«Οι καλοί Σαμαρείτες της Αθήνας: Πολεμώντας την ακραία φτώχεια»

Η μεγάλη έρευνα του Star με την υπογραφή του Τάσου Τέλλογλου την Τρίτη 26 Ιανουαρίου στις 00:15.

«Οι καλοί Σαμαρείτες της Αθήνας: Πολεμώντας την ακραία φτώχεια».

Ξέρετε ότι στην Αθήνα υπάρχουν υπνωτήρια – έτσι λέγονται οι χώροι, που μπορούν να κοιμηθούν οι άστεγοι- για όσους δεν μπορούν να πληρώσουν την στέγη τους;΄Η ότι ο δήμος Αθηναίων δίνει τη δυνατότητα σε μερικές οικογένειες να ζουν στην κοινωνική του πολυκατοικία έως ότου βρουν τη δική τους στέγη; Ότι εκατοντάδες εθελοντές εξετάζουν ανθρώπους, τους βοηθούν να συντάξουν βιογραφικό για να βρουν δουλειά, τους δίνουν νομικές συμβουλές ή προσέχουν τα παιδιά τους όταν κάποιος από τους ακραία φτωχούς επιχειρεί να σταθεί στα πόδια του;

Έξι χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίση, καμία άλλη περιοχή της χώρας δεν έχει χτυπηθεί τόσο από αυτή, όσο η «καρδιά» της, η Αθήνα. Αυτά γράφονται στις στατιστικές. Αλλά εκείνο, που δεν αναφέρεται, είναι ότι σε καμία άλλη περιοχή της χώρας δεν έχει ένα τέτοιο πλατύ δίκτυο οργανώσεων και δημοτικών πρωτοβουλιών, που με ένα μεικτό σύστημα δημόσιας και ιδιωτικής χρηματοδότησης επιχειρεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της ακραίας φτώχειας. Πόλη και οργανώσεις γνωρίζουν σήμερα καλύτερα ποιοι είναι οι πραγματικά φτωχοί, τι ανάγκες έχουν και πώς θα ανταποκριθούν σε αυτές με τρόπο, ώστε κάθε ευρώ να πιάνει τόπο.

Ο Τάσος Τέλλογλου και ο Λάζαρος Μπέλτσιος κατέγραψαν από τις αρχές Δεκεμβρίου έως την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου τι ακριβώς συμβαίνει σε υπνωτήρια, κοινωνικές πολυκατοικίες και κέντρα υποδοχής προσφύγων. Ακόμα ερεύνησαν τις συνθήκες, που επικρατούν σε χώρους συγκέντρωσης ομογενών, οι οποίοι από το 2012 δεν παίρνουν πια ούτε ένα ευρώ από την Πολιτεία. Μίλησαν με «street workers», κοινωνικούς λειτουργούς, στελέχη ΜΚΟ, ανθρώπους εντελώς άπορους, αλλά και τον ίδιο τον Δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, αναζητώντας τις «βέλτιστες πρακτικές» στην αντιμετώπιση των συνεπειών της ακραίας φτώχειας.

«Οι καλοί Σαμαρείτες της Αθήνας: Πολεμώντας την ακραία φτώχεια»
Μεγάλη έρευνα του Star με την υπογραφή του Τάσου Τέλλογλου, την Τρίτη 26 Ιανουαρίου στις 00:15.

Ρεπορτάζ: Τάσος Τέλλογλου, Λάζαρος Μπέλτσιος
Σκηνοθετική επιμέλεια: Θανάσης Μίλησης
Διεύθυνση παραγωγής: Νικολέττα Γιαννακοπούλου
Οργάνωση παραγωγής: Γιώργος Βενιός