Ντοκιμαντέρ του BBC καταγράφει τη στιγμή του θανάτου ενός 84χρονου

Διαβάστε λεπτομέρειες για το πρόγραμμα του BBC και τι είπε ο παρουσιαστής

Πρόκειται για ένα καινούριο πρόγραμμα του BBC, το Inside Human Body, το οποίο εξερευνεί το ανθρώπινο σώμα βασισμένο στις πιο πρόσφατες έρευνες και παρασύρει τους τηλεθεατές σε ένα ταξίδι στις πιο ιδιαίτερες και θαυμαστές του λειτουργίες.

Έτσι, θα προβληθεί ο θάνατος του 84χρονου  Τζέραλντ ο οποίος δέχτηκε να κινηματογραφηθεί προκειμένου να βοηθήσει και άλλους ανθρώπους. » Δεν θέλω να πεθάνω» είχε πει ο ίδιος πριν εκπνεύσει στις αρχές του 2011, «αλλά εκτός κι αν συμβεί κάποιο θαύμα αυτό θα γίνει όπως όλα δείχνουν, δεν θα είμαι εδώ για πολύ…δεν φοβάμαι»

Αν και οι παραγωγοί του επιστημονικού προγράμματος γνώριζουν πως στο δεύτερο επεισόδιο του όπου περιλαμβάνεται και το στιγμιότυπο της τελευταίας πνοής του Τζέραλντ που περιστοιχίζεται από την οικογένειά του θα προκαλέσει θυμό σε αρκετούς, ωστόσο θέλησαν να διαχειριστούν ένα τόσο δύσκολο θέμα.

Ο παρουσιαστής του προγράμματος Michael Mosely είπε στο Radio Times ότι πιστεύει πως το πρόγραμμα είναι εμπεριστατωμένο και ήταν σημαντικό » να μην αποφεύγουμε να μιλάμε για τον θάνατο και όταν είναι δικαιολογημένο να τον δείχνουμε»

«Υπάρχουν εκείνοι που νιώθουν πως το να βλέπεις έναν ανθρώπινο θάνατο στην τηλεόραση είναι λάθος, όποιες κι αν είναι οι συνθήκες. Παρόλο που σέβομαι αυτή την οπτική, νομίζω πως υπάρχει ουσία στο να κινηματογραφήσεις έναν γαλήνιο φυσικό θάνατο – λογική που υποστηρίζεται και από πολλούς που η δουλειά τους έχει στενή σχέση με αυτόν. «

Ενω ο παρουσιαστής καταθέτει και μία προσωπική του εμπειρία: » Ο θάνατος ενός αγαπημένου προσώπου είναι σημαντική στιγμή στη ζωή μας, αλλά δεν είναι κάτι για το οποίο θα έπρεπε να φοβόμαστε. Είδα τον ίδιο μου τον πατέρα να πεθαίνει. Λίγο πριν το τέλος, αποφάσισε να ξεκινήσει να τραγουδά. Τραγούδησε για αρκετά λεπτά και έπειτα σταμάτησε και …έφυγε. Είμαι τόσο χαρούμενος που ήμουν εκεί, και ο χρόνος που πέρασα μαζί του πριν τον θάνατό του είναι στην αναμνήσεις που θα φυλάξω για πάντα.»

Δεν θα είναι η πρώτη φορά πάντως που το BBC  θα αντιμετωπίσει κριτική για την προβολή θανάτου στην τηλεοραση. Νωρίτερα αυτό τον μήνα, κατηγορήθηκε ότι «συνέβαλε σε αυτοκτονία» κινηματογραφώντας τις τελευταίες στιγμές ενός άντρα στην κλινική Dignitas στην Ελβετία για ένα ντοκιμαντέρ, που ασχολείται με την ζωή του συγγραφέα Terry Prachett από τη στιγμή που διαγνώστηκε με Alzheimer.

Το επεισόδιο με τον Τζέραρντ, το οποίο θα προβληθεί στις 12 Μαΐου, θα περιλαμβάνει επίσης και μία γυναίκα που επέζησε 10 ολόκληρα χρόνια τρώγοντας μόνο τσιπς, έναν άντρα που μπορεί να κρατήσει την αναπνοή του  για εννέα λεπτά, καθώς και έναν άλλον που μπορεί να κολυμπήσει σε νερά τόσο παγωμένα που θα σκότωναν οποιονδήποτε. Ενώ μόλις το τελευταίο μέρος του προγράμματος εξερευνεί τι συμβαίνει όταν το σώμα εγκαταλείπει τον αγώνα για ζωή.