Ορφέας Αυγουστίδης: «Όταν μας δίνεται μια ευκαιρία, λειτουργούμε σαν αρπαχτικά!»

«Μου είχε περάσει από το μυαλό και το είχα σκεφτεί όταν ξεκινούσε η κρίση...»

 Στην Έφη Θεοδωρίδου και στο περιοδικό 7 Μέρες TV μίλησε ο Ορφέας Αυγουστίδης για τη νέα του ταινία «Περιπέτεια στο Αιγαίο», για την ευθύνη των παραγωγών που δεν επενδύουν στο σινεμά αλλά και για τη συμμετοχή του στο νέο σίριαλ του Γιώργου Καπουτζίδη που ξεκινά σε λίγες ημέρες.

Τι φταίει και δεν γυρίζονται περισσότερες ατινίες στην Ελλάδα;

Έχουμε φερθεί άτσαλα. Κατά 80% είναι δική μας ευθύνη. Ακόμη και τώρα έγιναν κάποιες λάθος κινήσεις και δεν είχε να κάνει με την παραγωγή, αλλά με τη φιλοξενία. Θα το θεωρούσα απολύτως φυσικό ο παραγωγός να πει «δεν ξανακάνω ταινία στην Ελλάδα, γιατί κάποιοι αθετούν τις συμφωνίες με το έτσι θέλω». Έχουμε ευθύνη. Γενικότερα, έχουμε την τάση του αρπαχτικού και όταν δίνεται μια ευκαιρία θέλουμε να την ξεκοκαλίσουμε αντι να επενδύσουμε. Πάντως, η ταινία έχει ήδη βγει στη Φιλανδία και πάει και πολύ καλά απ' όσο ξέρω.

Πόσο εύκολα θα πήγαινες στο εξωτερικό για μία ταινία;

Για μια ταινία πανέυκολα! Το να πάρω την απόφαση και να ζήσω εκτός Ελλάδας εξαρτάται από πολλά πράγματα. Μου είχε περάσει από το μυαλό και το είχα σκεφτεί όταν ξεκινούσε η κρίση και άρχιζε να μας ξεβολεύει και να νιώθουμε ανασφάλεια, αλλά τελικά δεν έφυγα και προσπάθησα να διαχειριστώ αυτή την κατάσταση. Είμαι άνθρωπος που έχω συνδεθεί με τον τόπο μου, με τους δικούς μου και με τους φίλους μου και δεν το έχω… πανεύκολο να σηκωθώ να φύγω! Από την άλλη, ποτέ δεν λέω ποτέ, είναι ανοιχτό και αυτό το ενδεχόμενο.