Η ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει την απόφαση της Ανακρίτριας για να μη μεταδοθεί η εκπομπή του Σταύρου Θεοδωράκη!

Διαβάστε όσα αναφέρει η ανακοίνωση!

Χθες, μέσα από το δελτίο του Μega, έγινε πως η ανακρίτρια της Κω, Σταμολέκα, ζήτησε με έγγραφο από το κανάλι να σταματήσει το τρέιλερ και να μη μεταδοθεί η εκπομπή »Πρωταγωνιστές» του Σταύρου Θεοδωράκη, με θέμα την τραγωδία με τους μετανάστες στο Φαρμακονήσι.  

Η ΕΣΗΕΑ με ανακοίνωση της σήμερα καταγγέλλει την πρωτοφανή απόφαση της Ανακρίτριας!

Διαβάστε όσα αναφέρει η ανακοίνωση

Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ καταγγέλλει την πρωτοφανή απόφαση της Ανακρίτριας του Πρωτοδικείου Κω, με την οποία απαγορεύει τη μετάδοση της εκπομπής του Σταύρου Θεοδωράκη «Πρωταγωνιστές», με τίτλο «Έρευνα στο νησί των ναυαγών», επικαλούμενη το απόρρητο της εν εξελίξει δικαστικής έρευνας.

Η προγραμματισμένη για την ερχόμενη Τρίτη 18/2 εκπομπή έχει θέμα την τραγική ιστορία που στοίχισε τη ζωή σε 11 ανθρώπους και είναι το αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας, που ξεκίνησε ο συνάδελφος Σταύρος Θεοδωράκης και η δημοσιογραφική του ομάδα, αμέσως μετά τη βύθιση του τουρκικού σκάφους «Conzuru», στις 20 Ιανουαρίου κοντά στο Φαρμακονήσι.

Η απόφαση της δικαστικής λειτουργού συνιστά καταφανώς προληπτική λογοκρισία και πλήττει το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της ελευθερίας του Τύπου. Η απαγόρευση της προβολής της εκπομπής προτού καν βγει στον αέρα, ακόμα και του διαφημιστικού της τρέιλερ, προκαλεί έκπληξη ακόμη και στους δικαστικούς κύκλους, που παραπέμπουν σε πληθώρα άλλων μεγάλων δικαστικών ερευνών, οι οποίες, ενόσω βρίσκονταν σε εξέλιξη, αποτέλεσαν πρώτη είδηση σε τηλεοπτικές εκπομπές και αντικείμενο πολλών δημοσιευμάτων.

Το Σύνταγμα της Ελλάδος, άρθρο 14 παρ. 2, προστατεύει την ελευθερία του Τύπου και απαγορεύει τη λογοκρισία και κάθε άλλο προληπτικό μέσο. Οι δημοσιογράφοι δεν είναι δυνατό να ζητούν άδεια για να διεξάγουν τη δημοσιογραφική τους έρευνα, ούτε η δημοσιογραφία είναι δυνατό να ασκείται υπό αίρεση και προϋποθέσεις. Τα ζητήματα αυτά έχουν προ πολλού κριθεί σε κάθε ευνομούμενη Δημοκρατία και κάθε άλλη προσέγγιση αποτελεί αναχρονισμό και παραπέμπει σε άλλες εποχές. ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Διαβάστε ακόμα

Ανακρίτρια ζήτησε να μη μεταδοθεί η εκπομπή του Σταύρου Θεοδωράκη!