Η Ευρώπη μιλάει γερμανικά

Την επιδέξια διπλωματική και οικονομική πολιτική της Γερμανίας, με την οποία κατάφερε να αναδειχθεί σε ηγετική δύναμη στην Ευρώπη, ερευνά το νέο επεισόδιο του «Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα».

Το 2008, όταν ο παγκόσμιος οικονομικός πόλεμος έφτασε στην Ευρώπη, η γερμανική ηγεσία συνειδητοποίησε γρήγορα ότι μπορούσε να αξιοποιήσει την οικονομική κρίση για δικό της λογαριασμό. Η ελληνική περίπτωση ήταν η κατάλληλη αφορμή, όπως τονίζει η πρώην υπουργός, κυρία Λούκα Κατσέλη.

Όπως και στους συμβατικούς πολέμους, η προπαγάνδα έπαιξε αποφασιστικό ρόλο. Το δάνειο που συνόδευε το ελληνικό μνημόνιο του 2010 είχε υψηλό επιτόκιο, αλλά στη γερμανική και τη διεθνή κοινή γνώμη παρουσιάστηκε ως δωρεάν βοήθεια. Οι Έλληνες, αλλά και οι υπόλοιποι λαοί των νοτίων χωρών, κατηγορήθηκαν για τεμπέληδες, οι χώρες τους μετονομάστηκαν σε «Γουρούνια» (P.I.I.G.S). Μια Γερμανίδα, η Σόνια Γκίζε αποφάσισε να αντιδράσει ιδρύοντας την κίνηση «Είμαστε όλοι γουρουνάκια».

Για τη Γερμανία η κρίση αποδεικνυόταν κερδοφόρα. Το Βερολίνο έφτασε να δανείζεται με αρνητικό επιτόκιο αποκαλύπτει ο Ερίκ Τουσέν, πρόεδρος της επιτροπής για την κατάργηση των χρεών του τρίτου κόσμου.

Όμως, η Γερμανία έχει και ένα εναλλακτικό σχέδιο, σε περίπτωση που τα πράγματα στην ευρωζώνη δεν πάνε καλά. Ο Στέλιος Κούλογλου επισκέπτεται ένα κεντρικό κατάστημα στο Βερολίνο όπου οι συναλλαγές γίνονται και με… μάρκα! Για τον πρώην πρόεδρο των Γερμανών βιομηχάνων Χάνς Όλαφ Χένκελ ορισμένες χώρες αξίζουν να έχουν ένα καλύτερο νόμισμα από το ευρώ. Όσο για την Γαλλία, παραδοσιακή αντίπαλο της Γερμανίας για την ηγεμονία στην Ευρώπη, αυτή θα πρέπει να παραμείνει με τις χώρες του νότου, δηλώνει ο πρώην πρόεδρος των Γερμανών βιομηχάνων, ώστε να ξαναγίνει ανταγωνιστική. «Η Ευρώπη μιλάει πλέον γερμανικά», θα αναφωνήσει κορυφαίο στέλεχος των Χριστιανοδημοκρατών, σε μια δήλωση που τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης προτιμούν να περάσουν στα ψιλά.

Στην εκπομπή μιλούν ακόμη ο διάσημος Γάλλος οικονομολόγος Ελί Κοέν, ο οικονομολόγοι Γιώργος Δουράκης και Πάνος Παναγιώτου, ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ Παναγιώτης Ρουμελιώτης, ο καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Μπουένος Άιρες Άλαν Σίμπιλς, ο Ισπανός πολιτικός αναλυτής Κάρλος Μαρτίνεθ Γκαρθία και πολλοί άλλοι.

Διαβάστε ακόμα:

Πάμε Πακέτο: Μητέρα προσπαθεί να ενώσει ξανά τα έξι της παιδιά!