Αντώνης Σταμόπουλος: «Στο σχολείο με φώναζαν γυφτάκι»

Ο Παντελής της «Εθνικής Ελλάδος» αποκαλύπτει ποια ήταν η πιο δύσκολη σκηνή που γύρισε για τη σειρά, αλλά και το bullying που είχε δεχτεί στο σχολείο...

Τον Αντώνη Σταμόπουλο οι περισσότεροι τον γνωρίσαμε φέτος μέσα από τον τηλεοπτικό του ρόλο στην «Εθνική Ελλάδος». Ο νεαρός ηθοποιός υποδύεται τον Παντελή, το γιο της Φρόσως, δεν μοιάζει σε τίποτα με το χαρακτήρα που υποδύεται αφού στη συνέντευξη του στον Γιάννη Πουλόπουλο και στο Down Town Κύπρου δηλώνει πως στην ελευθερία, είναι κατά του bullying, των διακρίσεων, των οπισθοδρομικών απόψεων και υπέρ του γάμου των ομοφυλοφίλων και οποιασδήποτε κίνησης μπορεί να κάνει τον άλλον ευτυχισμένο.

Οι περισσότεροι νέοι ηθοποιοί υποστηρίζουν ότι «έχουν λιώσει τα παπούτσια τους», πηγαίνοντας από οντισιόν σε οντισιόν για να εξασφαλίσουν τον πρώτο τους ρόλο στην τηλεόραση. Εσένα, πώς σε επέλεξαν για να παίξεις στην «Εθνική Ελλάδος»;

Κι εμένα από ακρόαση με πήραν. Δεν ξέρω όμως πόσα άτομα είδαν για τον συγκεκριμένο ρόλο, γιατί είχα πάει με ραντεβού. Ούτε γνωρίζω ποιος με σκέφτηκε… Υποθέτω ότι με είχαν δει στον «Μόγλη» και στις «Βάκχες» που είχα παίξει στο θέατρο. Πρέπει να έκανα δύο ή τρία δοκιμαστικά. Στο πρώτο μου ζήτησαν να απαγγείλω τον εθνικό ύμνο, σαν να το κάνω μπροστά σε μία κάμερα για να το ανεβάσω στο youtube, ώστε να εμπνεύσω συνομήλικούς μου.

Πώς αντέδρασες όταν σου είπαν ότι θα υποδυθείς ένα νέο με ναζιστικές αντιλήψεις, κάτι που εκ των πραγμάτων θα τον έκανε μισητό στον κόσμο;
Δεν φοβήθηκα γιατί μιλώντας με τον σκηνοθέτη για την κατεύθυνση που θα έδινε στον χαρακτήρα και για ποιο λόγο ακριβώς υπήρχε μέσα στο έργο, ένιωσα ασφάλεια. Στο κάτω-κάτω αυτή είναι η δουλειά μου. Αν παίζω ένα δολοφόνο, αυτό δεν σημαίνει ότι έχω σκοτώσει κάποιον. Ούτε αν ενσαρκώνω έναν έγκλειστο ψυχιατρείου, πάει να πει ότι είμαι τρελός.

Ο Κώστας Αποστολάκης που υποδύεται τον πατέρα σου στη σειρά, είπε πρόσφατα σε συνέντευξή του πώς έχει δεχτεί υβριστικά, αλλά και απειλητικά μηνύματα, λόγω των φασιστικών ιδεών που έχει ο ήρωας. Εσύ;
Το πιο κλασικό μήνυμα που λαμβάνω είναι «Σε μισώ! Ελπίζω να πάθεις αυτά που κάνεις» και τέτοια. Αλλά τα σχόλια αυτά απευθύνονται στον χαρακτήρα, όχι σε εμένα προσωπικά. Τα χειρότερα τα γράφουν στα social media. Έχει τύχει να διαβάσω στο twitter, μήνυμα που έγραφε: «Μα τον Θεό, θα τον βρω (σ.σ. τον Παντελή) και θα τον σαπίσω στο ξύλο!».

Πώς θα αντιδρούσες αν είχες στον κοινωνικό σου περίγυρο έναν άνθρωπο σαν τον Παντελή;
Σίγουρα όχι θετικά, γιατί δεν συμφωνώ με τις πεποιθήσεις του Παντελή. Δεν είμαι υπέρ της βίας, του ρατσισμού, κάθε είδους διακρίσεων, οπότε δεν νομίζω ότι θα είχαμε κοινό σημείο επαφής.

Ποια είναι η σκηνή που σε δυσκόλεψε περισσότερο για να τη γυρίσεις;
Η σκηνή που με άγχωσε πιο πολύ, μέχρι να γυριστεί, ήταν αυτή που έπρεπε να σπάσω το τζάμι, για να μπω στο μαγαζί της γειτόνισσας της μητέρας μου, να το περιλούσω με βενζίνη και να του βάλω φωτιά. Και ήταν δύσκολη, γιατί δεν είχα να πω απλά κάποια λόγια, αλλά έπρεπε ουσιαστικά να βρίσκομαι σε σωματική επαφή με το χώρο. Ξέρεις, όταν πρέπει να κάνεις μία σκηνή με αδρεναλίνη, εκτός από το υποκριτικό κομμάτι έχεις στο μυαλό ότι πρέπει το αποτέλεσμα της πράξης σου να φανεί σωστά. Τελικά γυρίστηκε δύο φορές και ευτυχώς πήγαν όλα καλά!

Εσύ, έχεις πέσει ποτέ θύμα bullying;
Όταν ήμουν στο σχολείο, λόγω του σκούρου δέρματος της επιδερμίδας μου, με φώναζαν γυφτάκι. Ήταν κάτι που με στεναχωρούσε, γιατί όταν είσαι παιδί, όποιο σχόλιο γίνεται και αφορά στο πώς φαίνεσαι, σε απασχολεί. Αλλά δεν το άφηνα να με επηρεάσει ιδιαίτερα.