Όλα όσα θέλεις να ξέρεις για τη γλουτένη

Η γλουτένη δεν είναι τίποτε άλλο από μια πρωτεΐνη που υπάρχει σε μερικά δημητριακά όπως το σιτάρι, το κριθάρι και η σίκαλη και σε μικρό βαθμό στη βρώμη και αποτελείται από τη γλοιαδίνη και γλουτελίνη.

Είναι αυτό το πραγματάκι που είναι υπεύθυνο για το «φούσκωμα» του ζυμαριού του ψωμιού. Η αύξηση της κατανάλωσης προϊόντων από σιτάρι τα τελευταία χρόνια, αλλά και το γεγονός ότι αυτή η πρωτεΐνη πλέον μπαίνει ως πρόσθετο και σε άλλα τρόφιμα οδήγησε στην αύξηση των συμπτωμάτων της δυσανεξίας σε αυτά τα προϊόντα κι έτσι έγινε περισσότερο γνωστή.
Υπάρχουν άτομα που έχουν εντεροπάθεια από δυσανεξία στη γλουτένη ή αλλιώς κοιλιοκάκη. Είναι μια χρόνια πάθηση του λεπτού εντέρου με κληρονομική προδιάθεση. Όταν τα άτομα αυτά καταναλώνουν γλουτένη εμφανίζουν συμπτώματα όπως διάρροια, εμετούς, απώλεια σωματικού βάρους, χρόνια κόπωση, ελλειπή ανάπτυξη λόγω δυσαπορρόφησης θρεπτικών συστατικών. Τα συμπτώματα της νόσου υποχωρούν αυτόματα όταν ο ασθενής ακολουθεί δίαιτα ελεύθερης γλουτένης.
Η διατροφή χωρίς γλουτένη θα μπορούσαμε να πούμε οτι θεωρείται τάση-trend και ακολουθείται και απο ανθρώπους που δεν έχουν δυσανεξία αλλά σαν πιο υγιεινή διατροφική επιλογή. Έρευνες δείχνουν όμως οτι δεν υπάρχουν ουσιαστικά πλεονεκτήματα για το ευρύ κοινό. Σε γενικές γραμμές αυτό που είναι πραγματικά υγιεινό εφόσον δεν έχουμε δυσανεξία στη γλουτένη είναι να τρώμε λιγότερα επεξεργασμένα προϊόντα με λευκό αλεύρι, περισσότερα φρούτα και λαχανικά και να εντάξουμε την άσκηση στη ζωή μας.
Tα τελευταία χρόνια οι μεγαλύτερες εταιρίες στο χώρο των τροφίμων έχουν λανσάρει προϊόντα χωρίς γλουτένη και ακόμα περισσότερα προϊόντα ολικής άλεσης, δίνοντας μας την δυνατότητα περισσότερων διατροφικών επιλογών ανάλογα με τις ανάγκες μας. Ποικιλία προϊόντων θα βρεις στο www.caremarket.gr, χωρίς γλουτένη εδώ και προϊοντα ολικής άλεσης εδώ τα οποία έρχονται στο σπίτι σας, εύκολα, γρήγορα, οικονομικά και με δωρεάν μεταφορικά!