Νύχτα τρόμου στην Πάτρα από την πύρινη λαίλαπα – Εκκενώνονται οικισμοί

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ - ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

 Σε εξέλιξη βρίσκονται τα δύο πύρινα μέτωπα στο ‘Ανω Καστρίτσι και στην περιοχή από το Πλατάνι μέχρι τα Σελλά, σύμφωνα με όσα ανέφερε στη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου Πολιτικής Προστασίας, ο περιφερειακός διοικητής της Πυροσβεστικής υπηρεσίας Κώστας Δεσυνιώτης. Παράλληλα, ενημέρωσε τους συμμετέχοντες στην σύσκεψη, ότι το μέτωπο της φωτιάς στο Κάτω Καστρίτσι έχει τεθεί υπό έλεγχο. Σημείωσε, ακόμα, ότι δεν έχει καταγραφεί, μέχρι στιγμής, κάποια καμμένη κατοικία, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι από τις πρώτες απογευματινές ώρες αναμένεται να κοπάσουν οι άνεμοι, γεγονός που θα διευκολύνει το έργο της κατάσβεσης.

Στην παρέμβασή του ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος Κατσιφάρας ζήτησε την ένταση των προσπαθειών εκ μέρους όλων των εμπλεκομένων δυνάμεων, ενώ τόνισε την ανάγκη για πλήρη ετοιμότητα και συντονισμό, προκειμένου να είναι δυνατή η αντιμετώπιση κάθε πιθανής εξέλιξης, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της νύχτας .

Από τη δική του πλευρά, ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος επεσήμανε την ανάγκη να κρατηθούν με κάθε θυσία ανοιχτοί οι δρόμοι για την περίπτωση που θα χρειαστεί να εκκενωθούν περιοχές από κατοίκους.

Όπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση του συντονιστικού οργάνου, στην περιοχή επιχειρούν 55 οχήματα της Πυροσβεστικής, επίγειες δυνάμεις 150 πυροσβεστών, ενώ αναμένονταν και 14 ακόμα πυροσβεστικά οχήματα από την ευρύτερη περιφέρεια. Παράλληλα, επιχειρούν από αέρος πυροσβεστικά αεροπλάνα και ελικόπτερα, ενώ έχουν τεθεί στη διάθεση της Πυροσβεστικής όλα τα μηχανήματα και οι υδροφόρες του δήμου Πατρέων, του στρατού και των δημόσιων υπηρεσιών που έχουν ανάλογο εξοπλισμό.

Ακόμη στη μάχη της πυρόσβεσης έχουν ήδη διατεθεί άνδρες από Κέντρο Εκπαίδευσης Τεχνικού του στρατού, ενώ αναμένονται βαρέα μηχανήματα και πυροσβεστικό όχημα του στρατού από το Ναύπλιο.

Στην περιοχή του ‘Ανω Καστριτσίου βρίσκεται το κύριο μέτωπο της μεγάλης πυρκαγιάς, που μαίνεται από τα ξημερώματα βόρεια της Πάτρας.

Επίσης υπάρχουν άλλα τρία μικρότερα μέτωπα κοντά στο Πλατάνι και στα Σελλά, αλλά σύμφωνα με πληροφορίες δεν κινδυνεύουν άμεσα κατοικίες.

Όμως οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, οι οποίοι μάλιστα αλλάζουν συχνά διευθύνσεις, δημιουργούν προβλήματα κυρίως στα εναέρια μέσα. Επίσης, λόγω των ισχυρών ανέμων, ο καπνός από την φωτιά έχει καλύψει μεγάλο μέρος της Πάτρας και ταυτόχρονα «βρέχει» αποκαΐδια, δημιουργώντας έτσι αποπνικτική ατμόσφαιρα.

Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου διέκοψε την παρουσία του στο Συμπόσιο της Σύμης, το οποίο διεξάγεται στη Σάμο και μεταβαίνει στην Αχαΐα όπου μαίνονται οι πυρκαγιές και έχουν προκληθεί μεγάλες καταστροφές.

Προηγουμένως, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, επικοινώνησε με τον περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Απόστολο Κατσιφάρα, προκειμένου να ενημερωθεί για την κατάσταση που επικρατεί στην Αχαΐα από την μεγάλη φωτιά που έχει εκδηλωθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη κοντά στην Πάτρα. Στη συνέχεια, είχε επικοινωνία με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Δένδια, ο οποίος τον ενημέρωσε για τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την Πυροσβεστικ

ΩΡΑ 14.16

Στον τόπο των πυρκαγιών παραμένει ο Αντιδήμαρχος Γιώργος Σιγαλός ο οποίος αναφέρει ότι έχει μειωθεί κάπως η ένταση των ανέμων, ενώ σε λίγα λεπτα συνεδριάζει εκτάκτως το Σ.Ν.Ο. της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας. Η φωτιά κατευθύνεται προς το Άνω Καστρίτσι. Ευτυχώς μέχρι ώρας δεν απειλούνται κατοικίες.

Σύμφωνα με τελευταία ενημέρωση από την Πυροσβετική υπηρεσία Πατρών η φωτιά έχει κάψει μόνο κάποιες αυλές σπιτιών στο Κάτω και στο Άνω Καστρίτσι ενώ δεν έχει καεί κανένα σπίτι. Η Πυροσβεστική υπηρεσία διέψευσε τις φήμες που διασπείρονται ότι έχουν καεί τουλάχιστον 3 σπίτια καθώς κι ότι κάηκε και ο Ιππικός όμιλος στο Πλατάνι.

Όπως δήλωσε στο thebest.gr ο κ. Χαρίτος από τον Ιππικό όμιλο, μέσα στο χώρο του Ομίλου ευτυχώς δεν έχει σημειωθεί καμία απολύτως καταστροφή και η πυρκαγιά δεν επεκτάθηκε μέσα στον περιβάλλοντα χώρο του Ομίλου. Γύρω γύρω ωστόσο η κατάσταση είναι πολύ άσχημη ενώ όπως μας ανέφεραν από την Πυροσβεστική δυστυχώς υπήρχαν πολλές ακαθάριστες αυλές σπιτιών με βάτα και αγριόχορτα με αποτέλεσμα η φωτιά όπου έβρισκε ξερά μαζεμένα χόρτα να πιάνει αμέσως και να επεκτείνεται.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική η κατάσταση είναι στάσιμη, δηλαδή χωρίς να έχει τεθεί υπό έλεγχο και οι πυροσβέστες δίνουν μάχη για να μην ξεφύγει η φωτιά από το Δρέπεανο και περάσει στην Ηλεία.

ΩΡΑ 13:45

Σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής εξαιρετικά δύσκολη είναι η κατάσταση σε Άνω και Κάτω Καστρίτσι καθώς και στο Δρέπανο ωστόσο δεν έχουν πληροφορίες για καμμένα σπίτια σε κανένα από τα μέτωπα της πυρκαγιάς.

Όπως ανέφερε η πυροσβεστική στην μάχη με τις φλόγες βρίσκονται 105 πυροσβέστες, 55 οχήματα και 105 πεζοπόρο τμήμα από πολλές περιοχές της χώρας. Έχει ζητηθεί επίσης η συνδρομή του ελληνικού στρατού με 60 άτομα πεζοπόρο τμήμα και ένα ερπυστριοφόρο όχημα για να ανοίγει δρόμο. Επίσης εκεί βρίσκονται και 4 υδροφόρες του δήμου Πατρέων και μια μπουλντόζα που ανοίγει δρόμο.

Σε ότι αφορά τα εναέρια μέσα η πυροσβεστική λέει ότι μετέχουν 8 αεροσκάφη και 2 ελικόπτερα. Τα αεροσκάφη πετούν 4 και 4 γιατί πρέπει να τακτά χρονικά διαστήματα γιατί πρέπει να ανεφοδιάζονται για καύσιμα και όπως μας είπαν από την πυροσβεστική γι αυτό λένε και οι κάτοικοι ότι δεν βλέπουν αεροσκάφη.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ μετά τις 15:00 οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή από 8 μποφόρ θα γίνουν 6 και αυτό αναμένεται να βοηθήσει πολύ τα εναέρια μέσα αλλά και γενικά την πυρόσβεση.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενημερώνει ότι έχει διακοπεί η κυκλοφορία στον επαρχιακό δρόμο στο Πλατάνι και κάνει έκκληση να μην χρησιμοποιούν τον δρόμο αυτό εκτός αν είναι για διαφυγή .

Αναστάτωση επικράτησε λίγο μετά τις 13:00 όταν η φωτιά πλησίασε το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, με πυοσβέστες, κατοίκους και συγγνείς ασθενών, να ρίχνονται στη μάχη και να καταφέρνουν να σβήσουν τη μικρή εστία της φωτιάς.

Όπως είπε ο διοικητής του νοσοκομείου στο Newsit η φωτιά γύρω από το νοσοκομείο έσβησε και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος.

Οι φλόγες τώρα κατευθύνονται ξανά προς Ανω Καστρίτσι, αφού άλλαξε πάλι η φορά του ανέμου.

Δείτε βίντεο και συνεχή ενημέρωση στο NEWSIT!