60′ Ελλάδα: Οδοιπορικό στην Σκύρο

Απόψε στις 23:45 στον Alpha

Το 22ο οδοιπορικό του Νίκου Μάνεση μας οδηγεί στη Σκύρο.

Μπαίνοντας στο λιμάνι της Σκύρου, σε υποδέχονται οι… νότες από την ταινία του Στάνλεϋ Κιούμπρικ «Η Οδύσσεια του Διαστήματος»! Η άφιξη του καραβιού είναι ένα σημαντικό γεγονός για το νοτιότερο νησί των Σποράδων. Ντόπιοι και τουρίστες γιορτάζουν τον κατάπλου και κλείνουν ραντεβού για τα μεζεδοπωλεία του λιμανιού και τα μπαράκια της Χώρας.

Το νησί είναι κομμένο στα δύο. Το μισό του κομμάτι θυμίζει Κυκλάδες, ενώ το άλλο μισό είναι κατάφυτο σαν τις υπόλοιπες Σποράδες.
Τα σκυριανά αλογάκια, μια από τις σπανιότερες ράτσες του κόσμου, έχουν βρει καταφύγιο σε φάρμες που λειτουργούν με τη βοήθεια εθελοντών και βόσκουν δίπλα στα χωράφια της φάβας που καλλιεργούνται από «αρχαίους σπόρους».

Κατά τη διάρκεια του οδοιπορικού της εκπομπής, οι δρόμοι της Σκύρου κατακλύζονται από ποδηλάτες όλων των ηλικιών, λόγω του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος ερασιτεχνικής ποδηλασίας. Η κάμερα εστιάζει στον μικρότερο ποδηλάτη, ηλικίας μόλις δύο ετών, ο οποίος «αγωνίζεται» μέσα σε καροτσάκι που τραβά με το δικό του ποδήλατο ο πατέρας του.
Το τρίκυκλο παγωτατζίδικο, με την γοητευτική ξανθιά Σκυριανή, μπορεί να μην τερμάτισε πρώτο αλλά δρόσισε αθλητές και θεατές.

Στο λιμάνι της Σκύρου, τα περίεργα τρίκυκλα μοτοποδήλατα του Λιμενικού Ταμείου, που σκοπός τους είναι να εξυπηρετούν τους επιβάτες των σκαφών, τραβούν όλα τα βλέμματα. Στο πλοίο που σαλπάρει καθημερινά για την Κύμη, μέτοχοι είναι όλοι οι κάτοικοι του νησιού.
Στο λιμάνι της Εύβοιας, περιμένουν καθημερινά το πλοίο της επιστροφής όσοι Σκυριανοί εργάζονται μακριά από το νησί. Όπως ο Γιάννης, ο οποίος μετά το κλείσιμο του Ειρηνοδικείου Σκύρου, «ελέω Τρόικας», μετατέθηκε στο αντίστοιχο της Κύμης και περνάει τις μισές ώρες της ημέρας στη… θάλασσα.

Καθώς το καλοκαίρι έρχεται με… βήμα γοργό στο νησί, τα Beach Bar ετοιμάζονται για τους πρώτους τουρίστες. Οι παραλίες καθαρίζονται από τα φύκια και τα σκουπίδια, ενώ στον Άγιο Φωκά, η κυρά Καλή, γνώριμη από τους τουριστικούς οδηγούς, περιμένει τους επισκέπτες και διαμαρτύρεται γιατί ακόμα δεν έχει ρεύμα.

Το «60΄Ελλάδα» αποτυπώνει τις όμορφες εικόνες του νησιού, καθώς και τις ενδιαφέρουσες ιστορίες των κατοίκων. Και φυσικά μας βάζει σε γαστρονομικούς πειρασμούς με μια σκυριανή «εφεύρεση», την παραδοσιακή αστακομακαρονάδα. Μάλιστα κατά τη διάρκεια του ψαρέματος των αστακών, ευχάριστη έκπληξη είναι πως σε συνοδεύουν δελφίνια και φώκιες. Οι κάμερες της εκπομπής καταγράφουν τα παιχνίδια τους.