Η κρίση χτυπά και την Γιουροβίζιον Τζούνιορ!

Δώδεκα χώρες έχουν συμφωνήσει να συμμετάσχουν στον ένατο διαγωνισμό Γιουροβίζιον Τζούνιορ. Αρκετές χώρες δεν θα δώσουν το «παρών», όπως και η χώρα μας, αφού λόγω της οικονομικής κρίσης είναι πολυτέλεια η συμμετοχή στον εν λόγω διαγωνισμό.

 
«Οι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς της Ευρώπης δοκιμάζονται από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και τα μπάτζετ έχουν μειωθεί, ενώ εφαρμόζονται περικοπές. Ανεξαρτήτως αυτών, είμαστε ευγνώμονες για τη στήριξη που παρείχε ικανοποιητικός αριθμός χωρών στον διαγωνισμό», δήλωσε o Sietse Bakker, επικεφαλής στην EBU για τον διαγωνισμό τραγουδιού και προσέθεσε: «Παρόλα αυτά είναι καθήκον μας στην EBU να υποστηρίξουμε και να οδηγήσουμε τον διαγωνισμό αυτήν τη δύσκολη περίοδο. Είμαστε βέβαιοι για τις δυνατότητες του διαγωνισμού».
 
Οι δώδεκα χώρες που θα συμμετάσχουν είναι: Αρμενία, Λευκορωσία, Βέλγιο, Γεωργία, Λιθουανία, Σκόπια, Μολδαβία, Ολλανδία, Ρωσία, Σουηδία, Σαν Μαρίνο και Ουκρανία. Το Σαν Μαρίνο, μετά τη δυναμική του επιστροφή στη Γιουροβίζιον, επιστρέφει και στον παιδικό διαγωνισμό.
 
Αλλαγές θα υπάρξουν και στους κανόνες της Γιουροβίζιον Τζούνιορ, μετά τη συνάντηση των ιθυνόντων στην αρχή της εβδομάδας στα κεντρικά γραφεία της EBU στη Γένοβα. Οι σημαντικότερες αφορούν την «αναγκαστική» αλλαγή στον τρόπο βαθμολογίας, καθότι ο αριθμός των συμμετεχόντων θα είναι φέτος πολύ μικρός. Οπως αποφασίστηκε, οι εκπρόσωποι όλων των συμμετεχουσών χωρών θα ανακοινώνουν ολόκληρη τη βαθμολογία, αναλυτικά για κάθε χώρα, από τον άσο μέχρι το δωδεκάρι.
 
Αλλη μία αλλαγή είναι ότι οι τηλεθεατές δεν θα μπορούν πια να ψηφίζουν κατά τη διάρκεια του σόου, αλλά μόνο όταν έχουν παρουσιαστεί όλα τα τραγούδια και έχει τελειώσει το διαγωνιστικό τμήμα.
 
Ο φετινός διαγωνισμός Γιουροβίζιον Τζούνιορ είναι ο ένατος, θα λάβει χώρα στην ανακαινισμένη αρένα «Karen Demirchyan» στο Γέρεβαν της Αρμενίας, στις 3 Δεκεμβρίου και θα ξεκινήσει στις 7.30 μ.μ.

Νάνσυ Νικολαΐδου