Οι Ελληνικές συμμετοχές της Τρίτης

Διαβάστε περισσότερα!

 Με στόχο την κατάκτηση ενός μεταλλίου, ο Βασίλης Τσολακίδης αγωνίζεται την Τρίτη (16:00 ώρα Ελλάδας) στον τελικό του δίζυγου, στη «North Greenwich Arena», κατά την 11η ημέρα των Ολυμπιακών του Λονδίνου.

Ο Ελληνας πρωταθλητής της ενόργανης γυμναστικής, ο οποίος στο συγκεκριμένο όργανο ήταν δεύτερος στο περσινό Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, θα αγωνιστεί έκτος κατά σειρά και θα προσπαθήσει, με ένα ιδιαίτερα απαιτητικό πρόγραμμα, να συγκεντρώσει την υψηλότερη δυνατή βαθμολογία.

Να σημειωθεί ότι στον τελικό του δίζυγου θα μετάσχουν εννέα και όχι οκτώ αθλητές, λόγω ισοβαθμίας στον προκριματικό του Γάλλου Σαμπό και του Κινέζου Ζανγκ. Την καλύτερη βαθμολογία στον προκριματικό είχε συγκεντρώσει ο Ιάπωνας Γιουσούκε Τανάκα, ακολουθούμενος από τον αδερφό του, Καζουχίτο Τανάκα. Στον τελικό μετέχουν επίσης οι Ζε Φενγκ (Κίνα), Μαρσέλ Ενγκουγέν (Γερμανία), Ντανιέλ Κοράλ Μπαρόν (Μεξικό) και Εμίν Γκαρίμποφ (Ρωσία).

Η ενόργανη γυμναστική ολοκληρώνεται και, εκτός από το δίζυγο, θα διεξαχθούν άλλοι τρεις τελικοί, στο μονόζυγο, τη δοκό ισορροπίας και τις ασκήσεις εδάφους γυναικών.

Τρεις Έλληνες αθλητές μετέχουν το πρωί της Τρίτης στα προκριματικά των αγωνισμάτων τους στο στίβο. Την αρχή θα κάνει ο Κώστας Δουβαλίδης, ο οποίος στις 12.10 (ώρα Ελλάδας) αγωνίζεται στην 1η προκριματική σειρά των 110μ εμπόδια (2η διαδρομή). Ο πρωταθλητής της ΕΑΡ, που γυμνάζεται με τον Μπάμπη Σδρόλα, με το 13.37 (πανελλήνιο ρεκόρ) που σημείωσε στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Ελσίνκι έδειξε ότι μπορεί να σταθεί σε μεγάλη διοργάνωση και βέβαια μπορεί να τα πάει καλύτερα και από το 2008 στο Πεκίνο, όταν έφτασε μέχρι τον ημιτελικό. Στη σειρά του έχει τον 4ο καλύτερο χρόνο, με τον Ρώσο Σεργκέι Σουμπένκοφ να έχει την κορυφαία επίδοση με 13.09.

Παρόντες στα προκριματικά όλοι οι μεγάλοι αθλητές του αγωνίσματος, με τον Κουβανό νικητή στο Πεκίνο και κάτοχο του παγκοσμίκου ρεκόρ (12.87) Ντάιρον Ρόμπλες στην 4η σειρά, που φέτος έχει κάνει 13.18, τον Κινέζο παγκόσμιο πρωταθλητή και πρώτο στην Αθήνα το 2004, Λιου Ξιανγκ στην 6η, που έχει κάνει φέτος 12.97, και τον Αμερικανό Άριες Μέριτ στην 5η που έχει και την κορυφαία φέτος επίδοση στον κόσμο με 12.93. Προκρίνονται οι 3 πρώτοι από κάθε σειρά (γίνονται 6) και οι 6 με τους καλύτερους χρόνους.

Στις 13.25 θα γίνουν τα προκριματικά του Β΄ γκρουπ του ακοντισμού γυναικών, όπου συμμετέχει η Σάββα Λίκα. Φέτος έχει κάνει 59.96μ, ενώ το ατομικό της ρεκόρ είναι 63.13μ. Το όριο πρόκρισης είναι 62.00μ, αλλά με μία βολή πάνω από τα 60.00μ δεν αποκλείεται η 42χρονη αθλήτρια να μπει μέσα στις 12 καλύτερες για τον τελικό. Η Λίκα ανήκει στον Πανελλήνιο ΓΣ και γυμνάζεται με τον Πέτρο Ακριβάκη.

Στα προκριματικά μετέχουν όλα τα γνωστά ονόματα του ακοντισμού, υποψήφια για το βάθρο, που είναι η νικήτρια του 2008 στο Πεκίνο, Μπαρμπόρα Σποτάκοβα (Τσεχία), η Νοτιοαφρικανή Σουνέτ Φελχόεν με την κορυφαία φέτος επίδοση στον κόσμο (69.35μ) και η έμπειρη Γερμανίδα, Κριστίνα Όμπεργκφελ.

Οι ελληνικές συμμετοχές της Τρίτης στον στίβο ολοκληρώνονται με τον Λυκούργο Τσάκωνα στα 200μ στις 13.58 (ώρα Ελλάδας) που διεξάγεται η 2η προκριματική σειρά (3η διαδρομή) του αγωνίσματος. Έχει την 4η καλύτερη επίδοση μεταξύ των αντιπάλων του, με το Γάλλο Κριστόφ Λεμέτρ να έχει την κορυφαία με 19.91. Προκρίνονται οι 3 πρώτοι από κάθε σειρά (γίνονται 7) συν οι 3 με τους καλύτερους χρόνους.

Οι δυνατότητες του Σπαρτιάτη αθλητή, που γυμνάζεται με τον Γιώργο Παναγιωτόπουλο και ανήκει στην ΕΑΡ, είναι μεγάλες και φάνηκαν τον Ιούνιο στο Ελσίνκι, όταν έκανε καταπληκτική κούρσα στον ημιτελικό, όμως, ακυρώθηκε γιατί πάτησε την εσωτερική γραμμή του διαδρόμου του. Φέτος έχει κάνει νέο ατομικό ρεκόρ με 20.52 και βέβαια θέλει να το βελτιώσει στο Λονδίνο, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να τα πάει καλά.

Το βραδυνό πρόγραμμα περιλαμβάνει 4 τελικά αγωνίσματα, σε ύψος ανδρών (21.00), δισκοβολία ανδρών (21.45), 100μ εμπόδια γυναικών (23.00) και 1.500μ ανδρών (23.15).

Από εκεί και πέρα, οι Δέσποινα Σολωμού και Ευαγγελία Πλατανιώτη αγωνίζονται στις 5μ.μ. στον τελικό του ντουέτου της συγχρονισμένης κολύμβησης, μεταφέροντας τη βαθμολογία τους από το χθεσινό τεχνικό πρόγραμμα. Το ελληνικό δίδυμο είχε βρεθεί στην όγδοη θέση και εκεί επιθυμεί να παραμείνει μετά το ελεύθερο πρόγραμμα του τελικού.

Στο Γουεϊμάουθ, ο Βύρωνας Κοκκαλάνης μετέχει στις 15:00 στον αγώνα μεταλλίων (medal race) στην ιστιοπλοϊα με σκάφη τύπου RS-X. Ο Ελληνας πρωταθλητής δεν μπορεί να διεκδικήσει μετάλλιο και θα προσπαθήσει να διατηρηθεί στην πέμπτη θέση της κατάταξης, που θα αποτελεί σημαντική προσωπική επιτυχία. Το χρυσό στην κατηγορία έχει εξασφαλίσει ο Ολλανδός Ντόριαν Φαν Ραϊσελμπέργκε. Στην ιστιοπλοϊα ολοκληρώνονται αύριο και τα RS-X γυναικών, ενώ από ελληνικής πλευράς οι Παναγιώτης Καμπουρίδης και Στάθης Παπαδόπουλος αγωνίζονται στις δύο τελευταίες κούρσες των 470, χωρίς να διατηρούν ιδιαίτερες ελπίδες πρόκρισης στην τελική δεκάδα.

Τέλος, ελληνική συμμετοχή υπάρχει αύριο και στην ποδηλασία πίστας, συγκεκριμένα στο κέιριν ανδρών. Ο Χρήστος Βολικάκης αρχίζει τις προσπάθειές του στις 12 το μεσημέρι, σε ένα αγώνισμα το οποίο θα ολοκληρωθεί το βράδυ με τον τελικό και μετέχουν συνολικά 18 αθλητές με μεγάλο φαβορί τον Βρετανό Κρις Χόι.

Εκτός από τους τελικούς που ήδη αναφέρθηκαν, θα έχουμε αύριο Ολυμπιονίκες σε ακόμη δύο αγωνίσματα της ποδηλασίας πίστας (όμνιουμ γυναικών και σπριντ γυναικών), στις καταδύσεις ανδρών από τραμπολίνο 3μ., στο ομαδικό της ιππικής δεξιοτεχνίας, στο ομαδικό γυναικών του πινγκ πονγκ, στο τρίαθλο ανδρών, στα +105κ. ανδρών της άρσης βαρών και σε δύο κατηγορίες της ελληνορωμαϊκής πάλης (66 και 96 κιλά).

Δείτε εδώ όλο το πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις από την επικαιρότητα στο NewsIt