Ιησούς Χριστός… Στοιχειωμένος ρόλος;

Θεωρείται ο πλέον στοιχειωμένος ρόλος και όλοι οι μεγάλοι αστέρες τον αποφεύγουν μετά βδελυγμίας.

Αυτοί είναι οι ηθοποιοί που υποδύθηκαν τον Θεανθρώπο:

Τζέφρι Χάντερ

Ο πρωταγωνιστής της ταινίας «Ο Βασιλεύς των Βασιλέων» (1961) ερμήνευσε τον Θεάνθρωπο σε ηλικία μόλις 33 ετών. Ακολούθησε μια αξιόλογη καριέρα μέχρι που εννέα χρόνια μετά στα 42 του χρόνια σκοτώθηκε μέσα στο ίδιο του το σπίτι.

Μαξ Φον Σίντοφ

Στον ηθοποιό μπορεί να μην συνέβησαν διάφορα τραγικά περιστατικά ωστόσο και αυτός δεν γλίτωσε από την κατάρα της εξαφάνισης μετά την ενσάρκωση του Θεανθρώπου στην μεγάλη οθόνη. Βέβαια κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της «Ωραιότερης ιστορίας του Κόσμου» (1965) συνέβησαν ουκ ολίγα.

Ο διευθυντής φωτογραφίας, Γουίλιαμ Σ. Μέλορ, έπαθε καρδιακή προσβολή και πέθανε μέσα στο πλατό. Επίσης στην Αριζόνα όπου πραγματοποιούνταν τα γυρίσματα πραγματοποιήθηκε χιονοθύελλα μετά από 50 χρόνια όχι μόνο μια αλλά δύο φορές καταστρέφοντας τα σκηνικά. Τελικά τα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν σε στούντιο.

Ρόμπερτ Πάουελ

Η εικόνα του στο μυαλό όλων μας αλλά περισσότερο των μικρών παιδιών είναι ταυτισμένη με αυτή του Ιησού Χριστού. Τα χαρακτηριστικά του μπλε μάτια και η χροιά της φωνής του ήταν άλλωστε αυτά που έπεισαν τον Φράνκο Τζεφιρέλι να τον επιλέξει για τον πρωταγωνιστικό ρόλο στον «Ιησού από την Ναζαρέτ» το 1977.

Νωρίτερα τον ρόλο είχαν απορρίψει ο Αλ Πατσίνο και στη συνέχεια ο Ντάστιν Χόφμαν. Μετά το τέλος της επικής μίνι σειράς που προβάλλεται κάθε χρόνο στην χώρα μας από τον ΑΝΤ1 ο Πάουελ εξαφανίζεται και οι φήμες δίνουν και παίρνουν: Αυτοκτόνησε, τρελάθηκε, ζει σαν ζητιάνος. Ο ηθοποιός όντως εξαφανίστηκε καθώς η ταύτισή του με τον Ιησού ήταν τέτοια που δύσκολα τα μεγάλα κινηματογραφικά στούντιο του Χόλυγουντ θα ρίσκαραν να του δώσουν έναν διαφορετικό πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ο ηθοποιός συνέχισε την καριέρα του σε τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά προγράμματα της Μεγάλης Βρετανίας. Σήμερα ζει ήρεμος με την οικογένειά του και κάνει μια ραδιοφωνική εκπομπή διαβάζοντας παραμύθια για παιδιά.


Γουίλιαμ Νταφόε

 Πρόκειται για τον πρωταγωνιστή της πλέον πολυσυζητημένης παραγωγής που αφορούσε τον βίο του Ιησού και ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών όχι μόνο στο εξωτερικό. Ο «Τελευταίος Πειρασμός» (1988) του Μάρτιν Σκορτσέζε είχε χαρακτηριστεί βλάσφημη ακόμη και από τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ. Ο Νταφόε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων τυφλώθηκε για τρεις ημέρες εξαιτίας της ανεξέλεγκτης χρήσης κολλυρίων.

Τζέιμς Καβίζελ

Η αυστηρή καθολική ανατροφή του γοητευτικού ηθοποιού έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην επιλογή του από τον σκηνοθέτη των «Παθών του Χριστού» (2004) Μελ Γκίμπσον για την ανάληψη του πρωταγωνιστικού ρόλου. Μέχρι τότε η καριέρα του Καβίζελ είχε τάχιστα ανοδική πορεία. Συμμετοχές και πρωταγωνιστικοί ρόλο σε ταινίες blogbusters όπως το «Angel Eyes» με την Τζένιφερ Λόπεζ και ο «Κόμης Μοντεκρίστο».

Κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων ο ηθοποιός στην κυριολεξία σώζεται από θαύμα όταν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της σκηνής του Σταυρού τον χτυπά κεραυνός. Τα δυσάρεστα δεν σταματούν εκεί.Ο ηθοποιός παθαίνει σοβαρή εξάρθρωση ώμου στην σκηνή του σταυρού και στην συνέχεια τραυματίζεται σοβαρά στον καρπό του από ένα ατύχημα με μαστίγιο. Προς το τέλος των γυρισμάτων της ταινίας αρρωσταίνει πολύ σοβαρά με υποθερμία.

Η ταινία γίνεται τεράστια εμπορική επιτυχία όχι όμως και η καριέρα του ηθοποιού. Χάνει κυριολεκτικά στο «Παρά 5» τον πρωταγωνιστικό ρόλο του Spiderman και η καριέρα του παίρνει την κατιούσα.

Αλέξης Γκόλφης

Τον Οκτώβρη του 2007 το πτώμα ενός ρακοσυλλέκτη βρίσκεται για εβδομάδες στο νεκροτομείο Αθηνών χωρίς να έχει αναγνωριστεί. Ήταν ο ηθοποιός Αλέξης Γκόλφης, ο Μανωλιός στην τηλεοπτική μεταφορά του βιβλίου του Νίκου Καζαντζάκη για το ΕΙΡΤ τη σεζόν 1974 – 1975 που είχε πεθάνει αβοήθητος στο δρόμο από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου. Τα τελευταία χρόνια της ζωής του ήταν τρωγλοδύτης: Ζούσε σε ένα εγκαταλελειμμένο σπίτι της πλατείας Κολιάτσου και σιτιζόταν από τα σκουπίδια.