«Δεν με σκανδάλισε το έργο του Γιαν Φαμπρ! Είδα με στεναχώρια τις αντιδράσεις…»!

«Θα υπερασπίζομαι το δικαίωμα του άλλου να μπορεί να εκφραστεί».

Συνέντευξη στο περιοδικό ΕΓΩ και την Γωγώ Θωμά παραχώρησε η Βασιλική Τρουφάκου που μίλησε μεταξύ άλλων για τα… παλλόμενα πέη του Γιαν Φαμπρ.

Ποια είναι η γνώμη σου για τις αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση του πρώην πια καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ Αθηνών, του Βέλγου Jan Fabre, να παρουσιάσει στο πλαίσιο του Φεστιβάλ τη δική του πειραματική παράσταση «Mount Olympus»;

Η ιδιότητα του Jan Fabre ως καλλιτεχνικού διευθυντή και η συνολική καλλιτεχνική του δράση είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα. Αυτό, όμως, για να το αντιληφθείς, προϋποθέτει μια βάση ψυχικής υγείας, ικανότητας για διάλογο και μόρφωσης. Αν αυτή δεν υφίσταται, προφανώς μιλάς συγκεχυμένα και βαφτίζεις τα πράγματα καλά, κακά ή άσχημα. Γίνεται παρωχημένος ο λόγος και μπερδεύεις πράγματα ασύνδετα μεταξύ τους. Ο Jan Fabre έχει ξεκινήσει από τα ‘70s. Είναι εικαστικός καλλιτέχνης, συνδυάζει τις τέχνες στα δημιουργήματά του, είναι αιρετικός. Προσωπικά δεν με σκανδάλισε το έργο του. Μπορεί να μου άρεσε η παράσταση, μπορεί και όχι. Θα επικαλεστώ όμως το σοφό ρητό σύμφωνα με το οποίο “θα υπερασπίζομαι το δικαίωμα του άλλου να μπορεί να εκφραστεί”. Αν το 2016 συζητάμε ακόμη το κατά πόσο έχει κάποιος το δικαίωμα να εκφραστεί με έναν τρόπο καλλιτεχνικά, νομίζω ότι πάμε πολύ πίσω. Με μεγάλη στεναχώρια είδα αυτές τις αντιδράσεις, όμως είναι γνωστό ότι συχνά είναι χαμηλό το επίπεδο. Η έκβαση των γεγονότων μιλά από μόνη της. Το πόσο μαζικό ήταν αυτό που προκλήθηκε , το πόσο λυπηρό είναι για τους Έλληνες καλλιτέχνες και το πόσο σύντομα λύθηκε. Μιλούν τα γεγονότα από μόνα τους.