Σάκης Ρουβάς: «Δεν θα μείνω στάσιμος επειδή έτσι θέλουν κάποιοι»

Η απάντηση του σούπερ σταρ στους επικριτές του για την επιλογή του να ερμηνεύσει το "Αξιον Εστί" του Μίκη Θεοδωράκη.

Στο Πρώτο Θέμα και την Τίνα Μανδηλαρά μιλάει ο Σάκης Ρουβάς, λίγες μέρες πριν την συναυλία για τα 90 χρόνια από τη γέννηση του Μίκη Θεοδωράκη που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Σμύρνη. Ο δημοφιλής τραγουδιστής έδωσε τη δική του απάντηση στους επικριτές του.

Πως σου φαίνεται που κάθε φορά που τολμάς και κάνεις ένα βήμα εξέλιξης πέφτουν πάνω σου με διάθεση να σε κατασπαράξουν;

Αυτή είναι μια γενίκευση που δεν ισχύει. Έχω πάρα πολλούς φίλους που με αγαπούν, με ακολουθούν και είναι κοντά μου σε κάθε βήμα μου, σε κάθε προσπάθεια εξέλιξης μου. Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι οι οποίοι αντιστέκονται σε αυτό για δικούς του λόγους, τους οποίους δεν μπορούν να υπερβούν. Πιθανώς δεν μπορούν να καταλάβουν ότι ένας άνθρωπος πραγματικά θέλει την αλλαγή, την ανέλιξη μέσα από τις επιλογές του, μέσα από την τέχνη του.

Τι απαντάς στους επικριτές σου;

Ο κάθε άνθρωπος θα πρέπει να αναλογιστεί τη ζωή του, να σκεφτεί πολύ καλά ποιος είναι, που πάει και κυρίως που θέλει να πάει. Και στην περίπτωση που θέλει να προχωρήσει οφείλει να αναρωτηθεί αν μπορεί να το καταφέρει στάσιμος ή πρέπει να δοκιμαστεί για να εξελιχθεί. Κι εγώ δεν θα μείνω στάσιμος επειδή έτσι θέλουν κάποιοι.

Έχω την εντύπωση πάντως πως έχεις συνηθίσει να δέχεσαι πυρά.

Σας το έχω ξαναπεί. Έχω δεχτεί τόσα πυρά από την μέρα που ξεκίνησα που τίποτα πια δεν μου προκαλεί εντύπωση. Η ζωή μου όλη είναι ένας αγώνας. Η μητέρα μου λέει ότι τριών μηνών κόντευα να πεθάνω. Είμαι φτιαγμένος έτσι, να δίνω μια ζωή τον δικό μου αγώνα. Είμαι από τη φύση μου μαχητής. Δεν τίθεται θέμα λοιπόν για το αν και πως θα ζήσω. Θα ζήσω και μάλιστα όπως επιλέγω εγώ. Όποιος θέλει να βαράει, ας βαράει.

Πως αισθάνεσαι που θα ερμηνεύσεις το «Άξιον Εστί»;

Αισθάνομαι μεγάλη ευγνωμοσύνη και τιμή καταρχάς που μου πρότειναν ο Δήμος Νέας Σμύρνης και ο μαέστρος Θεόδωρος Ορφανίδης να λάβω μέρος σε αυτόν τον εορτασμό και με εμπιστεύτηκαν για να δώσω το δικό μου ερμηνευτικό αποτύπωμα στο μυθικό αυτό έργο των Μίκη Θεοδωράκη και Οδυσσέα Ελύτη. Στέκομαι με δέος και σεβασμό απέναντι στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη, που αποτελεί τον μέγιστο οικουμενικό δημιουργό και παγκόσμιο σύμβολο του Ελληνισμού. Κάθε φορά που διαβάζω, ακούω, μελετώ το «Άξιον Εστί» η μελωδία του αγγίζει βαθιά την ψυχή μου. Θα το προσεγγίσω με πάθος, σεβασμό και με τη δύναμη των συναισθημάτων που προκαλεί το μεγαλείο του έργου.

Γνώριζες το συγκεκριμένο έργο του Μίκη με τους στίχους του Οδυσσέα Ελύτη;

Φυσικά! Ποιος δεν έχει τραγουδήσει, από μαθητής ακόμα, αυτά τα τραγούδια στους σχολικούς εορτασμούς; Παρόλο που δεν τα ακούμε καθημερινά στα ραδιόφωνα, είναι συνδεδεμένα με την Ιστορία μας, με τον λαό μας και θα είναι χαραγμένα μέσα μας για πάντα.