«Προσωπικά» με την Έλενα Κατρίτση,«Χριστούγεννα στην Ίμβρο»

«Χριστούγεννα στην Ίμβρο» την Κυριακή 25 Δεκεμβρίου, στις 16:00, ΝΕΤ με την Έλενα Κατρίτση

 Η Έλενα Κατρίτση ταξίδεψε σε μια από τις αλησμόνητες πατρίδες του Αιγαίου. Σημείο αναφοράς για χιλιάδες Ιμβρίους, που βρίσκονται διασκορπισμένοι στα τέσσερα σημεία του πλανήτη. Ένα αεράκι αισιοδοξίας πνέει τα τελευταία χρόνια στη θάλασσα του Ελλήσποντου…. Μια ελληνική κοινότητα που δείχνει να ξαναγεννιέται πάνω στα χαλάσματα των γκρεμισμένων σπιτιών, καθώς πολλοί είναι αυτοί που επιστρέφουν στην προγονική γη ,αναστηλώνουν τα σπίτια τους και προσπαθούν να κρατήσουν ζωντανές τις παραδόσεις .

Η λατρεία για τον τόπο τους είναι έκδηλη. Με συγκίνηση ο παπα Βασίλειος περιγράφει τα συναισθήματα που τον κατακλύζουν «..Η καρδιά μας κλαίει με δάκρυα ματωμένα…» .Σε όποιο μέρος κι αν βρίσκονται βλέπουν μπροστά τους τις εικόνες που αντικρίζουν μέσα από τα παραθύρια των σπιτιών τους, που τους κάνουν να χάνονται στις αναμνήσεις… Όπως τη Μαρία, που την καλούσαν πίσω οι αναμνήσεις των παιδικών της χρόνων… Αλλά και τη Κατίνα που βαθιά μέσα της ήξερε ότι κάποια μέρα θα γυρίσει στο νησί της…

Κάτι αλλάζει …Όσο κι αν ακόμη υπάρχουν πολλά ερωτήματα για το πώς μπορεί να ζήσει ένας νέος εδώ, δειλά δειλά κάποιοι επιστρέφουν… Ίσως να βοηθά και η εποχή , που οι ρυθμοί των μεγαλουπόλεων σε τρελαίνουν…
-Συναντήσαμε νέους που υπόσχονται ότι δε θα αφήσουν αυτόν τον τόπο …όπως ο Μάκης και η Αποστολία που επέστρεψε πριν από λίγο καιρό.

-Η Παναγιώτα στα 27 της χρόνια βρήκε έναν άλλον τρόπο ζωής αφήνοντας πίσω της τους έντονους ρυθμούς της Αθήνας … – Διαφορετική θρησκεία , κουλτούρα , αλλά τα ήθη και τα έθιμα των Ελλήνων από τους Τούρκους. Συχνά, όμως, η καθημερινότητα τους ενώνει , όπως την Κυριακούλα και τη Φατμέ που τις συνδέει φιλία 30 χρόνων και τις χωρίζει μόνο… ο ύπνος ,όπως λένε χαρακτηριστικά.

-Στο καφενείο του πατέρα τους , ο κύριος Νίκος , αδερφός του Πατριάρχη μας κέρασε καφέ και μας μίλησε για τους γονείς τους και τα χρόνια του σχολείου.. Λίγο πιο πάνω , εκεί που ήταν κάποτε το παντοπωλείο του παππού τους, φιλοξενούνται σήμερα κειμήλια και οικογενειακές φωτογραφίες ,καθώς και αντικείμενα που χρησιμοποιούσαν στα σπίτια τους οι ντόπιοι.

Συχνά το νησί επισκέπτεται ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, αφού αυτή είναι η γη των προγόνων του , η γη που γεννήθηκε και πέρασε τα παιδικά του χρόνια….

Μπορεί να μην υπάρχουν πια σχολεία που να ακούγεται η ελληνική γλώσσα…Σχεδόν σε κάθε χωριό όμως υπάρχουν εκκλησιές που τελούνται κανονικά λειτουργίες , τις οποίες συχνά παρακολουθούν και Τούρκοι… Πότε δε σταμάτησαν σε αυτό τον τόπο να ακούγονται οι καμπάνες …Κι ας σκεπάζεται ο ήχος τους , από τη διαπεραστική φωνή του Ιμάμη!
Αυτό που ενώνει όλους όσοι ζουν εδώ και όσους είναι σκορπισμένοι στα πέρατα του κόσμου είναι η αγάπη τους για το νησί της Ίμβρου…

Ανήμερα Χριστουγέννων στις 16:00 μμ, προσωπικές ιστορίες ξεχωριστών ανθρώπων που στέλνουν στα σπίτια μας εικόνες και χρώματα από το νησί που έχει ξεχωριστή θέση στις καρδιές όλων των Ελλήνων…

Διαβάστε ακόμη:

Απόρρητη…πρεμιέρα για την Έλενα Κατρίτση

Ντέμης Ρούσσος: Η κόρη μου, τα ναρκωτικά και η απληστία των Ελλήνων!

Ο Μανώλης Λιδάκης αποκαλύπτεται …Προσωπικά στη ΝΕΤ