ΕΣΗΕΑ: Επίπληξη στον Δήμο Βερύκιο για τα σχόλια στον Αύγουστο Κορτώ

Διαβάστε τι γράφει η ανακοίνωση - Η ανάρτηση του συγγραφέα μετά την απόφαση

Επίπληξη επέβαλε το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό όργανο της ΕΣΗΕΑ στον δημοσιογράφο Δήμο Βερύκιο για τα ομοφοβικά σχόλια που είχε κάνει στις αρχές Μαρτίου του 2014 κατά του συγγραφέα Αυγούστου Κορτώ.

Τότε, ο δημοσιογράφος, σε ραδιοφωνική του εκπομπή είχε σχολιάσει την απόφαση του Αυγούστου Κορτώ να μην μετέχει στο Ποτάμι του Σταύρου Θεοδωράκη γιατί είναι αφοσιωμένος στον άντρα του και τα βιβλία του, αποκαλώντας τον «κυρά Αυγουστίνα» και επικρότησε σχόλιο ακροατή για τους γκέι που έλεγε ότι «τους χρειάζεται χρυσαυγίτης».

Η απόφαση της ΕΣΗΕΑ

ΕΝΩΣΙΣ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ Η.Ε.Α.
ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΟ ΠΕΙΘΑΡΧΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Απόφαση υπ’ αριθμ. 1/2015

Περίληψη: To ΔΠΣ, έκρινε ομόφωνα πειθαρχικά ελεγκτέο, τον συν. Δημοσθένη Βερύκιο, ύστερα από αυτεπάγγελτη δίωξη του ΠΠΣ.

Ποινή: Με ψήφους 3 έναντι 2 επιβλήθηκε η επίπληξη με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας. Η μειοψηφία πρότεινε την προσωρινή διαγραφή 6 μηνών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ.

Το Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο της Ενώσεως Συντακτών ΗΕΑ, συνήλθε σήμερα Πέμπτη, 26 Φεβρουαρίου 2015, στα επί της οδού Ακαδημίας 20 γραφεία του, υπό την προεδρία της προέδρου Μιμής Τουφεξή και με την παρουσία των τακτικών μελών Ελένης Τράϊου, Πάνου Τσίρου, Αναστάσιου Κοντογιαννίδη, Βέρας Δαμόφλη, καθώς και της γραμματέως Μαρίας Χριστοφοράτου, προκειμένου να εξετάσει την από 07.10.14 έφεση του συν. Δημοσθένη Βερύκιου κατά της υπ’ αριθμ. 9/2014 απόφασης του Πρωτοβαθμίου Πειθαρχικού Συμβουλίου.

Η έφεση ασκήθηκε εμπρόθεσμα και το Συμβούλιο προχώρησε στην αποδεικτική διαδικασία.

Σύμφωνα με το άρθρο 18, παρ. 11 του Καταστατικού, 1η παράταση δόθηκε στις 11.12.14.

Το Συμβούλιο έχει την προβλεπόμενη από τον Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας των Π.Σ. απαρτία.

Με την προσβαλλόμενη απόφαση, το ΠΠΣ τον έκρινε ομόφωνα πειθαρχικά ελεγκτέο για αντιδεοντολογική συμπεριφορά, για παράβαση του άρθρου 7, παρ. 1, εδ. α’ του Καταστατικού και άρθρου 2, παρ. β’ και άρθρου 7, παρ. 1, εδ. β’ του Κώδικα Αρχών Δεοντολογίας. Του επέβαλε με ψήφους 3 έναντι 2, την προσωρινή διαγραφή 2 ετών από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ, με την μειοψηφία να προτείνει την επίπληξη με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας.

Για την ίδια υπόθεση, ο εγκαλούμενος συν. Δημήτρης Σταυρόπουλος, με ψήφους 4 έναντι 1 κρίθηκε πειθαρχικά ελεγκτέος, ενώ η μειοψηφία τον έκρινε πειθαρχικά μη ελεγκτέο. Του επέβαλε με ψήφους 3 έναντι 2 την επίπληξη με ανάρτηση της απόφασης στους χώρους εργασίας. Από τη μειοψηφία, ένα μέλος είχε προτείνει την προσωρινή διαγραφή 1 έτους από τα μητρώα της ΕΣΗΕΑ, ενώ το άλλο μέλος πρότεινε την απλή επίπληξη.

Το σχόλιο του Αυγούστου Κορτώ
 
Ο ίδιος ο συγγραφέας στο άκουσμα της ποινής σχολίασε στο Facebook:

«Αγαπημένες φίλες, αγαπημένοι φίλοι,
Το πειθαρχικό της ΕΣΗΕΑ καταδίκασε τον Δήμο Βερύκιο για το ομοφοβικό του παραλήρημα εναντίον μου. Ευχαριστώ εκ βάθους καρδίας όλες κι όλους για τις δεκάδες καταγγελίες που στείλατε. Η αυστηρότητα της ποινής δεν με αφορά, αλλά το σκεπτικό της απόφασης ανοίγει το δρόμο για περισσότερο σεβασμό απέναντι στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, και την άνευ όρων καταδίκη της στοχοποίησής τους. Πλέον αναμένουμε και τη Δικαιοσύνη να προασπίσει το δικαίωμα όλων μας να μιλάμε και να ζούμε ελεύθερα, χωρίς τον φόβο επιθέσεων.
Δεν θα υπομείνουμε άλλα θύματα βίας. Δεν θα θρηνήσουμε άλλους νεκρούς. Στεκόμαστε ενωμένοι, με θάρρος, απέναντι σε κάθε εχθρό της ελευθερίας».