ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ! Το MEGA πληρώνει το μεγαλύτερο τμήμα των οφειλών του στα περυσινά σήριαλ. Οι ηθοποιοί πιάνουν δουλειά

Μετά από πολλούς μήνες αναμονής, οι ηθοποιοί των σήριαλ του MEGA που δεν έχουν πάρει ακόμα τα χρήματά τους, θα κληθούν να περάσουν από το...ταμείο!

Σήριαλ πολύ επιτυχημένα, ηθοποιοί καταξιωμένοι και στη μέση το μεγάλο κανάλι και η εταιρία παραγωγής που δεν ήταν σε θέση να πληρώσει τις οφειλές της. Μέσα στο χειμώνα, είδαμε πολλούς ηθοποιούς να δημοσιοποιούν το ότι εργάζονται απλήρωτοι. Ίσως ήταν η πρώτη φορά που έγινε τόσο μεγάλο θέμα. Ακόμα και αυτό φαίνεται πως είναι σημείο των καιρών. Οι μισθοί των ηθοποιών -πρωτοκλασάτων και μη- έχουν πέσει πολύ, αλλά κάποιες εταιρίες παραγωγής δεν είχαν τη ρευστότητα να ανταποκριθούν ούτε σε αυτά τα μειωμένα κοστολόγια. 

«Βασιλιάδες», «Κλινική περίπτωση»,»Το Νησί», «Με λένε Βαγγέλη» και άλλα…

Φυσικά, όλο αυτό είναι ένας κύκλος που ξεκινάει από την διαφημιστική αγορά που είναι πεσμένη, τα κανάλια που δεν έχουν τα αναμενόμενα έσοδα και ούτω καθεξής. Πολύς λόγος έγινε για τους «Βασιλιάδες», μιας και αρκετοί ηθοποιοί σε διάφορες συνεντεύξεις τους, ακόμα και σε εκπομπές του MEGA!- μιλούσαν για το ότι ήταν απλήρωτοι. Φυσικά, από τη στιγμή που δημοσιοποιήθηκε το πρόβλημα, οι περισσότεροι δημοσιογράφοι, τους πλησίαζαν για μια…τέτοια απάντηση που λογικό είναι ότι θα «πουλούσε». 

Έτσι, λοιπόν, ο Κώστας Κόκλας -για παράδειγμα- ή ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, φάνηκαν οι πιο…γκρινιάρηδες της παρέας, μιας και έδωσαν τις περισσότερες συνεντεύξεις, μιλώντας για το πιο επιτυχημένο σήριαλ της σεζόν, στο οποιό έπαιζαν απλήρωτοι.

Σε μία από τις τελευταίες εμφανίσεις του, πάντως, στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή, ο Κώστας Κόκλας φάνηκε πιο…συγκαταβατικός, μιλώντας για κατανόηση.

Και μετά, έβγαιναν και άλλοι ηθοποιοί, από άλλα σήριαλ, ακόμα πιο παλιά, όπως π.χ. το «Νησί», οι οποίοι παίρνοντας θάρρος από τους συναδέλφους τους, δημοσιοποιούσαν και αυτοί το δικό τους «πρόβλημα».

Ο Βασίλης Χαραλαμποπουλος δεν διστάζει να παραδεχθεί πως έχει πληρωθεί μόλις…μισό επεισόδιο από τα 18 που προβλήθηκαν! Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «TV Έθνος».

Για το σήριαλ «Πίσω στο σπίτι», οι ηθοποιοί έχουν πληρωθεί τα 5 από τα 22 επεισόδια που προβλήθηκαν, όπως αναφέρουν οι Θοδωρής Αθερίδης, Μαρία Καβογιάννη, αλλά και η Ρένα Ρίγγα! 

Η Αλεξάνδρα Παλαιολόγου μιλώντας στην «Espresso»΄, αναφέρει πως από τους «Βασιλιάδες» δεν έχει πάρει ούτε 5 ευρώ, ενώ κάποιοι δεν είχαν να πληρώσουν ούτε τη βενζίνη τους για να πάνε στο γύρισμα…

Στις 16 Φεβρουαρίου ο Γεράσιμος Σκιαδαρέσης εμφανίζεται στο «Πρωινό ΑΝΤ1» και ομολογεί: «Το ΜΕΓΚΑ έχει πολύ σοβαρό πρόβλημα».

Μία ημέρα νωρίτερα, ο Πάνος Βλάχος ομολογεί το πρόβλημα σε εκπομπή του ΜΕΓΚΑ, στον Γιώργο Λιάγκα και τη Φαίη Σκορδά, λέγοντας : «Περνάμε πολύ δύσκολα στος Βασιλιάδες…».

Φυσικά, για τους ηθοποιούς υπάρχει η συνθήκη που λέει ότι «πληρώνεστε 6 μήνες μετά την ημερομηνία ΠΡΟΒΟΛΗΣ του κάθε επεισοδίου». Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η καθυστέρηση είναι στη φύση της δουλειάς. Ένα σήριαλ, μπορεί να γυριστεί τον Σεπτέμβριο και να προβληθεί τον Ιανουάριο π.χ. Άρα η εταιρία παραγωγής δεν είναι υποχρεωμένη να πληρώσει το πρώτο επεισόδιο πριν τον…Ιούνιο! Φυσικά, υπάρχουν και εξαιρέσεις. Πλέον, μερικά πιο γνωστά ονόματα, είναι σε θέση να κάνουν ειδικά συμβόλαια και να απαιτούν τα χρήματά τους πιο νωρίς ή να αμείβονται με διαφορετικό τρόπο, π.χ. με το μήνα.

Βρήκε τη ρευστότητα το ΜΕΓΚΑ

Όπως και να ΄χει η φετινή σεζόν ήταν πολύ δύσκολη για όλα τα κανάλια και φυσικά και για το ΜΕΓΚΑ, που για ακόμα μια σεζόν, είχε τα πιο επιτυχημένα σήριαλ στην τηλεόραση. Ελληνικά και…τούρκικα! Σε ό,τι αφορά στα ελληνικά, το μεγάλο κανάλι φάινεται πως μέσα στο καλοκαίρι, βρήκε την οριστική λύση που θα του επιτρέψει να έχει ρευστότητα και να πληρώσει την εταιρία παραγωγής των σήριαλ, ούτως ώστε να φτάσουν και τα χρήματα στους ηθοποιούς. Σε λίγες ημέρες, η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου θα είναι ικανή να δώσει στο ΜΕΓΚΑ ένα μεγάλο ποσό, που θα διατεθεί για αυτόν τον σκοπό. 

Το σίγουρο είναι ότι δεν θα εξοφληθούν όλες οι οφειλές, μιας και έχουν μαζευτεί πάρα πολλές και πρέπει να ικανοποιηθούν όλοι οι ηθοποιοί. Ωστόσο το «εναντι» θα είναι ένα μεγάλο ποσοστό, της τάξης του 50-60%, ώστε και οι ηθοποιοί να είναι ευχαριστημένοι, ώστε να μπουν στο πλατώ για να γυρίσουν τα επόμενα επεισόδια, αλλά και το κανάλι να μπορέσει να χρηματοδοτήσει και άλλες ανάγκες του. 

Στις αρχές του Σεπτέμβρη, αναμένεται να γίνουν οι πρώτες…μαζώξεις από την πλευρά της εταιρίας παραγωγής, ούτως ώστε να βγει το πρόγραμμα των γυρισμάτων. Φυσικά, οι ηθοποιοί είναι σε συνεχή επαφή με την εταιρία, προκειμένου να ενημερωθούν για την αίσια έκβαση της υπόθεσης.

Λάμπρος Κωνσταντάρας