Ο τρομακτικός τυφώνας Sandy ζυγώνει στη Νέα Υόρκη – Πόλη φάντασμα το κέντρο της παγκόσμιας οικονομίας – Ζωντανή εικόνα

Ερημη πόλη θυμίζει η Νέα Υόρκη. Κλειστά σχολεία και καταστήματα. Χειρόφρενο ανέβασαν τα μέσα μεταφοράς. Ακυρώθηκαν πτήσεις πλημμύρισαν πολλές περιοχές. - Γερανός σε υπό κατασκευή ουρανοξύστη ξηλώθηκε - Φόβοι για κατάρρευση όλου του κτιρίου

 Πενήντα εκατομμύρια ανθρώπους απειλεί ο τυφώνας Σάντι που πλησιάζει τις βορειοανατολικές ακτές των ΗΠΑ, την πιο πυκνοκατοικημένη περιοχή της χώρας.Μέσα μαζικής μεταφοράς ακινητοποιήθηκαν, πτήσεις ακυρώθηκαν, σχολεία έκλεισαν. Οπως και η Wall Street, το ΔΝΤ και ο ΟΗΕ. Ο κυβερνήτης της Πολιτείας της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο ανακοίνωσε ήδη ότι αποφασίστηκε να κλείσουν από το απόγευμα σήμερα οι δύο από τις τρεις οδικές σήραγγες του Μανχάταν, γιατί υπάρχει κίνδυνος να πλημμυρίσουν.

Η πιο μεγάλη ανησυχία, σύμφωνα με τον Κουόμο, είναι η άνοδος της στάθμης των υδάτων που μπορεί να είναι «ασυνήθιστα» υψηλή και να προκαλέσει σοβαρές πλημμύρες. «Το σύστημα του μετρό και τα αλμυρά νερά δεν κάνουν καλό ζευγάρι», πρόσθεσε.

Ο τυφώνας αναμένεται ότι θα πλήξει τις ακτές τη νύχτα της Δευτέρας προς την Τρίτη κοντά στο Κέιπ Μέι, στα νότια του Νιού Τζέρσεϊ. Το μάτι του τυφώνα βρίσκεται προς το παρόν σε απόσταση περίπου 500 χιλιομέτρων νότια της Νέας Υόρκης και κατευθύνεται προς τα βορειοδυτικά, με ταχύτητα 40 χιλιομέτρων την ώρα. Οι άνεμοί του έχουν ενισχυθεί και φτάνουν σε ταχύτητα τα 140 χιλιόμετρα την ώρα. Σύμφωνα με τη μετεωρολογική υπηρεσία, το ανησυχητικό φαινόμενο δεν είναι τόσο οι άνεμοι αλλά η έκταση του τυφώνα, η μικρή ταχύτητα με την οποία μετακινείται και το γεγονός ότι θα συναντηθεί με ένα ψυχρό μέτωπο που προέρχεται από τον Καναδά.

Σε διάγγελμά του ο αμερικανός πρόεδρος μίλησε για απειλή του τυφώνα Σάντι, «μια μεγάλη και ισχυρή καταιγίδα» που θα μπορούσε να έχει καταστροφικές συνέπειες για το βορειοανατολικό τμήμα των ΗΠΑ. Ο Ομπάμα κάλεσε τους κατοίκους περιοχών που ενδέχεται να πληγούν, να υπακούουν χωρίς αντιρρήσεις στις εντολές των τοπικών αρχών, ιδίως σε ότι αφορά την απομάκρυνση κατοίκων από τις εστίες τους.

Ο Ρεπουμπλικάνος υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο Μιτ Ρόμνεϊ ακύρωσε από την πλευρά του τις προεκλογικές του συγκεντρώσεις που έχουν προγραμματιστεί από το βράδυ της Δευτέρας «από σεβασμό προς τα εκατομμύρια των Αμερικανών» που απειλούνται από τον τυφώνα Σάντι.

Στο μεταξύ ο Μάρτιν ο Μάλεϊ κυβερνήτης της πολιτείας του Μέριλαντ (ανατολικά), που είναι γειτονική με την πρωτεύουσα Ουάσιγκτον, δήλωσε ότι ο τυφώνας Σάντι θα προκαλέσει νεκρούς. «Ο τυφώνας Σάντι θα περάσει μέσα από το Μέριλαντ και θα το πλήξει για 24 έως 36 ώρες», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο επιτελείο συντονισμού της κρατικής βοήθειας».

4.000 υπάλληλοι εταιριών παροχής ηλεκρικού ρεύματος έχουν κινητοποιηθεί ωστε να αποκατασταθούν γρήγορα οι βλάβες που θα προκύψουν στο σύστημα ηλεκτροδότησης ενώ στους 1.000 εθνοφρουρούς που είχαν τεθεί σε συναγερμό από την Κυριακή, προστέθηκαν άλλα 1.000 μέλη του σώματος αυτού.

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές και ασιατικές αεροπορικές εταιρείες ακύρωσαν τις πτήσεις τους από και προς τις ανατολικές ακτές των ΗΠΑ, υποχρεώνοντας δεκάδες χιλιάδες ταξιδιώτες να τροποποιήσουν τα σχέδιά τους. Σύμφωνα με το Eurocontrol, τον οργανισμό που εδρεύει στις Βρυξέλλες και φροντίζει για την ασφάλειας των αερομεταφορών, ακυρώθηκαν περίπου 300 από τις 500 διατλαντικές πτήσεις που γίνονται σε καθημερινή βάση μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών και ΗΠΑ. Ο οργανισμός αναμένει ότι η κατάσταση θα αρχίσει να εξομαλύνεται από την Τετάρτη.

Μέσα στις ΗΠΑ, χθες και σήμερα ακυρώθηκαν 7.400 πτήσεις εσωτερικού και εξωτερικού κυρίως από τα αεροδρόμια της Νέας Υόρκης, της Ουάσινγκτον και της Φιλαδέλφειας.
ΔΕΙΤΕ LIVE ΕΙΚΟΝΑ ΑΠΟ ΤΗ ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ