Ερρίκος Πετιλόν: «Είμαι άνεργος, ψάχνω δουλειά αυτή τη στιγμή…»

«Εύχομαι να αντέξω, να δουλεύουν καλά οι θεραπείες, να μπορέσω να ανταπεξέλθω και να μην πέσω σε κύκλους κρίσης.»

Ο Ερρίκος Πετιλόν έχει αναφερθεί δημόσια στο θέμα της διπολικής διαταραχής που αντιμετωπίζει. Χωρίς αναστολές αναφέρεται στη συνέντευξη του στο περιοδικό Λοιπόν και στη Ρενέ Σαραντινού για το πως βιώνει τις κρίσεις, ενώ παραδέχεται πως η οικονομική του κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη.

Τι κάνεις αυτό τον καιρό Ερρίκο;

Τα επίκαιρα της εποχής δεν διαφοροποιούνται σε εμένα από ότι συμβαίνει στον κόσμο. Με άλλα λόγια, είμαι άνεργος, ψάχνω δουλειά αυτή τη στιγμή, είμαι σε μια πάρα πολύ δύσκολη κατάσταση οικονομικά. Είμαι πάρα πολύ στριμωγμένος. Δυστυχώς, βοήθεια επί της ουσίας δεν μπορώ να πάρω. Το να πάρω 100 ή 50 ευρώ δανεικά, ευπρόσδεκτα είναι, τα εκτιμώ και λέω μέσα μου ένα ευχαριστώ. Δεν είναι το ποσό που φτάνει για να με καλύψει, ώστε να μπορέσω να αναπνεύσω, να έχω χρόνο να στεριώσω καλύτερα την προσωπική μου ζωή, το σπίτι, τα ενοίκια μου, τους λογαριασμούς μου. Να αναπνέω ώστε να μπορώ να βρω μια δουλειά.

Πως ζεις από τη στιγμή που δεν έχεις δουλειά και πόρους;

Είχα ένα εισόδημα μέχρι πριν από λίγους μήνες, είχα αναλάβει μία εργασία. Από τότε που σταμάτησε η συνεργασία είχα ένα μικρό εισόδημα από το θέατρο που έπαιζα. Τα χρήματα ήταν λίγα. Έχω ζητήσει βοήθεια από μερικούς γνωστούς ανθρώπους, φίλους, να συνεισφέρουν στις ανάγκες μου. Έτυχε και από ανθρώπους που δεν τους ήξερα τόσα χρόνια, δεν είμαστε φίλοι, να λάβω βοήθεια, να συνεισφέρουν πρόθυμα με ένα μικρό ποσό. Όχι επωνύμους, καμία σχέση με τη σόουμπιζ, απλοί άνθρωποι.

Σε ζόρισε αυτή η κατάσταση που βίωσες;

Η διπολική διαταραχή αντιμετπίζεται σε δύο επίπεδα, με φαρμακευτική αγωγή που λέγεται «ισορροπιστής», ένα χάπι από τα διάφορα που υπάρχουν και το διαλέγει ένας καλός ψυχίατρος, γιατί για να βρεις καλό ψυχίατρο είναι άλλο ζόρι αυτό. Μέχρι να βρω καλό ψυχίατρο μου βγήκε το λάδι. Τον βρήκα.

Με ποιον τρόπο καταφέρνεις να διαχειριστείς μια κρίση, δεδομένου ότι ζεις μόνος σου. Δεν χρειάζεσαι βοήθεια τη στιγμή εκείνη;

Αν πάθω μια κρίση σοβαρή, τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, γιατί είμαι μόνος μου. Δεν έχω κανέναν, δεν έχω οικογένεια, εκτός από το γιο μου που ζει στη Γερμανία, είναι 20 χρονών, σπουδάζει, ζει τη ζωή του. Δε μπορεί να μου φτιάξει ένα τσάι ή να μου τρίψει την πλάτη που έχω ανάγκη από περιποίηση. Το περνάω μόνος μου και δύσκολα.

Δεν έχεις τρομάξει, δεν έχεις φοβηθεί;

Με έχει τρομάξει, με έχει κάνει κι έχω νιώσει πολύ μόνος. Με έχει κάνει κι έχω δακρύσει από το στεναχώρια, ότι ο λογαριασμός είναι βαρύς πια, δεν είναι παίξε – γέλασε, έχει συνέπειες, θέλει προσοχή. Εύχομαι να αντέξω, να δουλεύουν καλά οι θεραπείες, να μπορέσω να ανταπεξέλθω και να μην πέσω σε κύκλους κρίσης.