Πάνος Μεταξόπουλος: Η τηλεόραση με οδήγησε στην κατάθλιψη

Διαβάστε τι είπε στην τελευταία του συνέντευξη

Διαβάστε μερικά αποσπάσματα από τη συνέντευξή του στο περιοδικό:

Τι κάνεις αυτόν τον καιρό, Πάνο;
Μετά το σοκ της τηλεόρασης υπήρξαν δύο χρόνια ανασυγκρότησης και αναθεώρησης διάφορων πραγμάτων στη ζωή μου. Τι κάνω; Γιατί το κάνω; Γιατί χορεύω; Γιατί είμαι σε αυτόν το χώρο;

Περίμενες την τηλεόραση να σου τα «βγάλει» όλα αυτά;
Μέσα από την τηλεόραση βγήκαν. Δεν νομίζω ότι υπάρχει χειρότερο μέσο για έναν άνθρωπο που είναι αναγκασμένος να εκθέτει τον εαυτό του και την προσωπικότητά του. Δεν είναι ωραίο, πίστεψέ με. Δείχνεις πτυχές του εαυτού σου που δεν θέλεις να τις ξέρει ο κόσμος. Ευαισθησίες και στοιχεία του χαρακτήρα σου που δεν θέλεις να τα γνωρίζουν. Εγώ τα έχω κάνει όλα αυτά στην τηλεόραση.
Σου έκανε κακό αυτό;
Μου έκανε κακό. Από τη μία απολαμβάνω τη δύναμη της τηλεόρασης. Βλέπω την αγάπη του κόσμου και πώς ανταποκρίνονται: “Γεια σου, ρε Πάνο! Τι μάγκας που είσαι!”.

Την έχεις ανάγκη αυτή την εκδήλωση του κόσμου; Βρίσκεσαι στο χώρο χρόνια, έχεις πατέρα τον Φώτη Μεταξόπουλο, μέσω του οποίου έχεις ζήσει επίσης πολλά.
Είναι πολύ ωραίο και διαφορετικό. Από το 1981 κάνω αυτή τη δουλειά. Πού δεν έχω χορέψει; Έχω “φάει” πολύ χειροκρότημα. Ανοίγω μια καινούργια σχολή στο Περιστέρι και, σου ορκίζομαι, ήρθε μια γειτόνισσα και μου είπε πρωί πρωί μια μαντινάδα – 85 χρόνων γυναίκα. Αυτό για μένα ήταν 5 δισ. χειροκροτήματα. Είναι ανθρώπινο, δεν ξέρω γιατί, ίσως επειδή έχει… βγει ο χαρακτήρας μου προς τα έξω.

Ποιος είναι τελικά ο χαρακτήρας σου; Είσαι αυτός που γνωρίσαμε μέσα από την τηλεόραση;
Δυστυχώς! Ο λίγο άγριος, ο ευαίσθητος… όλα αυτά. Είμαι πολύ ευαίσθητος και αυτό που φοβάμαι για τα παιδιά μου είναι να μη γίνουν σαν εμένα. Πρέπει να είναι από πέτρα. Να ανταποκρίνοναι στις μπουνιές και τις σφαλιάρες.

Εσύ τι μπουνιά «έφαγες»;
Όταν με κυνηγούσε η τηλεόραση και ο Τύπος για φράσεις που έλεγα στα παιδιά τότε για το πώς χόρευαν. Την επόμενη μέρα τα κανάλια έτρεχαν και ρωτούσαν τα παιδάκια στη σχολή μου αν είναι τόσο κακός ο Μεταξόπουλος. Τι έπρεπε να ήμουν εγώ; Το παιδί “πάρ’ τα όλα”; Ξαφνικά βγήκε ένα απίστευτο μίσος και δεν είχα την κατάλληλη δομή να το διαχειριστώ.

Σου έγινε πρόταση για κάτι άλλο στη συνέχεια;
Ναι, έγιναν κάποιες προτάσεις, αλλά δεν με αφορούσαν».

Αφορούσαν ριάλιτι όπως το «Dancing with the Stars»;
Όχι, ευτυχώς όχι. Δεν θα ήθελα να το κάνω αυτό. Η τηλεόραση αλλοιώνει πράγματα, δεν μπορεί να σου δείξει όλη την αλήθεια. Με ενδιαφέρει να ασχολούμαι με ανθρώπους που τους ενδιαφέρει πραγματικά ο χορός.

Τα χρήματα όμως που σου «άφησε» το ριάλιτι ήταν καλά;
Πολύ καλά, δόξα τω Θεώ. Με βοήθησε σε πολύ μεγάλο επίπεδο. Τα λεφτά που έβγαλα από την τηλεόραση θα έπρεπε να ζήσω 10 ζωές για να τα βγάλω σαν χορευτής. Υπήρξαν απολαβές για τα παιδιά μου και την οικογένειά μου.

Έπαθες κατάθλιψη;
Ναι, έπαθα κατάθλιψη. Στη διάρκεια του δεύτερου ριάλιτι ήμουν σε φάση κατάθλιψης.

Τι έκανες; Πώς το διαχειρίστικες;
Θυμάσαι όταν ήταν δύο παιδιά πάνω στη σκηνή και δεν ήξερα ποιον να διώξω και με έπιαναν τα κλάματα; Έλεγα: “Κανένας δεν μπορεί να καταλάβει τον πόνο που περνάς”. Δεν ήμουν καλά τότε που τα έλεγα όλα αυτά. Ήμουν σε βαθιά κατάθλιψη. Έπρεπε την ώρα εκείνη, επειδή έκανα τηλεόραση, να ανέβει το νούμερο και να διαλέξω έναν από τους δύο. Αντί να πω: “Δεν πάει στο δια… περνάτε και οι δύο και πάμε να χορέψουμε”. Η τηλεόραση σου έδινε το δικαίωμα να γεμίζεις ένα στάδιο 3.000 θέσεων. Έπειτα τρώω την άλλη “παραμύθα”, ότι μετά από αυτό αλλάξανε τα πράγματα για το χορό στην Ελλάδα. Μόλις τελείωσε αυτό, τίποτα! Δεν αλλάξαμε κάτι. Ίσως απλώς να άλλαξε η αντίληψη του κόσμου για το χορό στη Ελλάδα.

Ποιος σε βοήθησε να ξεπεράσεις την κατάθλιψη; Πήγες σε ψυχολόγο;
Πήγα σε ψυχολόγο και με βοήθησε πάρα πολύ. Σε τεράστιο βαθμό. Άμα αρχίζεις και… χάνεσαι, χάνεται η αυτοεκτίμησή σου, ο εαυτός σου, τα πάντα γύρω σου. Δεν θέλει και πολύ για να γίνει αυτό.

Η οικογένειά σου πώς το αντιμετώπισε;
Ευτυχώς υπήρχαν οι δυο μου γιοι, ο Φώτης και ο Αντώνης. Αυτοί με κρατάνε όρθιο. Θα είχα φύγει από την Ελλάδα».

Υπήρξε στιγμή που δεν ήθελες να χορέψεις;
«Είχα νιώσει ότι είχα ώθηση ως καλλιτέχνης τότε που περνούσα κατάθλιψη. Είχα ώθηση απ’ όλα. Μέχρι που ντρεπόμουν να χορέψω. Φαντάσου έναν άνθρωπο που κάνει 18 ώρες την ημέρα χορό να ντρέπεται να χορέψει. Είναι δύσκολο πράγμα η κατάθλιψη».

Πόσο καιρό σου πήρε να το ξεπεράσεις;
«Ένα χρόνο… σταδιακά. Τώρα με βλέπεις σε μια πολύ καλή φάση. Αν με έβλεπες πριν από 6 μήνες… Έβλεπα μόνο το σκοτάδι, όχι το φως. Ήταν μια “καλή” εμπειρία».

Σε ποια φάση βρίσκεσαι τώρα;
Πριν από την κατάθλιψη φοβόμουν πολλά πράγματα γύρω μου: το θάνατο, την αποτυχία, τι θα πουν οι άλλοι. Τώρα κατάλαβα τον εαυτό μου, γιατί βγήκα από αυτό το τούνελ.

Αν σου ξαναγίνει πρόταση για τηλεόραση, θα κάνεις;
«Για τα λεφτά τα κάνεις όλα… (σ.σ.: τραγουδάει). Εξαρτάται από την εκπομπή. Μου είχαν τηλεφωνήσει για να παρουσιάσω τον “Ορό της αλήθειας”, το οποίο έκανε τελικά η Ευγενία Μανωλίδου. Πήγα, το είδα και είπα: “Παναγία μου!”. Ευτυχώς, δεν με πήραν.

Ναι, αλλά θα είχε καλά χρήματα…
Αν θα με έπαιρναν, μπορεί και να πήγαινα. Σκεφτόμουν το οικονομικό μέρος της υπόθεσης.

Το είδες όταν παρουσιάστηκε από την Ευγενία Μανωλίδου;
“Μαμά μου”, είπα. Ευχαριστώ πάρα πολύ, Θεέ μου, που δεν έκανα αυτή τη δουλειά, γιατί θα είχα καταστραφεί τελείως.