Η περίφημη μουσική της «Αθλητικής Κυριακής» προοριζόταν για διαφήμιση τσιγάρων!

Ποτέ μάλιστα επί 36 χρόνια που χρησιμοποιείται το συγκεκριμένο μουσικό σήμα, ο συνθέτης Χρήστος Λεοντής, δεν πήρε κάποια αποζημίωση από τα δικαιώματα χρήσης του στην εκπομπή.

Η μουσική σύνθεση πάντως που ακούμε επί 36 χρόνια στην «Αθλητική Κυριακή» μπορεί να έγινε κατά παραγγελίαν αλλά δεν προοριζόταν για τη συγκεκριμένη εκπομπή. Ο Χρήστος Λεοντής, όπως εξηγεί, την έγραψε το 1969 για μια διαφήμιση της καπνοβιομηχανίας «Παπαστράτος», η οποία εκείνη τη χρονιά ήταν χορηγός της ραδιοφωνικής εκπομπής του ΠΡΟ-ΠΟ. Οπως μάλιστα λέει ο συνθέτης, αρχικά δεν είχε ιδέα ότι η σύνθεσή του θα έντυνε το σήμα έναρξης της «Αθλητικής Κυριακής» και το άκουσε κατά την προβολή της εκπομπής. Ποτέ μάλιστα επί 36 χρόνια που χρησιμοποιείται το συγκεκριμένο μουσικό σήμα δεν πήρε κάποια αποζημίωση από τα δικαιώματα χρήσης του στην εκπομπή.

Οπως εξομολογείται ο Γιάννης Διακογιάννης, μέχρι και σήμερα πίστευε ότι το μουσικό αυτό σήμα προερχόταν από κάποιο κομμάτι ξένου συνθέτη, καθώς αυτό μόνο του είχε πει η Αιμιλία Ροδή, μουσική επιμελήτρια τότε του «ΕΙΡΤ». «Παρά τις εκκλήσεις μου -λέει- ουδέποτε θέλησε να μου πει από πού προήλθε αυτό το μουσικό σήμα και με τα πολλά μού είπε μόνο ότι είναι ξένο».

Η πρώτη με σπόνσορα

Την «Αθλητική Κυριακή» την ξεκίνησε στο τότε «ΕΙΡΤ» ο Γιάννης Διακογιάννης και ήταν, όπως επισημαίνει, η πρώτη εκπομπή στην τηλεόραση που διέθετε σπόνσορα, τα τσιγάρα «Ασσος Φίλτρο». Ισως εδώ να βρίσκεται και η απάντηση στο πώς βρέθηκε η σύνθεση του Χρήστου Λεοντή ως μουσικό σήμα της εκπομπής, καθώς η συγκεκριμένη μάρκα τσιγάρων ανήκει στην καπνοβιομηχανία «Παπαστράτος». «Ενάμιση χρόνο μετά -προσθέτει ο Γ. Διακογιάννης- η δικτατορία απαγόρευσε τη διαφήμιση στην τηλεόραση».

Ο ίδιος παρουσίαζε την «Αθλητική Κυριακή» μέχρι και το 1983. Αρχικά, όπως λέει, έκανε την εκπομπή τελείως μόνος, αλλά αργότερα απέκτησε αρκετούς συνεργάτες, ανάμεσά τους οι Βαγγέλης Φουντουκίδης, Φίλιππος Συρίγος, Σταύρος Τσώχος, Μανώλης Μαυρομμάτης, Δημήτρης Κωνσταντάρας κ.ά.

Τα επόμενα χρόνια και μέχρι σήμερα από την παρουσίαση της εκπομπής πέρασαν αρκετοί δημοσιογράφοι, όπως οι Δημήτρης Κωνσταντάρας, Νίκος Κατσαρός, Γιάννης Μαμουζέλος, Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, Χάρης Αλευρόπουλος, Κώστας Καπάνταης, Αντώνης Κατσαρός, Χρήστος Υφαντής, Αντώνης Καρπετόπουλος, Αντώνης Πανούτσος, άλλοτε μόνοι και άλλοτε ως δίδυμα.

Πηγή: ΣΩ.ΜΑ. «Ελευθεροτυπία»