Ο Μίκης Θεοδωράκης ρίχνει την αυλαία για τους Έλληνες του Πνεύματος και της Τέχνης

Ο κύκλος των δέκα πορτρέτων, που παρουσιάστηκαν μέσα από τους «Έλληνες του πνεύματος και της τέχνης», κλείνει με τον δέκατο -μοναδικό εν ζωή- μεγάλο Έλληνα Μίκη Θεοδωράκη, απόψε στις 23.15 στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης ξετυλίγει την ιστορία της ζωής του και ταυτόχρονα σκιαγραφείται η ιστορία της Ελλάδας των τελευταίων δεκαετιών.

Μέσα από αυτή τη διαδρομή «συναντάται» με όλα τα πρόσωπα που παρουσιάστηκαν στους «Έλληνες του πνεύματος και της τέχνης»: Τον Γιάννη Ρίτσο, Οδυσσέα Ελύτη, Βασίλη Τσιτσάνη, Μελίνα Μερκούρη, Κωνσταντίνο Καβάφη, Γιώργο Σεφέρη, Μαρία Κάλλας, Νίκο Καζαντζάκη και Μάνο Χατζιδάκι.

Μέσα από το πλούσιο υλικό του αυτοβιογραφούμενου Μίκη Θεοδωράκη, ο σκηνοθέτης Χρήστος Καρακέπελης συνθέτει ένα πορτρέτο, που εστιάζει στην διαλεκτική σχέση του καλλιτέχνη με την ιστορική πραγματικότητα.

Μέσα από το πορτρέτο, ο τηλεθεατής θα απολαύσει τον παραστατικό και χειμαρρώδη λόγο του Μίκη, τις γενναιόδωρες αφηγήσεις του και θα ταξιδέψει λυρικά και επικά μαζί του στην Ελλάδα του 20ου αιώνα αλλά και σε όλο τον πλανήτη, όπου έδρασε μουσικά ο συνθέτης. Οι συναντήσεις του με μερικές από τις σημαντικότερες προσωπικότητες των καιρών μας, οι σκέψεις του, τα ανέκδοτα από την θυελλώδη ζωή του και φυσικά οι μουσικές του θα κρατήσουν αμείωτο το ενδιαφέρον μέσα από τις παθιασμένες διηγήσεις του Θεοδωράκη.

Ξεκινά από ένα παιδί-θαύμα, με πολύ πρόωρα δείγματα μουσικής ευφυΐας για να προχωρήσει στην ωρίμανση μιας καλλιτεχνικής προσωπικότητας με βαθιά πολιτική υπόσταση. Πρόκειται για ένα φαινόμενο που δεν έχει ανάλογο και δεν έχει επαναληφθεί στο νεοελληνικό χώρο με την ένταση και την επιρροή που ασκεί η περίπτωση του Θεοδωράκη.

Το ντοκιμαντέρ στηρίχθηκε στην παραγωγή του ΣΚΑΙ 2008-9 του Γιάννη Κατωμερή «Το Χρώμα της Ελευθερίας».

Διαβάστε ακόμα:

Το πορτρέτο του Οδυσσέα Ελύτη από την Μαρία Ναυπλιώτου