90 χρόνια Μίκης Θεοδωράκης στο Δεύτερο Πρόγραμμα

Από τη Δευτέρα 27 έως και την Παρασκευή 31 Ιουλίου, το Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7 γιορτάζει τα 90 χρόνια του μεγάλου μας δημιουργού Μίκη Θεοδωράκη!

Από τις 8 το πρωί και όλη μέρα, οι παραγωγοί του Δεύτερου Προγράμματος επιμελούνται και παρουσιάζουν ειδικές εκπομπές, συνεντεύξεις, συναυλίες, αφιερώματα, ανέκδοτες ηχογραφήσεις, σπάνιο υλικό από το Αρχείο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας.

ΤΑ ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ ΤΟΥ ΑΡΧΕΙΟΥ
Κάθε πρωί στις 11, θα μεταδίδεται η σειρά εκπομπών του Μίμη Πλέσσα «Να μιλήσουμε για μουσική» στις οποίες φιλοξενήθηκε ο Μίκης Θεοδωράκης το Φεβρουάριο και το Μάρτιο του 1979. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο γεγονός ότι η συζήτηση γίνεται ανάμεσα σε δύο συνθέτες της ίδιας γενιάς (από Δευτέρα 27/7 μέχρι και Παρασκευή 31/7 11:00-12:00)

Τη Δευτέρα 27/7, 14:00-15:00, θα μεταδοθεί η συνέντευξη του Μίκη Θεοδωράκη στη Μαρία Ρεζάν το 1983, με αναφορές στα πολιτικά γεγονότα της τότε εποχής.

Την Δευτέρα 27/7 στις 15:00 και τις υπόλοιπες μέρες από τις 14:00-16:00 θα ακούσουμε εννέα εκπομπές της σειράς εκπομπών «Οι δημιουργοί παρουσιάζουν» σε επιμέλεια της Έφης Μεταλληνού και παραγωγή της Σοφίας Μιχαλίτση. Εδώ, ο Μίκης Θεοδωράκης, μόνος μπροστά στο μικρόφωνο, ξετυλίγει με τον δικό του γλαφυρό τρόπο το κουβάρι των αναμνήσεών του και αφηγείται τη ζωή του.

ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ-ΕΚΠΟΜΠΕΣ-ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΕΣ

Στην εκπομπή του Σιδερή Πρίντεζη «Τα τραγούδια της παρέας» (18:00-19:00) τη Δευτέρα 27/7 και την Τρίτη 28/7 θα ακουστούν τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη από ανέκδοτες στη δισκογραφία συναυλίες, με σημαντικούς συντελεστές, που υπάρχουν στο Αρχείο της Ελληνικής

Ραδιοφωνίας και έγιναν από το 1988 ως το 2008, στο Ηρώδειο, το Παλλάς, το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και άλλα μέρη της Αθήνας, μέχρι την Πάτρα και τη Μακρόνησο.

«Ο δικός μου Μίκης Θεοδωράκης… αυτός ο άγνωστος», Δευτέρα έως Τετάρτη – 27 έως 29 Ιουλίου -19.00- 20.00, Πέμπτη 30 Ιουλίου, 18.00-20.00, σε επιμέλεια Γιώργου Τσάμπρα. Τρεις συνεργάτες του Μίκη Θεοδωράκη, περιγράφουν το δημιουργό που γνώρισαν και επιλέγουν τραγούδια από την άγνωστη πλευρά του κι ένας δημιουργός της νεώτερης γενιάς, προσπαθεί να φτιάξει το πορτραίτο του μέσα από τα στοιχεία και τα τραγούδια που έφερε σ’ αυτόν ο χρόνος, η πραγματικότητα αλλά και ο μύθος. Τη Δευτέρα ο Μανώλης Μητσιάς, την Τρίτη ο βασικός σολίστας του μπουζουκιού στην ορχήστρα «Μίκης Θεοδωράκης» Θανάσης Βασιλάς, την Τετάρτη, ο Φοίβος Δεληβοριάς και την Πέμπτη, η Μαρία Φαραντούρη για δυο ώρες (18:00-20: 00).

Κάθε βράδυ στις 8, στο «Ημερολόγιο Καταστρώματος» η Έλενα Διάκου θα ξεδιπλώσει τον «πολιτικό» Μίκη Θεοδωράκη, μέσα από τα κατεξοχήν πολιτικά έργα αλλά και το λόγο του.

Επίσης, στις 10 το βράδυ, στην εκπομπή «Διακριτικές Σχέσεις Διεθνούς Ρεπερτορίου» με το Νίκο Αϊβαλή θα φιλοξενηθούν «μονόπρακτα» αφιερωμένα στον Μίκη Θεοδωράκη. Τη Δευτέρα, ο νέος συνθέτης Πέτρο Σατραζάνη, την Πέμπτη, η ηθοποιός και συγγραφέας Κάκια Ιγερινού και την Παρασκευή, ο ποιητής και συγγραφέας Βασίλης Κουμής.
Επίσης, την Τρίτη 28 Ιουλίου, στην εκπομπή της Λίτσας Τότσκα, το θέμα θα είναι «Οι γυναίκες στο έργο του Μίκη» και για τον συνθέτη θα μιλήσουν ο Βασίλης Λέκκας και η Καλλιόπη Βέττα.

Την Τρίτη 28 Ιουλίου, στις 17.00-18.00, στην εκπομπή του Πάνου Χρυσοστόμου «Ροκ συναναστροφές», θα ακούσουμε τα κινηματογραφικά του Θεοδωράκη καθώς και μια συνέντευξη που έδωσε στον παραγωγό ο μουσικοσυνθέτης το 1994.
Η Τρίτη κλείνει με τον Άγγελο Σταθόπουλο (23.00- 24.00), ο οποίος στην εκπομπή του «Στις Αγορές του Δεύτερου – Στις Αγορές του Κόσμου» παρουσιάζει ένα διαφορετικό μουσικό ταξίδι με τις σκέψεις, τους στοχασμούς και τις ιδέες του μεγάλου καλλιτέχνη.

Υπενθυμίζουμε, φυσικά, ότι την Τρίτη, στις 21:00 θα μεταδοθεί απευθείας από το Studio C, της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, συναυλία-αφιέρωμα στο Μίκη Θεοδωράκη, παρουσία κοινού.
Και στις 29, ανήμερα των γενεθλίων του Μίκη…

Όλο το πρόγραμμα θα τροποποιηθεί αναλόγως με σημαντικούς καλεσμένους και όχι μόνο.

Το πρωί στις 9 ο Δημήτρης Τρίκας θα φιλοξενήσει τη Μαρία Φαραντούρη και θα μιλήσουν για τη μεγάλη κοινή διαδρομή της ερμηνεύτριας με τον συνθέτη.

Η Μαρία Κοζάκου, στις 10 το πρωί θα δώσει το λόγο σε νέους δημιουργούς και θα «παίξει» τραγούδια που δεν έχουν δισκογραφηθεί και ακυκλοφόρητες νέες διασκευές τραγουδιών του Μίκη, ενώ καλεσμένοι της θα είναι η Μαρία Παπαγεωργίου, η Ευσταθία και ο Ηλίας Κόζας.

Η Λίτσα Τότσκα, («Της μέρας τα γυρίσματα» 12.00-13.00) έχει προσκεκλημένους της το Γιώργο Νταλάρα και το Θέμη Μουμουλίδη, προκειμένου να μιλήσουν για τον… θαλασσινό Μίκη.

Αμέσως μετά (13.00-14.00) η Γιώτα Δελώνα παρουσιάζει το έργο του Μίκη Θεοδωράκη «Ο ήλιος και ο χρόνος».
Στο δίωρο 17:00-19:00 θα μεταδοθεί εκπομπή του 1999 στην οποία ο Μίκης Θεοδωράκης μιλάει για το «Άξιον εστί» του Οδυσσέα Ελύτη: από το πώς πρωτοασχολήθηκε με τη μελοποιημένη ποίηση, πώς έφτασε στα χέρια του το έργο του Ελύτη, τις συνθήκες της μελοποίησης μεγάλου μέρους του «Άξιον εστί», τις συνθήκες της ηχογράφησής του, αλλά και το τι συνέβη μετά την κυκλοφορία του.

Και στις 20:00, πριν τη μετάδοση της συναυλίας από τον κήπο του Μεγάρου Μουσικής, ο Σιδερής Πρίντεζης και ο Νίκος Αϊβαλής θα παρουσιάσουν, μουσικά και θεατρικά στιγμιότυπα που σχετίζονται με τον Μίκη Θεοδωράκη από το πλούσιο ραδιοφωνικό αρχείο της ΕΡΤ.

Στις 21:00 θα μεταδοθεί απευθείας από τον Κήπο του Μεγάρου η συναυλία-αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη.

Αμέσως μετά, στις 23:00, ο Πανταζής Τσάρας, στην εκπομπή του «Χορεύοντας στο ρυθμό του swing» θα φιλοξενήσει τον πιανίστα, συνθέτη, ενορχηστρωτή και αυτοσχεδιαστή Δημήτρη Καλαντζή και τις ηχογραφήσεις του με το κουϊντέτο του, πάνω σε συνθέσεις του Μίκη Θεοδωράκη με γενικό τίτλο «Modes and Moods», με τη συμμετοχή της αφρόκρεμας της ελληνικής τζαζ σκηνής.

Τέλος, την Πέμπτη 30 Ιουλίου, παρών στο studio του Δεύτερου θα είναι ο αυτοβιογράφος του Μίκη Θεοδωράκη, συγγραφέας Γιώργος Αρχιμανδρίτης, καλεσμένος της Μαρίας Κοζάκου στις 10 το πρωί.

Και η μέρα θα κλείσει με τη Γιοβάννα, καλεσμένη του Δημήτρη Μεϊδάνη, στις 9 το βράδυ, η οποία θα μας μιλήσει για τα τραγούδια του Θεοδωράκη που πρώτη ερμήνευσε.

Ο κλασσικός, ο λυρικός, ο διεθνής, ο πολιτικός, ο λαϊκός, ο αγωνιστής Μίκης Θεοδωράκης είναι στο Δεύτερο Πρόγραμμα 103,7.