Αποκλειστική συνέντευξη – εξομολόγηση του Τζόρτζ Μπους για την 11η Σεπτεμβρίου!

Διαβάστε: Τι αποκαλύπτει ο πρώην Αμερικανός πρόεδρος

Η πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ, που θα προβληθεί στις 5 Σεπτεμβρίου στις 10.00 το βράδυ, αποκαλύπτει για πρώτη φορά, αποκλειστικά στοιχεία για τον άνθρωπο που ήταν στο επίκεντρο των αποφάσεων της κυβέρνησης των ΗΠΑ κατά την διάρκεια μιας από τις πιο θανατηφόρες τρομοκρατικές επιθέσεις που έλαβε χώρα σε αμερικανικό έδαφος. 
 
Κατά τη διάρκεια αυτού του μοναδικού ντοκιμαντέρ, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, George W. Bush,δίνει όλες τις λεπτομέρειες και περιγράφει την προσωπική του εμπειρία από τις εξαντλητικές ώρες και τις πιεστικές ημέρες που έζησε αμέσως μετά τις επιθέσεις. Επίσης, ρίχνει μια νέα ματιά στο προσωπικό αρχείο του Προέδρου, αποκαλύπτοντας ακυκλοφόρητα αρχεία και αποκλειστικό υλικό απευθείας από την Προεδρική Βιβλιοθήκη του George W. Bush.
 
Μέχρι τώρα, ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν είχε μιλήσει ποτέ στην κάμερα για τις σκέψεις του και τα συναισθήματά του, ούτε για το τί ήταν αυτό που τον οδήγησε τότε, στις αποφάσεις ζωής ή θανάτου που κλήθηκε να πάρει τα πρώτα λεπτά, ώρες και ημέρες αμέσως μετά τις επιθέσεις. Στην πιο σε βάθος τηλεοπτική συνέντευξη που έχει ποτέ δοθεί για το θέμα, παρέχει λεπτομέρειες σχετικά με τις κινήσεις που έκανε, τόσο ως αρχιστράτηγος, υπεύθυνος για την προστασία των συμπολιτών του, όσο και ως οικογενειάρχης που ανησυχούσε για τα αγαπημένα του πρόσωπα.
 
Κατά τη διάρκεια αυτής της διήμερης συνέντευξης, ο Πρόεδρος George W. Bush αφηγείται σε πρώτο πρόσωπο την ιστορία του, ξεκινώντας από το πρωινό του όπου πήγε για τρέξιμο, πριν πάει επίσκεψη σε ένα σχολείο, στο οποίο και βρισκόταν όταν έμαθε για πρώτη φορά ότι η χώρα βρίσκεται υπό επίθεση. 
 
Μας λέει ποιά ήταν τα δεδομένα που κλήθηκε να ζυγίσει στο μυαλό του όταν ο Andrew Card του ψιθύρισε το γεγονός στο αυτί, τον αντίκτυπο που μπορεί να είχε η θέση του σε μια αίθουσα γεμάτη από παιδιά και εκπροσώπους του τύπου, τις πρώτες προσπάθειές του να επικοινωνήσει με όλο το έθνος, τις ανησυχίες της Μυστικής Υπηρεσίας για την ασφάλειά του πάνω στο Air Force One, τη ροή των πληροφοριών από το στρατό, τις μυστικές υπηρεσίες και τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, καθώς και για το ιστορικό ταξίδι του στο Ground Zero στη Νέα Υόρκη, στον απόηχο της πρωτοφανούς αυτής στιγμής.
 
 «Από τον αέρα έμοιαζε με … μια γιγαντιαία πληγή. Αλλά μόλις έφτασα στο χώρο, ήταν σαν να περπατούσα μέσα στην κόλαση», είπε ο Πρόεδρος Bush στις 14 Σεπτεμβρίου κατά την επίσκεψή του στο Ground Zero.
 
 Ο Πρόεδρος Bush συμμερίζεται επίσης τις προσωπικές του ανησυχίες, αντίστοιχες αυτών πολλών άλλων Αμερικανών εκείνη την ημέρα – για τους γονείς του, τα παιδιά του, τη σύζυγό του. Ακούστε με κάθε λεπτομέρεια όπως δεν έχετε ξανακούσει ποτέ, τα συναισθήματά του, όχι μόνο ως Προέδρου των ΗΠΑ αλλά και ως ενός απλού ανθρώπου που ανησυχεί για την οικογένειά του. 
 
«Μία από τις ανησυχίες μου, όπως και ανησυχία και άλλων συζύγων, ήταν, ‘Είναι σύζυγος μου εντάξει; Είναι η Laura εντάξει;’ Και η δεύτερη ανησυχία μου ήταν, ‘Είναι τα κορίτσια μας, εντάξει;’»
 
 Συμπτωματικά, την ημέρα πριν από τη διήμερη συνέντευξη του National Geographic Channel με τον Πρόεδρο Bush, έγινε η εξαγγελία από τον Πρόεδρο Obama ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν σκοτώσει τον Osama Bin Laden. Ο Bush έδειξε στην κάμερα την πραγματική του αντίδραση στα φρέσκα γεγονότα. 
 
«Και ο Πρόεδρος Obama μου τηλεφώνησε [και] μου είπε ότι ο Osama Bin Laden είχε σκοτωθεί. Και η απάντησή μου ήταν, έδωσα συγχαρητήρια, σε αυτόν και στις ειδικές επιχειρήσεις, που διεξήγαγαν μια πολύ επικίνδυνη αποστολή. … Και έτσι ήμουν ευγνώμων. Δεν ένιωσα καμία μεγάλη αίσθηση ευτυχίας ή αγαλλίασης. Αισθάνθηκα ότι δόθηκε ένα κλείσιμο. Και αισθάνθηκα ευγνώμων που είχε αποδοθεί δικαιοσύνη.»
 
 Η εις βάθος συνέντευξη και οι ειλικρινείς παρατηρήσεις από τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ φωτίζουν την προσωπική του διαδρομή μέσα από μία από τις πιο συγκλονιστικές στιγμές στη σύγχρονη αμερικανική ιστορία. «Δεν υπήρχε πολιτική, ούτε καμία ατζέντα στον τρόπο που αφηγήθηκε το τι συνέβη εκείνη την ημέρα», εξηγεί ο Peter Schnall, ο παραγωγός και σκηνοθέτης, ο οποίος πραγματοποίησε τη διήμερη συνέντευξη. 
 
«Αυτό που θα ακούσετε είναι η προσωπική ιστορία ενός ανθρώπου που έτυχε επίσης να είναι και ο Πρόεδρός μας. Το να τον ακούς να περιγράφει το πως τον κυρίευσε μια αίσθηση θυμού και απογοήτευσης, σε συνδυασμό με την λαϊκή εντολή που είχε να οδηγήσει τη χώρα μας μέσα από αυτή την καταστροφική επίθεση, ήταν απίστευτα δυνατό.»
 
«Τελικά, η 11η Σεπτεμβρίου θα είναι μια ημέρα στο ημερολόγιο, θα είναι σαν την ημέρα του Pearl Harbor», καταλήγει ο πρόεδρος Bush. «Για εκείνους από εμάς που βιώσαν εκείνη την ημέρα, θα είναι μια ημέρα που δεν θα ξεχάσουμε ποτέ.»

Nάνσυ Νικολαΐδου