Οι διαφημιστικές εταιρείες απαντούν στο Alter

Το συγκεκριμένο μήνυμα έλεγε ότι:
«Παρακαλούνται οι διαφημιστικές εταιρείες να επιστρέψουν αμέσως τα δεκάδες εκατομμύρια που παράνομα έχουν αρπάξει από το Alter για να πληρωθούν οι εργαζόμενοι, οι φόροι και να συνεχίσει το κανάλι τη λειτουργία του. Το πάρτι τέλειωσε. Θα τα βγάλουμε όλα στη φόρα».
 
Για το εν λόγω μήνυμα λοιπόν, η ΕΕΔΕΕ εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:
 
«Η Ένωση Εταιριών Διαφήμισης και Επικοινωνίας Ελλάδος, παρακολούθησε με κατάπληξη να προβάλλεται, τις βραδινές ώρες της 20ης Απριλίου, μήνυμα από τον τηλεοπτικό σταθμό Alter το οποίο, εν ολίγοις, κατηγορούσε ολόκληρο το διαφημιστικό κλάδο ότι ευθύνεται για την οικονομική κατάσταση του σταθμού και απειλούσε με «αποκαλύψεις».Η ΕΔΕΕ, ο αντιπροσωπευτικός θεσμικός φορέας που εκπροσωπεί τον κλάδο της Διαφήμισης και Επικοινωνίας στη χώρα, πάνω από 100 εταιρίες – Μέλη, καθώς και 3.500 εργαζόμενους, κατανοεί ότι, υπό το κράτος της κρίσης και του πανικού της κατάρρευσης, μια επιχείρηση μπορεί να χάσει έως ένα βαθμό το μέτρο των αντιδράσεών της. Η συγκεκριμένη δήλωση, όμως, με συνοδεία απειλών, συνιστά συκοφαντική δυσφήμιση για έναν ολόκληρο κλάδο, συλλήβδην, και αποτελεί ακραία κατάχρηση της δεδομένης δύναμης που έχουν τα ΜΜΕ να επηρεάζουν την κοινή γνώμη.
Στη γνώση της ΕΔΕΕ, η κατάσταση την οποία έχει δημιουργήσει το Alter στη διαφημιστική αγορά είναι ακριβώς η αντίστροφη: ο σταθμός αδυνατεί να ανταποκριθεί, από το Μάιο 2010, σε οφειλές δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ προς συναλλασσόμενες διαφημιστικές εταιρίες και έχει φέρει πολλές από αυτές σε εξαιρετικά δυσμενή οικονομική θέση. Είναι θλιβερό να προσπαθούν η διοίκηση και οι μέτοχοι του Alter να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους του σταθμού, προσπαθώντας να μεταφέρουν τις δικές τους ευθύνες στις εταιρίες του κλάδου μας.
Σε κάθε περίπτωση, οι οικονομικές διαφορές – αν υπάρχουν αυτές εν προκειμένω- λύνονται από τα αρμόδια δικαστήρια και τις αρχές του κράτους και όχι μέσω «λαϊκών δικαστηρίων», συκοφαντικών μηνυμάτων και απειλών».
 
Κι όλα αυτά, ενώ όπως είπαμε οι εξελίξεις στο ALTER είναι ραγδαίες με τους εργαζόμενους να έχουν αρχίσει να ψηφίζουν και να υπογράφουν για να γίνει επίσχεση εργασίας ενώ από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με όσα κυκλοφορούν, γίνονται προσπάθειες να καταβληθεί μέρος των οφειλών προς τους εργαζόμενους.
 
Γρηγόρης Μελάς