Πως σχολιάστηκε η δημοσκόπηση του Newsit και της Alco – Τι είπαν Κουβέλης, Καμμένος και Παπαδημούλης για τα ευρήματα

- Σε χείμαρρο εξελίσσεται τουλάχιστον στην πρώτη δημοσκοπική του φάση το “Ποτάμι” - Απειλεί με “υπερχείλιση” ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ και λοιπές κινήσεις του χώρου - Προβληματισμός και στον ΣΥΡΙΖΑ από τη δημοσκοπική εκτίναξη του “Ποταμιού”, όπως καταγράφει δημοσκόπηση της ALCO για λογαριασμό του Newsit - Για απουσία πολιτικού περιεχομένου και εσκεμμένη ασάφεια κατηγορούν τον Σταύρο Θεοδωράκη

Νέες αναταράξεις στο χώρο της Κεντροαριστεράς προκαλεί η δυναμική είσοδος του νέου κόμματος του Σταύρου Θεοδωράκη, το “Ποτάμι”, όπως καταγράφει η δημοσκόπηση της ALCO για λογαριασμό του Newsit.

Υψηλόβαθμοι κομματικοί παράγοντες από όλους τους σχηματισμούς του κατακερματισμένου πολιτικού χώρου της Κεντροαριστεράς αντιμετωπίζουν στην πλειοψηφία τους με σκωπτική διάθεση το νέο πολιτικό φορέα, αδυνατώντας, πάντως, να εκτιμήσουν με ασφάλεια τον τελικό βαθμό διείσδυσης του στους ψηφοφόρους εν όψει των Ευρωεκλογών.

Αμηχανία και προβληματισμός είναι τα δύο στοιχεία, που χαρακτηρίζουν τις ανεπίσημες σε πρώτη φάση αντιδράσεις από ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε δευτερεύον επίπεδο, άπαντες επιχειρούν να υποβαθμίσουν το εγχείρημα του Σταύρου Θεοδωράκη, κάνοντας λόγο για δημοσκοπικά ευρήματα, που σε μεγάλο βαθμό αποδίδονται στον αρχικό ενθουσιασμό για το “νέο, που πάντα γοητεύει” μία μερίδα δυσαρεστημένων από το υφιστάμενο πολιτικό προσωπικό. Οι ίδιες πηγές επιχειρηματολογούν, μάλιστα, ότι η απουσία αποσαφηνισμένων πολιτικών θέσεων και η γενικότητα και η αοριστολογία, που σημάδεψε την παρθενική πολιτική εμφάνιση του Σταύρου Θεοδωράκη σύντομα θα καταγραφούν στις επόμενες έρευνες.

Ενδεικτική, πάντως, ήταν η αντίδραση του Ευάγγελου Βενιζέλου, που όταν ρωτήθηκε, επεσήμανε σκωπτικά ότι “εύχομαι καλή επιτυχία σε κάθε εκπομπή, που θέλει να μετασχηματιστεί σε κόμμα”. Την ανησυχία, πάντως, που επικρατεί στη Χαριλάου Τρικούπη εξωτερίκευσε ο βουλευτής του κόμματος, Θάνος Μωραίτης, που σχολίασε πως “αν τα κόμματα δεν είχαν γίνει εκπομπές, οι εκπομπές δεν θα γίνονταν κόμματα”. Επισήμως, πάντως, το ΠΑΣΟΚ δε σχολιάζει τα δημοσκοπικά ευρήματα, ούτε, όμως και η ΔΗΜΑΡ. Πάντως, και στην Αγίου Κωνσταντίνου, διατυπώνεται ανεπισήμως…λελογισμένη ανησυχία για την απειλή σοβαρής πλαγιοκόπησης του εγχειρήματος του τρίτου πόλου από το “Ποτάμι”. Νωρίτερα, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στον Real fm, ο Φώτης Κουβέλης διερωτήθηκε “με ποιο πολιτικό περιεχόμενο και στη βάση ποιας προγραμματικής και πολιτικής δέσμευσης είναι δυνατό να υπάρξει αυτή η συνάντηση των πολιτικών δυνάμεων του χώρου, που αναφέρεται η προσπάθεια του κυρίου Θεοδωράκη¨.

Ανάλογα συναισθήματα τρέφουν για το “Ποτάμι” και στον ΣΥΡΙΖΑ, που φοβούνται ότι μία αξιοπρόσεκτη εκλογική καταγραφή του νέου κόμματος, ενδεχομένως να ψαλιδίσει, την ούτως ή άλλως αναιμική διαφορά, που διατηρούν από τη Νέα Δημοκρατία. Χαρακτηριστικό το τιτίβισμα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, που υπενθύμισε με νόημα ότι: “Δίνουν 5% στο Ποτάμι, όπως έδιναν 15% στην Ελιά. Όσο για την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ 0,9% και όχι 1%. Όπως τα καρπούζια. Η κάλπη θα δείξει”.

Θέση για το νέο κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη έλαβε και ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, Πάνος Καμμένος, ο οποίος μιλώντας νωρίτερα στον Real fm εμφανίστηκε θετικός ως προς τη δημιουργία του νέου κόμματος, κάλεσε, πάντως, τον κύριο Θεοδωράκη να αποσαφηνίσει τις ιδεολογικές και πολιτικές του θέσεις. Σημείωσε, δε ότι αντίστοιχες δημοσκοπήσεις του παρελθόντος έδειχναν τη ΔΗΜΑΡ στο 7%.

Διαβάστε περισσότερα στο NewsIT.