Οι Φιλοξενούμενοι μας ταξιδεύουν απόψε στην Τουρκία!

Διαβάστε: τι θα δείτε στο αποψινό επεισόδειο.

Αυτό που ενώνει τον Χάρη και τον Σεζγκίν είναι η μουσική, τα όργανα που παίζουν, τα τραγούδια που τραγουδούν. Κουβαλώντας μαζί τους τις πατρίδες που άφησαν πίσω, δεν σταματούν στιγμή να «επιστρέφουν» σε αυτές, σίγουροι πως ακόμη και μακριά από τις ρίζες σου μπορείς να νιώθεις ο εαυτός σου. Σε μια ευθεία γραμμή ανάμεσα στην Πόλη και την Αθήνα, η Τουρκία και η Ελλάδα συναντιούνται ακριβώς στη μέση: εκεί όπου οι δύο λαοί ανακαλύπτουν πως όσα τους χωρίζουν είναι πολύ λιγότερα από όσα τους ενώνουν.

«Εδώ αισθάνομαι πιο πολύ σπίτι μου παρά στην Αθήνα. Δεν αισθάνομαι κάποιο οργανικό δεσμό με την Ελλάδα. Αγαπώ την Πόλη όπως είναι τώρα, όχι όπως θα ήθελα να είναι. Και για πρώτη φορά βρήκα ανθρώπους με τους οποίους σκέφτομαι με τον ίδιο τρόπο».
Χάρης, Κωνσταντινούπολη

Ο Χάρης έφτασε στην Κωνσταντινούπολη το 2006 για ένα συνέδριο που διοργάνωσε τότε η Ρωμαίικη κοινότητα με σκοπό την απαγκίστρωση της κοινότητας από την εσωστρέφεια και το άνοιγμα της στον τουρκικό λαό. Από τότε συνεχίζει το διδακτορικό του με θέμα την ελληνική μειονότητα, διδάσκει Αρχαία Ελληνικά και Λατινικά στο Πανεπιστήμιο της πόλης και παραμένει ένα από τα πιο ενεργά μέλη της ελληνικής κοινότητας. Υπήρξε υπεύθυνος για την οργάνωση του πρώτου ελληνικού καρναβαλιού που με μεγάλη επιτυχία συνεχίζεται ακόμη και σήμερα και συνεχίζει να παίζει μουσική και να τραγουδάει σε ένα ερασιτεχνικό συγκρότημα. Και μόνο η σκέψη ότι μια μέρα θα φύγει από την Πόλη του φέρνει μελαγχολία.

«Μεγάλωσα πιο νωρίς γιατί έπρεπε να ασχοληθώ εγώ με κάποια πράγματα που κανονικά θα είχαν ασχοληθεί οι γονείς μου. Έπρεπε να μάθω τη γλώσσα για να μπορέσω να επιβιώσω. Τώρα πια υπάρχει μόνο η μουσική μου. Όλοι οι ήχοι της μουσικής μου κουβαλούν αυτά τα 10 χρόνια».
Σεζγκίν, Αθήνα

Ο Σεζγκίν γεννήθηκε στην Ιστανμπούλ και έζησε εκεί τα παιδικά του χρόνια. Στα δώδεκα του χρόνια, ο πατέρας του ζητά πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα και έτσι αναγκάζεται να μετακομίσει μαζί με τη μητέρα του στην Αθήνα. Αναλαμβάνοντας ρόλο ενηλίκου, ο Σεζγκίν μαθαίνει την ελληνική γλώσσα και φροντίζει για την ενότητα της οικογένειας του. Βοήθεια του στο δύσκολο αυτό έργο, η μουσική, η δική του γλώσσα, το δικό του ταλέντο και το μεγάλο του όνειρο: να μπορέσει κάποτε να ηχογραφήσει τα τραγούδια του.

Στις 21:00 στην ΕΤ1.