Η ανακοίνωση της ΕΡΤ για Κασιδιάρη και Κώστα Σπυρόπουλο

Όλα στη φόρα, ή για να το θέσουμε πιο… κομψά: Όλα στην ανακοίνωση.

Οφείλουμε να παρατηρήσουμε ότι τον τελευταίο καιρό, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ δεν βγάζει… ξύλινες ανακοινώσεις, αλλά αναφέρει αρκετά (όχι όλα!) από όσα συμβαίνουν πίσω από τις κλειστές πόρτες των γραφείων τους.
Χθες λοιπόν, αναφέραμε την κόντρα που υπήρξε με το Γενικό Διευθυντή Τηλεόρασης, Κώστα Σπυρόπουλο που είχε ως κατάληξη την ανάκληση της συνεργασίας τους. Η ανακοίνωση της ΕΡΤ λοιπόν, αναφέρει ότι το ΔΣ της ΕΡΤ Α.Ε.

«ανακάλεσε, με ψήφους έξι (6) υπέρ και μία (1) κατά, τον κ. Κ. Σπυρόπουλο από τη θέση του Γενικού Διευθυντή Τηλεόρασης, ευχαριστώντας τον για την έως τώρα συνεργασία. Στην απόφαση αυτή κατέληξε το Δ.Σ., ύστερα από ενδελεχή εξέταση αναφορών, ακρόαση του ίδιου του κ. Σπυρόπουλου, άλλων διοικητικών στελεχών και του Νομικού Συμβούλου της εταιρίας, καθώς και την διεξαγωγή πολύωρων συζητήσεων, επειδή από όλη αυτή τη διαδικασία προέκυψε

-αφενός ότι δεν τηρήθηκαν από την οικεία Γενική Διεύθυνση οι νόμιμες διαδικασίες για την κατ’ εξαίρεση δέσμευση της ΕΡΤ να συμμετάσχει σε διεθνή συμπαραγωγή ντοκιμαντέρ με τον τίτλο «ΚΙΣΜΕΤ», για την οποία είχε εκπροθέσμως υποβληθεί σχετική πρόταση στην εταιρία, ενώ

-αφετέρου ότι ο κ. Σπυρόπουλος ουδεμία διάθεση επέδειξε για αναγνώριση του λάθους του και μεταμέλεια,

κάτι, που σε συνδυασμό και με άλλα προηγούμενα –μικρότερης σημασίας- ατυχή περιστατικά, οδήγησε το ΔΣ στο να άρει την εμπιστοσύνη του από το πρόσωπό του .

Τέλος, ανεξάρτητα από τα παραπάνω, συνεκτιμήθηκε το γεγονός ύπαρξης σαφών ενδείξεων ότι έπαψε να υπάρχει στην οικεία Γενική Διεύθυνση το αναγκαίο καλό κλίμα συνεργασίας ανάμεσα στα στελέχη της εταιρίας, χωρίς η εξέλιξη αυτή να είναι άσχετη με την όλη συμπεριφορά του κ. Σπυρόπουλου»

Εκτός όμως, από τους λόγους που επικαλείται το ΔΣ της ΕΡΤ ότι το οδήγησαν να ανακαλέσει τον Κώστα Σπυρόπουλο από τα καθήκοντά του, με την ίδια ανακοίνωση απαντούν στα επικριτικά σχόλια, αλλά και στην ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από λίγες μέρες η ΔΗΜΑΡ, σχετικά με την εμφάνιση του βουλευτή της «Χρυσής Αυγής», Ηλία Κασιδιάρη, στην εκπομπή «Σαββατοκύριακο στη ΝΕΤ». Να θυμίσουμε ότι η ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ ανέφερε ότι:

«Θεωρούμε απαράδεκτο τον τρόπο με τον οποίο η Δημόσια Τηλεόραση εμφάνισε στην εκπομπή της «Σαββατοκύριακο στη ΝΕΤ» τον εκπρόσωπο της Χρυσής Αυγής, Η. Κασιδιάρη. Προσφέροντας του, στην ουσία, βήμα για να αναπτύξει τις αντιδημοκρατικές και ρατσιστικές απόψεις του χωρίς κανένα, ούτε καν στοιχειώδη, δημοσιογραφικό ή πολιτικό αντίλογο» τονίζεται σε ανακοίνωση του κόμματος».

Το ΔΣ της ΕΡΤ λοιπόν, αναφέρει ότι:

«Με αφορμή την πρόσφατη εμφάνιση εκπροσώπου του κόμματος της Χρυσής Αυγής το Σάββατο 8 Δεκεμβρίου σε πρωινή ενημερωτική εκπομπή της ΝΕΤ, παρά τις επιμέρους επιφυλάξεις που διατυπώθηκαν από ορισμένα μέλη του αναφορικά με τον τρόπο διεύθυνσης της συγκεκριμένης εκπομπής, το ΔΣ εξέφρασε ομόφωνα την άποψη ότι, επί της αρχής, το να παρέχει η δημόσια τηλεόραση βήμα διαλόγου και επικοινωνίας στους εκπροσώπους όλων ανεξαιρέτως των κομμάτων που λειτουργούν νόμιμα, αφενός αποτελεί υποχρέωσή της βάσει της κείμενης νομοθεσίας, αφετέρου δε αποτελεί την καλύτερη επιλογή, με βάση επικοινωνιακά και πολιτικά κριτήρια.»

Όπως διαπιστώνετε λοιπόν, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΡΤ δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω και απαντά στις ανακοινώσεις με ανακοινώσεις.

Ωστόσο, επειδή στην αρχή είπαμε ότι «όχι όλα», πρέπει να επισημάνουμε ότι στην ανακοίνωση με τα θέματα που ασχολήθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση, αναφέρονται και στην έγκριση «για την εκτέλεση παραγωγής εξήντα (60) επεισοδίων διάρκειας 165’ έκαστο, του μαγκαζίνο με τίτλο «136». Το ανώτατο προϋπολογισθέν κόστος ανά επεισόδιο ανέρχεται σε 3.027 € (πλέον ΦΠΑ)», χωρίς όμως, να αναφέρουν το ποια εταιρεία παραγωγής έχει αναλάβει την συμπαραγωγή. Κάτι που –στο πλαίσιο της πλήρους διαφάνειας- θα έπρεπε να κάνουν…!

Γρηγόρης Μελάς