Δεκαπενταύγουστος στην ιστορική Μονή της Παναγίας Σουμελά του Πόντου στην ΕΡΤ3

Δείτε το πρόγραμμα μεταδόσεων του καναλιού

Η ΕΡΤ3 θα μεταδώσει σε απευθείας σύνδεση τη Θεία Λειτουργία που θα τελεστεί ανήμερα τον Δεκαπενταύγουστο στην Παναγία Σουμελά στον Πόντο, προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, ο οποίος για έκτη συνεχή χρονιά θα βρεθεί στο όρος Μελά της Ματσούκας στα βήματα των Βαρνάβα και Σωφρονίου πρώτων κτητόρων της Ιεράς Μονής.

Το τρίτο κανάλι της δημόσιας τηλεόρασης είχε μεταδώσει το 2010 την ίδια ημέρα την πρώτη Θεία Λειτουργία μετά το 1922 στο ιστορικό μοναστήρι, το οποίο για όλο αυτό το διάστημα λειτουργούσε ως μουσείο, δίνοντας το «παρών» στην ιστορική αυτή εξέλιξη για την αναγέννηση της λειτουργικής ζωής του μοναστηριού – συμβόλου του Ποντιακού Ελληνισμού. Έκτοτε μετέδιδε κάθε χρόνο την ίδια ημέρα τη Θεία Λειτουργία από την Τραπεζούντα έως το 2013.
Εκατοντάδες προσκυνητές από την Ελλάδα και από κάθε γωνιά της γης θα παρευρεθούν για μια ακόμα φορά στην μεγάλη γιορτή της Ορθοδοξίας, το Πάσχα του καλοκαιριού στα χώματα του Πόντου, τονίζοντας τους ακατάλυτους δεσμούς των Ποντίων με τη Θεομήτορα και την ιστορική τους κοιτίδα.

Η ΕΡΤ3 θα συνδεθεί απ' ευθείας με την Παναγία Σουμελά Τραπεζούντας το Σάββατο, 15 Αυγούστου 2015, στις 10 το πρωί. Νωρίτερα, στις 8 το πρωί θα συνδεθεί και με το Βέρμιο Ημαθίας για τη μετάδοση της Θείας Λειτουργίας στην Νέα Μονή Παναγίας Σουμελά, όπου φυλάσσεται η εικόνα της Παναγίας δια χειρός του Ευαγγελιστή Λουκά στην καθιερωμένη ετήσια συνάθροιση των Ποντίων στα υψώματα της Καστανιάς. Επίσης, την Παρασκευή, 14 Αυγούστου 2015, στις 18:00, θα γίνει η μετάδοση του Εσπερινού από το Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Σουμελά στο Βέρμιο, ενόψει των πανηγυρικών εκδηλώσεων του Δεκαπενταύγουστου.
Η δημοσιογραφική επιμέλεια – περιγραφή είναι του Γιώργου Γεωργιάδη και στα ρεπορτάζ είναι η Χριστίνα Συμεωνίδου.