Γιάννης Κότσιρας: «Τότε έγραφαν… Καλύτερα κάποια τραγούδια να μην τα πιάνει στο στόμα του»!

Τι λέει για την "επίθεση" που δέχτηκε ο Νίκος Πορτοκάλογλου;

Ο Γιάννης Κότσιρας μιλάει στην εφημερίδα «Καθημερινή» και την Γιώτα Σύκκα…

Οι χειρότερες κριτικές που ακούσατε;

Ήταν για το Live με τα λαϊκά, το οποίο έως σήμερα πούλησε μισό εκατομμύριο αντίτυπα και τότε έγραφαν: «Καλύτερα κάποια τραγούδια να μην τα πιάνει στο στόμα του». Τα άκουσα και για τον «Φύλακα άγγελο». Αυτοί οι δύο δίσκοι πήραν τις χειρότερες κριτικές, αλλά αγαπήθηκαν περισσότερο από τον κόσμο. Είναι από τα παράδοξα της δουλειάς μας. Τα μεγαλύτερα έντεχνα σουξέ αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι η «Πριγκιπέσα» του Μάλαμα και το «Τα είπα όλα» των Πασχαλίδη και Οδυσσέα Ιωάννου. Ε, λοιπόν, δεν υπάρχει σκυλάδικο και εντεχνάδικο που να μην παίξει αυτά τα τραγούδια. Τις ταμπέλες τις έχουμε στο μυαλό μας.

Ποια είναι η γνώμη σας για την επίθεση που δέχτηκε ο Νίκος Πορτοκάλογλου στο διαδίκτυο κατηγορούμενος ως μνημονιακός, για το καινούργιο του τραγούδι;

Δεν αγαπώ την Ευρώπη έτσι που έχει γίνει, είμαι απ’ αυτούς που αντέδρασαν στα μνημονιακά μέτρα. Δέχτηκα πόλεμο γι’ αυτό, ωστόσο ποτέ δεν υποστήριξα τη λογοκρισία. Είναι η βάση της πιο αντιδημοκρατικής αντίληψης που υπάρχει στην Ελλάδα την τελευταία 20ετία. Ο Νίκος, επειδή εξέφρασε μια άποψη πιο μετριοπαθή για το μνημόνιο, έπεσαν να τον φάνε, θεωρώντας ότι το τραγούδι του εξέφρασε το εκτός ρεύματος κλίμα. Έχει το ίδιο δικαίωμα που έχουμε όλοι. Ο αντίλογος είναιπως, εφόσον υπάρχει αυτό, μπορεί να γίνει και κριτική. Η όποια κριτική πρέπει κατ΄ αρχάς να αφορά το μουσικό μέρος και κατά δεύτερο το ιδεολογικό. Η ισοπέδωση δεν μας έκανε ποτέ καλό. Στη μεταπολίτευση έπρεπε να είσαι ή στην ΚΝΕ ή δεξιός. Από το ’81 και μετά έπρεπε ΠΑΣΟΚ ή δεξιός, έπειτα μόνο ΠΑΣΟΚ, ενώ από το 1998 όφειλες να είσαι με το χρηματιστήριο. Τώρα ή είσαι με την Ευρώπη ή είσαι με την Ελλάδα. Όλα αυτά είναι υποκριτικά!