«Έφυγε» ο μεγάλος αμερικανός σκηνοθέτης Σίντνεϊ Λιούμετ

Δείτε αποσπάσμα από το "Δίκτυο" του Σίντνεϊ Λιούμετ.

Ο Λιούμετ απεβίωσε μετά από μάχη με τον καρκίνο στο σπίτι του στο Μανχάταν. Σκηνοθέτησε πάνω από 40 ταινίες, προτάθηκε 5 φορές  για Όσκαρ και τελικά παρέλαβε το χρυσό αγαλματίδιο το 2004 για τη συνολική του προσφορά στον κινηματογράφο. 
 
Ξεκίνησε την καριέρα του ως ηθοποιός στη Νέα Υόρκη, ενώ με τη σκηνοθεσία στην τηλεόραση και το σινεμά ξεκίνησε τη δεκαετία του 50. Η πρώτη του επιτυχία ήταν η κινηματογραφική μεταφορά της τηλεοπτικής σειράς που είχε σκηνοθετήσει ο ίδιος, »Οι 12 ένορκοι» (1957) με τον Χένρι Φόντα στον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Το 1973 σκηνοθετεί το «Σέρπικο»  που απογειώνει τη καριέρα του πρωταγωνιστή του, Αλ Πατσίνο, με τον οποίο θα ξανασυνατηθούν το 1975 στη «Σκυλίσια μέρα». Στο ενδιάμεσο (1974) μεταφέρει με εξαιρετική επιτυχία στο σινεμά το θρυλικό αστυνομικό μυθιστόρημα της Αγκάθα Κρίστι «Έγκλημα στο Όριεντ Εξπρές» με ένα all star καστ (Άλμπερτ Φίνεϊ, Λορίν Μπακόλ, Ίνγκριντ Μπέργκμαν, Σον Κόνερι, Βανέσα Ρεντγκρέιβ κ.ά) 

Από τις μεγάλες του επιτυχίες «Το δίκτυο» (1976) μια ταινία ορόσημο για την αλήθεια πίσω από το λαμπερό κόσμο της τηλεόρασης. Η ταινία προτάθηκε για 4 Όσκαρ από τα οποία κατάφερε να αποσπάσει 3 για τις ερμηνείες των πρωταγωνιστών του: Πίτερ Φιντς σε μια σπαρακτική ερμηνεία, Φέι Ντάναγουέϊ στο ρόλο της τηλεοπτικής παραγωγού και Μπέατρις Στρέιτ -σε δέυτερο ρόλο- για μια εμφάνιση έξι λεπτών… 

Ο ίδιος είχε πει: “Ενώ ο σκοπός όλων των ταινιών είναι η διασκέδαση, οι ταινίες στις οποίες εγώ πιστέυω πάνε ένα βήμα παραπέρα. Προκαλούν το θεατή να εξετάσει πτυχές της δικής του συνείδησης, προκαλούν τη σκέψη και κινητοποιούν το πνεύμα”. 
 
Δείτε ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από το Δίκτυο: