Μάρω Κοντού: «Είδα στην πόρτα της κουζίνας τον νεκρό πατέρα μου»!

«Αρχισα να φωνάζω προτού αναλυθώ σε λυγμούς και καταρρεύσω...»

Η Μάρω Κοντού εξομολογείται στην Αλεξάνδρα Τσόλκα και την Espresso για το μεταφυσικό περιστατικό που βίωσε μία μέρα πριν τον γάμο της.

Ξέρω για τον γάμο με τον μέγα Αριστείδη Καρύδη Φουκς, αλλά ο δεύτερος; Ποιος ήταν;

Δεν τον ξέρετε, δεν ασχολούνταν με τον χώρο. Τότε συνέβη κάτι που μπορείς να το ορίσεις ως μεταφυσικό, αν και δεν πιστεύω σε αυτά και έχω μια εξήγηση. Μία μέρα πριν από τον γάμο μας θέλησα να είμαστε χωριστά, τάχα για το έθιμο. Μάλλον ήθελα να ξεκουραστώ, να φτιάξω τα νύχια μου, να αφοσιωθώ με νωχέλεια στη νυφική μου προετοιμασία. Εκανα ένα καυτό μπάνιο και ξάπλωσα με τις ώρες στην μπανιέρα, μέσα σε αρώματα και αφρόλουτρα. Με πήρε τηλέφωνο. «Ερχομαι από κει να πιούμε ένα ουίσκι». Με το μπουρνούζι και τα μαλλιά τυλιγμένα στην πετσέτα καθίσαμε στο τραπέζι της κουζίνας. Ξαφνικά κοίταξα στην ανοιχτή πόρτα, σαν καμάρα από πίσω του.

Αρχισα να φωνάζω προτού αναλυθώ σε λυγμούς και καταρρεύσω: «Μην τρομάξεις… ο μπαμπάς μου είναι πίσω σου»! Ταλαντευόταν η φιγούρα του πατέρα μου στην πόρτα, με κοίταζε σοβαρά, βουβά και… ασπρόμαυρα! Σημείωσα το ύψος που τον είδα στην πόρτα. Ηταν στο 1,74 μ. Οσο ο μπαμπάς. Φορούσε σκληρό πουκάμισο και πλεκτή γραβάτα στερεωμένη από κάτω με μια παραμάνα και ριγέ κοστούμι με σκούρο γκρι και λευκό στις μικρές ριγίτσες! Ρώτησα τη μαμά! Ναι! Αυτό ήταν το αγαπημένο του ντύσιμο!

Μετά τον γάμο επικοινώνησα με έναν κορυφαίο ψυχίατρο, που δεν υπάρχει πια. Μου είπε -περίπου και χωρίς επιστημονική ορολογία στο μεταφέρω- πως συγκεκριμένα σημεία του εγκέφαλου κάτω από πίεση και συναισθηματική φόρτιση μπορούν να ανασυνθέσουν, να φτιάξουν να μοιάζουν με ζωντανές φωτογραφίες εικόνες που έχουν συγκρατήσει. Γι’ αυτό τον είχα δει ασπρόμαυρο! Δεν ξέρω ποια είναι πραγματικότητα και δεν το ψάχνω κιόλας…

Και εκείνο το βράδυ; Μετά;

Ηπιαμε δεύτερο ουίσκι και κοιμηθήκαμε χωριστά. Και είχα έναν υπέροχο ύπνο, όλο ευτυχία, πως είχα δει επιτέλους τον πατέρα μου.