“Κατασκευασμένος ο πόλεμος κατά της Ελλάδας το 2004”

Η “Ολυμπιάδα της Αθήνας ήταν η καλύτερη”, λέει σε συνέντευξη του σε κυριακάτικη εφημερίδα ο αθλητικογράφος της “Independent”, Αλαν Χάμπαρντ, ο οποίος έχει καλύψει 10 Ολυμπιάδες και τόσινε πως το 2004 έζησε το “... γνήσιο το αυθεντικό ολυμπιακό πνεύμα, το οποίο και δεν βρίσκει στο Λονδίνο”. Για “πόλεμο” από τις εφημερίδες του Μέρντοχ κάνει λόγο κάνει λόγο ο έμπειρος δημοσιογράφος.

Μιλώντας στο “Έθνος της Κυριακής” ο Χάμπαρντ χαρακτηρίζει τη διοργάνωση της Ελλάδας άψογη», χωρίς προβλήματα στις συγκοινωνίες όπως στο Λονδίνο, με άψογη εξυπηρέτηση δημοσιογράφων και με διακριτική και αποτελεσματική ασφάλεια και όχι σαν αυτή του Λονδίνου, που μοιάζει με εμπόλεμη ζώνη.

«Εχουμε περισσότερους Βρετανούς στρατιώτες στην ασφάλεια των Ολυμπιακών Αγώνων από ό,τι στο Αφγανιστάν», λέει χαρακτηριστικά.

Κατηγορίες
Οκτώ, όμως, χρόνια πριν, η κατάσταση που περιέγραφε ο διεθνής και δη ο βρετανικός Τύπος ήταν εντελώς διαφορετική. Με υστερική σχεδόν διάθεση, δημοσίευε καθημερινά διάφορα καταστροφολογικά σενάρια κατηγορώντας τις ελληνικές αρχές για ανεπάρκεια και για μέτρα «αμφίβολης αποτελεσματικότητας, που οι Ελληνες πληρώνουν πολύ ακριβά».

Το μεγάλο όμως… σόου έδωσε η ρεπόρτερ των «Times», Λόρα Πικ, η οποία εισήλθε -πριν από τους αγώνες, τον Μάιο- μαζί με τον φωτογράφο, Πολ Ρότζερς, χωρίς πάσο στις εγκαταστάσεις του ΟΑΚΑ και έγραψε μια «ωραία» ιστορία για τα ελλειπή ασφαλιστικά μέτρα του σταδίου. Η «Mirror» πάλι δημοσίευσε μια πιο περιπετειώδη ιστορία, με πρωταγωνιστή δημοσιογράφο της, που προσελήφθη ως οδηγός ανελκυστήρα στο Ολυμπιακό Στάδιο και στη συνέχεια κατάφερε να τοποθετήσει τρεις «υποτιθέμενες» βόμβες.

Η αλήθεια είναι ότι η προετοιμασία και ιδίως το θέμα της ασφάλειας, που ούτως ή άλλως αποτελεί το πιο δύσκολο στοίχημα για κάθε διοργανώτρια πόλη, δέχτηκε πολλά χτυπήματα και κυρίως από τις ταμπλόιντ, όπως επιβεβαιώνει και ο κ. Χάμπαρντ.

«Οι σκανδαλοθηρικές εφημερίδες κατασκεύαζαν εντυπωσιακές ιστορίες, κυρίως στο θέμα της ασφάλειας και για λόγους κυκλοφορίας», λέει. «Το συγκρότημα του Μέρντοχ», συνεχίζει, «είχε νομίζω και προσωπικούς λόγους να δημοσιεύει αρνητικές ιστορίες για την Ελλάδα».

Διαβάστε περισσότερα στο NewsIt