Αυτοψία στη Δήμαινα του Νομού Αργολίδας

Απόψε στις 23:45 η εκπομπή «Αυτοψία» και ο Αντώνης Σρόιτερ μας ξεναγούν σε ένα διαφορετικό χωριό, στο χωριό των πιο εργατικών Ελλήνων.

Ανεργία δεν υπάρχει, δημόσιος υπάλληλος δεν υπάρχει, δουλεύουν 365 μέρες τον χρόνο, ψάχνουν εργάτες και δεν βρίσκουν και στις 6 το πρωί, η κίνηση στους δρόμους μοιάζει με την Ομόνοια. Δεν πρόκειται για σενάριο ταινίας αλλά για την εικόνα που παρουσιάζει το «χωριό των πιο εργατικών Ελλήνων», οι οποίοι εργάζονται κάθε μέρα μέχρι και 18 ώρες. Είναι η Δήμαινα, ένα χωριό 650 κατοίκων στον Νομό Αργολίδος.

Για αιώνες στο σημείο που έγινε το χωριό, κατέληγαν τα νερά από τις βροχές και τα χιόνια, δημιουργώντας έναν βάλτο γεμάτο καλαμιές και κουνούπια. Οι καλαμιές δεν υπάρχουν πια. Όπως δεν υπάρχει και ο βάλτος. Για όλους όσοι ζουν στην ευρύτερη περιοχή, είναι γνωστό ως το χωριό των «δουλευταράδων». «Είναι τρελοί αυτοί στη Δήμαινα» θα ακούσεις. «Δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ, παράγουν, εισπράττουν και αποταμιεύουν. Δεν τους ενδιαφέρει τίποτα, παρά μόνο η δουλειά».