Λάμπρος Κωνσταντάρας: Αναμνήσεις εποχής…

«Για μένα ήταν απλά ο πατέρας μου και για τα παιδιά μου ο παππούς τους»...

Παρότι και οι δύο γονείς του Δημήτρη Κωνσταντάρα ήταν ηθοποιοί, δεν ετέθη ποτέ θέμα να ασχοληθεί ο ίδιος με την υποκριτική. «Κανείς τους δεν δεχόταν να συζητήσει το ενδεχόμενο να ασχοληθώ με το συγκεκριμένο επάγγελμα. Ο πατέρας μου ήθελε να γίνω γιατρός ή δικηγόρος και η μητέρα μου με ήθελε πρωθυπουργό! Μεγάλωσα σε ένα περιβάλλον μεγαλοπρέπειας, αλλά τα χρόνια τότε ήταν φτωχά και μέχρι το 1962 δεν είχαμε ιδιαίτερες ανέσεις».

Η Παυλίνα ήταν και το πρώτο εγγόνι του Λάμπρου. «Δεν ήρθε την ίδια μέρα στο μαιευτήριο, αλλά την επόμενη το πρωί, διότι είχε παράσταση στο θέατρο Μινώα. Έφερε ένα σταυρουδάκι, την πήρε στην αγκαλιά του και δάκρυσε» θυμάται ο Δημήτρης Κωνσταντάρας, μιλώντας στο περιοδικό PEOPLE και τον Μαρίνο Βυθούλκα. Η Παυλίνα είναι σήμερα 40 ετών κι έχει έντονες εικόνες από το σπίτι του παππού της στη Βάρκιζα. «Τα τελευταία χρόνια ήταν άρρωστος και δεν ήθελε να τον βλέπουν ούτε και οι δικοί του άνθρωποι. Ως παιδί, είχα πιο συχνές επαφές με τον άλλον παππού μου, τον μπαμπά της μητέρας μου, διότι μέναμε δίπλα. Στον παππού Λάμπρο πάντα πηγαίναμε κάπου που θα βρισκόταν για να τον δούμε. Δεν βγαίναμε τόσο συχνά έξω» αναφέρει η όμορφη επιχειρηματίας.

Όταν γεννήθηκε ο Λάμπρος, ο αγαπημένος ηθοποιός είχε ήδη υποστεί το πρώτο εγκεφαλικό επεισόδιο. Παρ’ όλα αυτά, ήταν ενθουσιασμένος για τον ερχομό του εγγονού του. Εξάλλου, πήρε και το όνομά του. «Όταν πέθανε ο παππούς, ήμουν μόλις 6 ετών. Θυμάμαι κάποιες εικόνες, γύρω στα 4, που με πήγαινε στο ζαχαροπλαστείο Esplanade στη Βάρκιζα. Το αμέσως επόμενο περιστατικό που θυμάμαι είναι σε ηλικία 10 ετών, όταν, εκεί που σκάλιζα κάποια συρτάρια, βρήκα τα αποκόμματα των εφημερίδων για την κηδεία του. Θυμάμαι πως πήγα στον πατέρα μου νευριασμένος και του είπα με παράπονο “Γιατί δεν με είχατε πάρει και μένα στην κηδεία;’’» διηγείται ο Λάμπρος junior, δημοσιογράφος.

«Την ημέρα της κηδείας έπαθα το απόλυτο σοκ. Ήμουν 11 ετών και δεν είχα συνειδητοποιήσει το πόσο γνωστός είναι, πόσο κόσμος τον ήξερε. Έβλεπα ανθρώπους να φεύγουν από τις κηδείες των δικών τους ανθρώπων και να έρχονται στην κηδεία του παππού. Όλο αυτό μου φαινόταν σουρεάλ, διότι δεν καταλάβαινα τι γίνεται» αποκαλύπτει η Παυλίνα.

«Όταν ήμουν 20, ντρεπόμουν να πω το επίθετό μου. Μετά έμαθα ότι όλοι γνώριζαν πως είμαι η εγγονή του Κωνσταντάρα. Αισθανόμουν πως δεν μου έδιναν τη δυνατότητα να με συμπαθήσει κάποιος για αυτό που είμαι. Με ενοχλούσε που οι περισσότεροι στέκονταν στο ότι ήμουν η εγγονή του Λάμπρου, διότι ήθελα να αποκτήσω τη δική μου προσωπικότητα. Μεγαλώνοντας, όμως, κατάλαβα πως ήταν ένα κομμάτι του εαυτού μου και δεν έπρεπε να είμαι τόσο αντιδραστική» λέει η Παυλίνα.

«Θυμάμαι να πηγαίνω στην Δ’ δημοτικού και να λέει ο διπλανός μου στο δάσκαλο “Κύριε, κύριε, ο Λάμπρος είναι ο εγγονός του Κωνσταντάρα!’’ λες και ήταν κάτι εξωπραγματικό» προσθέτει ο Λάμπρος. «Τα παιδιά μου δεν θεώρησαν ποτέ πως ήταν big deal. Για μένα ήταν απλά ο πατέρας μου και για τα παιδιά μου ο παππούς τους» ξεκαθαρίζει ο Δημήτρης Κωνσταντάρας.

Διαβάστε όλη τη συνέντευξη στο People, που κυκλοφορεί αυτή την Κυριακή, μαζί με το Πρώτο Θέμα.