον χώρο για να τους γράψεις όλους όσους σου πω. Θα ήταν πολύ άδικο να ξεχωρίσω κάποιον. Έχω ιδιαίτερη αδυναμία στα παιδιά και τρέφω θαυμασμό και σεβασμό για τους περισσότερους ανθρώπους που έχω γνωρίσει, κυρίως τους βιοπαλαιστές. Τους αγαπάω τους ανθρώπους, πιστεύω σε αυτούς και αυτό είναι το κοινό στοιχείο σε όλες μου τις εκπομπές: ο άνθρωπος. Έχω ζήσει αξέχαστες εμπειρίες μέσα από τις προηγούμενες εκπομπές και από την τωρινή. Έχω γνωρίσει καλούς ανθρώπους, “ωραίους” Έλληνες με δύναμη ψυχής. Και ξέρεις κάτι; Κανένας τους δεν πιστεύει είναι ή ό,τι κάνει κάτι το ιδιαίτερο. Αυτό είναι το πιο θαυμάσιο από όλα. Τους σκέφτομαι συχνά -με αρκετούς έχουμε επικοινωνία- και όλα όσα μου έμαθαν, τα οποία είναι πάρα πολλά και κυρίως τι σημαίνει το να μην το βάζεις κάτω.

 Το νέο σας διαδικτυακό «παιδί», που ασχολείται με τη διακόσμηση και  φέρει το όνομά σας,  γνωρίζει μεγάλη επιτυχία! Από ποια ανάγκη σας προέκυψε το εγχείρημα αυτό?

Σε ευχαριστώ πολύ που το αναφέρεις, γιατι αυτό είναι το νέο μου “παιδί” και το αγαπάω πολύ! Πως προέκυψε; Εδώ και χρόνια ο κόσμος με ρωτάει στον δρόμο, μου στέλνει πάρα πολλά μηνύματα στο facebook έχοντας απλές ή και σύνθετες απορίες για το πως μπορεί να φτιάξει το σπίτι του καλύτερα, τι να κάνει με αυτό το πρόβλημα, πως να αντιμέτωπίσει το τάδε θέμα. Ήταν αδύνατον να απαντάω σε όλα τα ερωτήματα και έτσι έφτιαξα το spirossoulis.com – “the home issue”. Είναι το μόνο ελληνικό online περιοδικό αφιερωμένο αποκλειστικά στην διακόσμηση, το σπίτι και την ζωή μας μέσα και γύρω από αυτό. Το ανανεώνουμε από το αρχιτεκτονικό μου γραφείο καθημερινά με πολλά άρθρα, χρήσιμες συμβουλές, ιδέες, τιπς, νέα, απαντάμε σε ερωτήσεις και ασχολούμαστε με ο,τιδήποτε μπορεί να αφορά στο σπίτι. Έχει ήδη γίνει από τον πρώτο μήνα ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των χιλιάδων αναγνωστών μας, η παρέα μας μεγαλώνει κάθε μέρα και έτσι καλύπτουμε και την δική τους ανάγκη για έξυπνες ιδέες και γνώση αλλά και την δική μου για επικοινωνία!

Πώς βλέπετε το τηλεοπτικό σας μέλλον, ποιο θα θέλατε να είναι το επόμενο επαγγελματικό σας βήμα;

Εδώ καλά καλά δεν προλαβαίνω να κάνω αυτά τα βήματα, θα σκέφτομαι τα επόμενα; (γέλιο) Είμαι μια χαρά αυτή την στιγμή, χαρούμενος και πλήρης. Κάνω ό,τι θέλω να κάνω, ό,τι με ευχαριστεί και δεν σκέφτομαι το μέλλον. Σκέφτομαι το τώρα. Και αν θες να σου είμαι απόλυτα ειλικρινής πάντα αυτό έκανα. Επικεντρωνόμουν στο “τώρα”, και κάπως έτσι, ερχόταν όμορφα και φυσικά και το “μετά”. Περισσότερο σκέφτομαι τι δεν θέλω πια να κάνω, πως θα κερδίσω περισσότερο ελεύθερο χρόνο, παρά τα επόμενα μου επαγγελματικά βήματα! Αλλά τι να κάνω που ό,τι κάνω το αγαπάω και δεν είμαι διατεθειμένος να αφήσω τίποτα!

Παυλίνα Ντάσιου