Ποια μυστικά των όμορφων κήπων θα μας αποκαλύψουν οι Κηπουροί;

Στην εκπομπή «Οι Κηπουροί του MEGA», που θα μεταδοθεί το Σάββατο 28 Ιανουαρίου στις 18:10, ο Σωτήρης Βρεττός, ο Γιάννης Παναγιωτόπουλος και ο Μάκης Τσόκας μάς μιλούν για τα χειμωνιάτικα φυτά και τις εργασίες που πρέπει να κάνουμε τώρα το χειμώνα, στον κήπο ή το μπαλκόνι μας.

Το κλάδεμα της τριανταφυλλιάς είναι αυτή την εποχή μια εργασία σημαντική, για την υγιή ανάπτυξη των φυτών μας. Οι κηπουροί μάς δείχνουν το κλάδεμα που πρέπει να κάνουμε στις διαφορετικές ποικιλίες τριανταφυλλιών (θαμνώδεις – αναρριχόμενες και μίνι).

Στο ρεπορτάζ αγοράς μαθαίνουμε πώς να διαλέξουμε και ν’ αγοράσουμε γυμνόριζες τριανταφυλλιές, αλλά και γυμνόριζα οπορωφόρα (τα γυμνόριζα φυτά είναι μόνο η ρίζα χωρίς τη μπάλα χώματος). Στη συνέχεια βλέπουμε πως φυτεύουμε τα γυμνόριζα.

Ακόμη, στις μόνιμες στήλες:

Το μποστανάκι σου: ο Σωτήρης θα φυτεύσει κρεμμύδι σε ζαρντινιέρα, γιατί όλοι μπορούμε να έχουμε τα δικά μας λαχανικά ακόμα και στο μπαλκόνι μας. Είναι η κατάλληλη εποχή για να το φυτεύσουμε και το καλοκαίρι να έχουμε τα δικά μας ξερά κρεμμύδια.

Go μόνος σου: ο Γιάννης μας δείχνει πως μπορούμε να φτιάξουμε μόνοι μας ένα terrarium, δηλαδή έναν μικρό κήπο σε γυάλα.

Το φυτό της ημέρας: ο πανσές είναι ένα από τα πιο δημοφιλή χειμωνιάτικα λουλούδια, με μεγάλο διάστημα ανθοφορίας και εξαιρετική αντοχή στο κρύο του χειμώνα.

Το καρποφόρο σου: το καρποφόρο της εκπομπής είναι η καστανιά και ο Σωτήρης μας δείχνει πώς να ψήσουμε εύκολα και νόστιμα κάστανα στο φούρνο.

Τα φυτά εσωτερικού χώρου: είναι η ορχιδέα φαλάνοψη. Θα μάθουμε όλα τα μυστικά για το πώς να την περιποιηθούμε και να τη χαρούμε ανθισμένη για μεγάλο διάστημα.

Το βοτανάκι σου: η ρίγανη είναι το πιο κλασσικό βότανο της ελληνικής φύσης. Έχει θεραπευτικές ιδιότητες και μεγάλη χρήση στη μαγειρική. Επίσης, η ρίγανη είναι από τα φυτά που αντέχουν στο κρύο.

Το εργαλείο σου: ο κλαδοφάγος είναι ένα πρακτικό μηχάνημα που μετατρέπει τα υπολείμματα του κλαδέματος σε θαυμάσιο οργανικό υλικό, που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να βελτιώσουμε το χώμα στις γλάστρες και στον κήπο μας.

Ο γιατρός των φυτών: ο Μάκης αντιμετωπίζει την «ίσκα», ένα μύκητα που προσβάλει τ’ αμπέλια, όλα τα καρποφόρα και αρκετά καλλωπιστικά δέντρα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Έρχονται οι Κηπουροί του MEGA

Οι «Κηπουροί του Mega» δίνουν χρήσιμες συμβουλές…

Οι Κηπουροί μεταμορφώνουν το προαύλιο ενός σχολείου