Δημήτρης Σκαρμούτσος: «Είχα ξεφύγει τελείως με τα ναρκωτικά και το αλκοόλ»

«Μου πήρε δύο χρόνια να αποτοξινωθώ».

Συνέντευξη στο περιοδικό «YOU» και τον Γιώργο Μπέζα παραχώρησε ο Δημήτρης Σκαρμούτσος που μίλησε μεταξύ άλλων για ένα «μεγάλο» κεφάλαιο της ζωής του, το αλκοόλ και τα ναρκωτικά.

Με τα ναρκωτικά και το αλκοόλ ξεπέρασες τα όρια;

Η αλήθεια είναι πως στο τέλος είχα ξεφύγει τελείως και δεν με ένοιαζε για πάρα πολλά πράγματα.

Όταν λες είχα ξεφύγει;

Δεν υπήρχε στοπ, δεν υπήρχε φρένο.

Τα ναρκωτικά και το ποτό ήταν διέξοδος στη μοναξιά;

Όχι, δεν είμαι μοναχικός άνθρωπος, απλώς τότε ήθελα να τα ζήσω όλα, να βγω και να γευτώ όσα περισσότερα μπορούσα. Βέβαια μετά από ένα σημείο βρίσκεσαι στη «λεπτή γραμμή» που μπορεί να την περάσεις και μετά είναι πολύ δύσκολο να γυρίσεις πίσω. Πρέπει να πιάσεις τον πάτο σου για να επιστρέψεις. Εγώ όταν τον έπιασα κατάφερα να γυρίσω, με τεράστιο ρίσκο. Δεν τα καταφέρνεις πάντα, πολλοί άνθρωποι δεν γυρίζουν πίσω.

Δεν φοβήθηκες ότι θα στιγματιστείς που μίλησες δημόσια για ναρκωτικά και αλκοόλ;

Όταν πρωτοβγήκα στην τηλεόραση είχα φάει πολύ κράξιμο. Εμένα, όμως, δεν με ένοιαζε γιατί ήξερα ότι δεν είμαι άνθρωπος της τηλεόρασης. Η ζωή μου αλλά και αυτό που ήμουν στην τηλεόραση ήταν η κουζίνα. Η κουζίνα συγχωρεί τα πάντα! Δεν έχει σημασία αν είσαι πρώην ναρκομανής ή πρώην αλκοολικός ή οτιδήποτε άλλο γιατί είσαι καλός μάγειρας, και η κουζίνα το δέχεται αυτό. Γνωρίζοντας κάτι τέτοιο δεν φοβήθηκα τις συνέπειες.

Μου είπες πριν ότι όταν είχες φτάσει στον πάτο αποφάσισες να πάρεις τη ζωή στα χέρια σου. Τον «τοίχο» πότε τον είδες;

Είδα ότι είχα φτάσει στο τελευταίο σκαλί γιατί έχασα τελείως την αυτοεκτίμησή μου, εκεί κατάλαβα ότι έχω τελειώσει! Το πιο σημαντικό πράγμα στον άνθρωπο είναι η αυτοεκτίμηση. Όταν, λοιπόν, την έχασα – και το αλκοόλ και τα ναρκωτικά σ' το κάνουν αυτό πάρα πολύ εύκολα – είδα ότι έχω πιάσει πάτο, ότι δεν ήμουν εγώ. Ευτυχώς ήμουν τυχερός και δυνατός και ξέφυγα γιατί η αλλαγή θέλει πολλή δύναμη.

Πόσων ετών ήσουν;

Εικοσιοκτώ. Μου πήρε δύο χρόνια να αποτοξινωθώ και δεν είναι το πιο εύκολο πράγμα. Η στροφή δεν έχει να κάνει με πόνους του σώματος αλλά με ψυχολογικό πόνο. Οι σωματικοί πόνοι διαρκούν 10, 20 μέρες, όλο το υπόλοιπο είναι «δουλεύω με τον εαυτό μου για να βρω ποιος είμαι και που πάω».